Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Κριστίν Λαγκάρντ: Βλέπει τηλεργασία και μετά το τέλος της πανδημίας

Κριστίν Λαγκάρντ: Βλέπει τηλεργασία και μετά το τέλος της πανδημίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κριστίν Λαγκάρντ: Βλέπει τηλεργασία και μετά το τέλος της πανδημίας

Η τηλεργασία όπως προέκυψε εν μέσω της πανδημίας πιθανότατα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και αφού θα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως ο Covid-19, αφού οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι έχουν μάθει πλέον να ζουν με τέτοιες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, σύμφωνα με την ίδια την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στην εκπομπή του Ντέιβιντ Ρούμπινστάιν στην τηλεόραση του Bloomberg η Λαγκάρντ έκανε λόγο για αλλαγή πλέον εργασιακών συνθηκών σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, προς ένα πιο υβριδικό μοντέλο. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα οι εργαζόμενοι θα επισκέπτονται μεν το γραφείο ώστε να μπορούν να γίνουν συναντήσεις και να βλέπουν ο ένας τον άλλο, «αλλά το υπόλοιπο της εβδομάδα πιθανότατα θα αφορά εργασία από το σπίτι», ανέφερε.

Αν και το πώς ακριβώς θα διευθετηθεί αυτό θα πρέπει να καθοριστεί στην πορεία, «οι άνθρωποι έχουν μάθει από την πανδημία και αυτά όσα έμαθαν θα χρησιμοποιηθούν για τον μελλοντικό τρόπο εργασίας», όπως είπε στο Bloomberg.

Βέβαια η ίδια επεσήμανε και το αυτονόητο, ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής όπως είναι για παράδειγμα εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, σε καταστήματα, σε κλάδους όπως είναι οι κατασκευές όπου χρειάζεται χειρωνακτική εργασία ή πολλά εργοστάσια.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, στην εργασία που αφορά παροχή υπηρεσιών ή εξειδικευμένων υπηρεσιών έχει κρατήσει διπλάσια ή υπερδιπλάσια ποσοστά τηλεεργασίας από κλάδους οικονομικής δραστηριότητας όπως είναι για παράδειγμα οι κατασκευές και η βιομηχανία. Αυτό συμβαίνει επειδή στην παροχή υπηρεσιών μπορεί να μην χρειάζεται η φυσική παρουσία ενός εργαζομένου σε συγκεκριμένο χώρο για να κάνει χειρωνακτική ή άλλη δουλειά.

Αλλάζουν τα σχέδια

Το κλίμα είναι ήδη τέτοιο που μεγάλες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ και ακόμη πιο μακριά, έχουν αλλάξει σχέδια που έκαναν πριν το καλοκαίρι για επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.

Για παράδειγμα η Amazon αποφάσισε να καθυστερήσει την επιστροφή στο γραφείο μεγάλης ομάδας εργαζομένων ώστε αυτή να μη γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά. Η Apple πριν λίγες εβδομάδες αποφάσισε να καθυστερήσει την επιστροφή εργαζομένων στα γραφεία το Σεπτέμβριο κατά τουλάχιστον ένα μήνα και εξετάζει διαρκώς την κατάσταση για να δει τι θα κάνει στη συνέχεια. Η Facebook από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις για να δει εάν θα μπορέσει να ανοίξει μερικώς τα γραφεία της σύντομα. Η Dell Technologies ανέβαλε τις επιστροφές στα γραφεία για αυτό το φθινόπωρο, χωρίς να δώσει νέα ημερομηνία για πότε εκτιμά τώρα ότι μπορεί να γίνει αυτό. Επίσης η εταιρεία μεταφορών Lyft δεν θα ξανανοίξει τα γραφεία πριν το Φεβρουάριο του 2022 και η τράπεζα Wells Fargo θα αποφασίσει τι θα κάνει από τον Οκτώβριο και μετά. Οι εταιρείες αυτές είναι κολοσσοί στον κλάδο δραστηριότητάς τους και δείχνουν την τάση που έχει αρχίσει να καταγράφεται ξανά σε όλο τον κόσμο, τραβώντας και την προσοχή επιχειρήσεων που εδρεύουν ή λειτουργούν και στην Ευρώπη όπου επίσης δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος της πανδημίας ή έχουν αλλάξει οι εργασιακές συνήθειες των εργαζομένων.

Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η εργασία από απόσταση αποτελεί αυτό το διάστημα τη βασική επιλογή και ότι αυτό θα διαρκέσει μάλλον μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2022 όταν και η κεντρική τράπεζα θα δει τι θα κάνει από εκεί και πέρα.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text