Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανάπτυξη άνω του 7% βλέπουν για φέτος οι θεσμοί

Ανάπτυξη άνω του 7% βλέπουν για φέτος οι θεσμοί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάπτυξη άνω του 7% βλέπουν για φέτος οι θεσμοί

Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, και μάλιστα με τη σφραγίδα και των θεσμών, αναμένεται να φτάσει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, αφού εκτιμήσεις των θεσμών θέλουν την ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται κατά τουλάχιστον 7%.

Η ανεπίσημη νέα αναθεώρηση βασίζεται στην απροσδόκητα καλύτερα πορεία του τουρισμού για το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τις εισπράξεις στο σύνολό να υπολογίζονται πλέον κοντά στο 70% των αντίστοιχων εισπράξεων του 2019. Αυτό σημαίνει ότι μόνο από τον τουρισμό, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 12,5 δισ. ευρώ έναντι περίπου 9 δισ. ευρώ (55% των εισπράξεων του 2019) που είναι η επίσημη αναθεωρημένη πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου.

Η πρόβλεψη στην οποία φαίνεται ότι συμφωνούν η ΕΕ άλλα και η ΕΚΤ (παρότι δεν ανακοινώνει προβλέψεις για τα κράτη-μέλη έχει εικόνα για όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης) για ανάπτυξη 7% ή και λίγο παραπάνω για την Ελλάδα, βασίζεται ότι και το τέταρτο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικό. Τούτο διότι εκτός από την εποχική άνοδο λόγω του τουρισμού,  η οικονομία έχει αναπτύξει γενικότερη δυναμική, καταγράφοντας από το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου διψήφια αύξηση σε επενδύσεις και εξαγωγές εκτός από την φυσιολογική αύξηση της οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Η δυνατότητα της περαιτέρω επιτάχυνσης της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τον βαθμό αξιοποίησης μέσα στον χρόνο μέρους των περίπου 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα έχει στη διάθεση της η Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου. Ως γνωστό μέχρι στιγμής βρίσκονται στα δημόσια ταμεία τα 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής του προγράμματος. Μέσα στον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ολοκληρώσει τα πρώτα 13 ορόσημα και να υποβάλλει και επίσημα το αίτημα για την εισροή της πρώτης δόσης ύψους περίπου 3,7 – 3,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Αφής στιγμής μέρος των χρημάτων αυτών διατεθεί σε κάποια επένδυση ή μεταρρύθμιση,  τότε θα αυξήσει ισόποσα και το ΑΕΠ.

Μαζί με τους θεσμούς, υψηλότερο έως και πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία βλέπουν οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα με ανάλυση της η Moody's Analytics προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 8,2% για το 2021. Η ελβετική UBS,  προβλέπει με τη σειρά της ανάπτυξη 7,9% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2021, ενώ η BNP Paribas ταυτίζεται με την τελευταία αναθεώρηση του ΥΠΟΙΚ, προβλέποντας για την Ελλάδα ανάπτυξη 5,9%.

Τα αιτήματα για νέα μέτρα

Η μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να πυροδοτήσει ξανά αιτήματα για νέες ελαφρύνσεις, πέρα από αυτές ποy ανακοινώθηκαν ήδη το περασμένο Σάββατο από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Το οικονομικό επιτελείο δια στόματος του υπουργού Oικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι αν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος τότε θα υπάρξει και αύξηση των θετικών μέτρων. Τα δεδομένα για περισσότερα θετικά μέτρα θα καθοριστούν μόλις υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το κλείσιμο του χρόνου. Κάτι τέτοιο αναμένεται κατά τη συζήτηση για τη 12η αξιολόγηση που θα γίνει το 2ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όταν θα βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του τελικού κειμένου για τον προϋπολογισμό του 2022.

Προς το παρόν,  όλοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, περιμένοντας τα επίσημα στοιχεία για το σύνολο του έτους. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η σχετική δήλωση του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού κ Αλέξη Πατέλη ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν νέες ελαφρύνσεις στον ορίζονται και ότι όλα αυτά θα συζητηθούν στην ώρα τους.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text