Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ElvalHalcor: Η αύξηση των πωλήσεων και ο τομέας σκραπ αναχαίτισαν την αρνητική επίδραση της αύξηση του φυσικού αερίου

ElvalHalcor: Η αύξηση των πωλήσεων και ο τομέας σκραπ αναχαίτισαν την αρνητική επίδραση της αύξηση του φυσικού αερίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ElvalHalcor: Η αύξηση των πωλήσεων και ο τομέας σκραπ αναχαίτισαν την αρνητική επίδραση της αύξηση του φυσικού αερίου

Η αύξηση των όγκων πωλήσεων και η θετική επίδραση των αυξημένων αναλώσεων σκραπ αναχαίτισαν τις αρνητικές επιδράσεις από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, όπως αποτυπώνεται και στα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη EBITDA της εταιρείας, σημείωσε η διοίκηση της ElvalHalcor κατά τη σημερινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας, το 2021 ξεκίνησε δυναμικά, σε συνέχεια του ισχυρού τελευταίου τριμήνου του 2020, με τη ζήτηση στους περισσότερους τομείς να επανέρχεται, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να ξεπερνάει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ιδιαίτερα έντονη, όπως σημειώθηκε, ήταν η ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Έτσι, οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 16,5%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση, οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.544 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 51,2% σε σχέση με το H1’20) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 1.864 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 28,8% σε σχέση με το Η1΄20). Ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα 1.343,9 εκατ. ευρώ για το H1’21, αυξημένο κατά 34,6% από τα 998,8 εκατ. ευρώ του H1’20.

Η αύξηση των όγκων πωλήσεων και η θετική επίδραση των αυξημένων αναλώσεων σκραπ αναχαίτισαν, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, τις αρνητικές επιδράσεις από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη της ElvalHalcor πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (adjusted EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της εταιρείας, να αυξηθούν κατά 25,5% στα 85,2 εκατ. ευρώ έναντι 67,9 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Η άνοδος των τιμών των μετάλλων, είχε ως αποτέλεσμα λογιστικά κέρδη μετάλλου, τα οποία έφτασαν τα 41,4 εκατ. ευρώ για το H1’21 έναντι ζημίας 12,7 εκατ. ευρώ για το H1’20. Το αποτέλεσμα των μετάλλων επίδρασε θετικά και στα μικτά κέρδη που ανήλθαν σε 130,7 εκατ. ευρώ έναντι 58,6 εκατ. ευρώ στο Α’ εξάμηνο του 2020.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση της εταιρείας τόνισε συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό όλες οι ενέργειες για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των εργαζομένων και συνεργατών της εταιρείας από την πανδημία, με τα ενοποιημένα αποτελέσματα να περιλαμβάνουν σχετικά έξοδα ύψους 2,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,7 εκατ. ευρώ για το Α’ εξάμηνο του 2020.

Στο περιβάλλον αυτό, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 122,8 εκατ. ευρώ έναντι 52,1 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 85,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7,8 εκατ. ευρώ του H1’20, με τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέρχονται σε 83,6 εκατ. ευρώ για το H1’21 ή 0,2227 ευρώ ανά μετοχή από 7,6 εκατ. ευρώ για το H1’20 ή 0,0202 ευρώ ανά μετοχή.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text