Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανάπτυξη-ρεκόρ στο 8,2% βλέπει για την Ελλάδα το 2021 η Oxford Economics

Ανάπτυξη-ρεκόρ στο 8,2% βλέπει για την Ελλάδα το 2021 η Oxford Economics

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανάπτυξη-ρεκόρ στο 8,2% βλέπει για την Ελλάδα το 2021 η Oxford Economics

Συνέχεια στο κύμα αναβαθμίσεων των προβλέψεων για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, δίνει σήμερα η Oxford Economics, τοποθετώντας την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 στο 8,2% πλέον από 5,7% που προέβλεπε πριν. Είναι ο τρίτος οίκος μετά τις Moody's Analytics και Capital Economics που βλέπουν εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας άνω του 8% φέτος.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Oxford Economics σε έκθεσή της, η ελληνική οικονομία βιώνει σταθερή ανάκαμψη φέτος, μετά τη τεράστια πτώση του ΑΕΠ κατά 7,8% που καταγράφηκε το 2020 λόγω της πανδημίας. Η δραστηριότητα υπεραπέδωσε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4,5% και 3,4% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο και το β’ τρίμηνο αντίστοιχα.

Τα ισχυρά στοιχεία του δευτέρου τριμήνου και τα θετικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα για το τρίτο τρίμηνο, οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων, όπως εξηγεί η Oxford Economics. "Πλέον αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί οριακά το δεύτερο εξάμηνο και θα σημειώσει ανάπτυξη-ρεκόρ για το έτος λόγω του re-opening της οικονομίας και της ισχυρής τουριστικής δραστηριότητας", όπως τονίζει ο οίκος στην έκθεση του.

Ως αποτέλεσμα, η O.E εκτιμά πως η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα κινηθεί στο 8,2%, ενώ το 2022 προβλέπεται περαιτέρω αύξηση έως 3,8%, υποστηριζόμενη έντονα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε και τα έργα που θα "ενεργοποιήσουν". Αν και η παραλλαγή Δέλτα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το προφίλ ανάκαμψης, οι κίνδυνοι είναι πλέον πιο ισορροπημένοι: η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο βελτιώνεται και η τουριστική δραστηριότητα αυξάνεται, όπως προσθέτει ο οίκος. Σε ότι αφορά τη συνέχεια, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 3,8% επίσης το 2023 και στο 1% το 2021. Παράλληλα, ο οίκος βλέπει σταδιακή υποχώρηση του χρέους προς ΑΕΠ, στο 189,6% φέτος από περίπου 202% το 2020, στο 178,5% το 2022, στο 171,1% το 2023 και στο 167,4% τ0 2024. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να υποχωρήσει στο 8,9% του ΑΕΠ φέτος από 9,7% το 2020, στο 3,3% το 2022, στο 0,9% το 2023 και στο 0,7% το 2024.

Όπως σημειώνει στο Capital.gr η οικονομολόγος της Oxford Economics, Maddalena Martini, η οποία καλύπτει τη χώρα μας, τα στοιχεία του β’ τριμήνου αποτέλεσαν για τον οίκο ξεκάθαρα μία θετική έκπληξη. Η οικονομία είχε ήδη ισχυρό ρυθμό ήδη στο πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερούς ρυθμούς το β’ τρίμηνο, και είναι μία από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που είδαν το ΑΕΠ τους να επιστρέφει στην προ κρίσης επίπεδα. Κοιτάζοντας τους "οδηγούς" αυτής της ισχυρής επίδοσης, η κ. Martini παρατηρεί την ισχυρή κατανάλωση της γενικής κυβέρνησής, τις επενδύσεις και τα αποθέματα, ενώ το εμπόριο και η κατανάλωση παρέμειναν πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Μεταξύ των χωρών του Νότου που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική δραστηριότητα, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει την καλύτερη επίδοση.

Τα διαθέσιμα στοιχεία για τον τουρισμό τη θερινή περίοδο, όπως προσθέτει η κ. Martini, φαίνονται αρκετά ισχυρά, και αυτό προμηνύει ότι θα υπάρξει επίσης σημαντική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση (παρά το γεγονός ότι θα είναι οριακή μετά από τα δύο πολύ ισχυρά τρίμηνα που προηγήθηκαν. "Έτσι πλέον βλέπουμε την οικονομία να επεκτείνεται πιο έντονα από ό, τι περιμέναμε στις αρχές του έτους, καταγράφοντας πιθανώς εντυπωσιακό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης. Και μαζί με τα κονδύλια του NGEU και τις σχετικές μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν την ανάκαμψη, η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει ορισμένες από τις διαρθρωτικές προκλήσεις και να ακολουθήσει μια σταθερή πορεία ανάκαμψης το 2021-2022", καταλήγει η οικονομολόγος.

Οι παράγοντες-κλειδιά

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι παράγοντες-κλειδιά που θα οδηγήσουν το ρεκόρ της ανάπτυξης που αναμένεται για το σύνολο του 2021 είναι 1) η μερική ανάκαμψη των δαπανών των νοικοκυριών με την κατανάλωση να αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρή το 2022 λόγω της απελευθέρωσης των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων, 2) η ομαλοποίηση των ανοδικών πιέσεων στον πληθωρισμό προς το τέλος του έτους, 3) η συνέχιση της στήριξης της οικονομίας από τις επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 13,7% φέτος και άνω του 17% το 2022, 4) το γεγονός ότι η αγορά εργασίας παραμένει σε μικρό βαθμό μόνο επηρεασμένη από την πανδημία έχοντας μειωθεί στο 15% τον Ιούνιο – α και αναμένεται να "υποφέρει" για μερικό διάστημα ακόμη, και τέλος, 5) η εκτιμώμενη περαιτέρω ανάκαμψη των εξαγωγών χάρη και στην ισχυρότερη ζήτηση (αύξηση 8,5% στο σύνολο του 2021) με την τουριστική δραστηριότητα να βελτιώνεται περαιτέρω στο β’ εξάμηνο αρκεί να μην επιστρέψουν τα περιοριστικά μέτρα.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text