Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τη δυνατότητα να πετύχει τον διπλό στόχο να βελτιώσει και τη βιωσιμότητα αλλά και το ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ, δίνει η ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας με την ανάπτυξη να υπολογίζεται - προς το παρόν - στο 5,9%. Το 2020, το χρέος αναμενόταν αρχικά να φτάσει στο ύψος ρεκόρ του 208,9% του ΑΕΠ, όταν η πρόβλεψη ήταν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο η πιο ρηχή ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ βοήθησε τελικά το χρέος να συγκρατηθεί κατά 3,3% του ΑΕΠ, φτάνοντας στο τέλος του προηγούμενου χρόνου στο 205,6% του ΑΕΠ. Φέτος η οικονομία από το δεύτερο τρίμηνο έχει περάσει σε πολύ υψηλή ανάπτυξη που έφτασε το 16,2%. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει κατά 2,3% την ανάπτυξη από το 3,6% στο 5,9% και πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να αναθεωρηθεί εκ νέου στο 7% ή και περισσότερο.(εδώ)

 

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ με θετική τάση από τη βαθμίδα ΒΒ (low) με σταθερή τάση, κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας φέτος και για σημαντική πρόοδο στη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων των τραπεζών στο 21,3% τον Ιούνιο του 2021 από 40,6% τον Δεκέμβριο του 2019. Η θετική τάση αντανακλά την άποψη του οίκου ότι οι μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένες.Ο DBRS αναφέρεται στην ανάπτυξη της οικονομίας κατά 6,9% στο πρώτο εξάμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και στα στοιχεία που δείχνουν ισχυρή επίδοση του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο, με τις διεθνείς πτήσεις τον Αύγουστο να φθάνουν το 93% των επιπέδων του 2019.(εδώ)

 

Οι εθνικοί στόχοι για τον τουρισμό φέτος επετεύχθησαν και οι αφίξεις και τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα της τάξης του 50% εκείνων του 2019 ή και οριακά υψηλότερα, συμφωνούν πηγές του κλάδου αλλά και της κυβέρνησης. Συγκρίνοντας τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019 που οι πτήσεις ήταν 368.414, φέτος υπάρχει πτώση 36,1% στην κίνηση αεροσκαφών, ενώ στο σύνολο της επιβατικής κίνησης που ήταν 44.895.202 το 2019, στο φετινό οκτάμηνο υπάρχει πτώση 53,8%. Οσον αφορά τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού φέτος τον Αύγουστο, αυτές ανήλθαν σε 3.042.098 ταξιδιώτες, ενώ τον Αύγουστο του 2020 είχαν αφιχθεί 1.666.222 επιβάτες – ποσοστό αύξησης 82,6%.(εδώ)

 

Τα τέσσερα κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν την κατεύθυνση των αξιολογήσεων της Fitch Ratings για τις χώρες της Ευρώπης υπογράμμισε ο οίκος στο webinar με τίτλο Global Sovereign Conference 2021 στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι του. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Fitch αναμένεται να δημοσιεύσει την επόμενη αξιολόγησή της στα μέσα Ιανουαρίου του 2022, όπως ανήγγειλε, όταν και θα υπάρχει μία πιο πλήρης εικόνα για το αποτέλεσμα του reopening της οικονομίας και του τουρισμού. Προς το παρόν διατηρεί το "ΒΒ" με σταθερές προοπτικές, μία αξιολόγηση η οποία όπως εξηγεί αντικατοπτρίζει την αδύναμη μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης, τα ακόμα υψηλά επίπεδα NPLs στις τράπεζες και τα πολύ υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Αυτές οι "αδυναμίες" ωστόσο εξισορροπούνται από τα υψηλά κατά κεφαλήν εισοδήματα, και τις καλές βαθμολογίες διακυβέρνησης οι οποίες τοποθετούνται πάνω από εκείνες των περισσότερων χωρών με ανάλογο rating.(εδώ)

 

Τον Ιούλιο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών.Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, εξαιτίας της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου αγαθών.Τον Ιούλιο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 538 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 797 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.(εδώ)

 

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον «χάρτη των ελληνικών εξαγωγών», με την πανδημία να παίζει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις και να δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στο διεθνές εμπόριο.Πρόκειται για αλλαγές, οι οποίες αποτυπώνουν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες Εξαγωγείς να βρουν την καλύτερη δυνατή διέξοδο για να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους, σε μια περίοδο με έντονα προβλήματα για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η Γαλλία πέτυχε να αναρριχηθεί στην 4η θέση των κορυφαίων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 29,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Πέρα από παραδοσιακός σύμμαχος, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή του στη χώρα μας, η Γαλλία κατακτά σταδιακά πρωταγωνιστικό ρόλο στο εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας.(εδώ)

 

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Ιούλιο 2021, η εξέλιξη του οποίου σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 25,2% έναντι μείωσης 16,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019 . Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,9%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 6,5%, έναντι μείωσης 9,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.(εδώ)

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ), Σταύρος Ασθενίδης, επισήμανε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η ΚτΠ έχει προχωρήσει σε 70 προγραμματικές συμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, έχει ήδη γύρω στα 50 συμβασιοποιημένα έργα, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζονται προκηρύξεις 40 έργων προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.Αυτός ο πυρετός δημοπρατήσεων θα ενεργοποιήσει πολλές εισηγμένες μικρές και μεγαλύτερες που φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αυξάνοντας ταυτόχρονα τα μεγέθη τους, όπως η BYTE, SPACE ,PERFORMANCE TECHNOLOGY ,PROFILE. (εδώ)

 

Κατά το α’ εξάμηνο του 2021, η ΑΛΟΥΜΙΛ κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών κερδών (EBITDA), καθώς και σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών . Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, κατέγραψε αύξηση 26,6% (η δε αύξηση σε πωληθείσες ποσότητες ανήλθε σε ποσοστό 29,3%) και διαμορφώθηκε στα €140,5 εκατ. έναντι €111,0 εκατ. συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο 2020, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €19,5 εκατ. έναντι €8,9 εκατ. συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 119,4%. (εδώ)

 

Χαμηλές πτήσεις πραγματοποίησε και το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος Aegean, εμφανίζοντας, όμως, σημαντική αύξηση της πτητικής δραστηριότητας από τον Ιούνιο για να φθάσει Ιούλιο και Αύγουστο στο 80% των επιδόσεων του 2019.Η μείωση των σταθερών εξόδων, επέτρεψε στην εμφάνιση οριακά θετικών αποτελεσμάτων ΕBITDA, ύψους 3,94 εκατ. ευρώ. Τέλος, η μη εμφάνιση ζημιών από μη αποτελεσματικά παράγωγα προϊόντα που καταγράφηκαν στην αντίστοιχη περίοδο του 2020, λόγω της καθήλωσης του στόλου και της ματαίωσης του πτητικού έργου, είχαν σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των ζημιών προ φόρων στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.Η μητρική του ομίλου Aegean ολοκλήρωσε, κατά το πρώτο εξάμηνο, τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ειδικότερα τον Ιούνιο του 2021 ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο καταβλήθηκε στην εταιρία η κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ και δόθηκαν δωρεάν στο Δημόσιο warrants. (εδώ)

 

Στόχος της διοίκησης της ΟΛΘ είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει καταρτιστεί μια αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει από επέκταση των δραστηριοτήτων στη Σερβία, έως και τη ναυπηγοεπισκευαστική.Στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, η οποία βρίσκεται διεθνώς σε φάση ανάκαμψης, καθώς οι θαλάσσιες μεταφορές αυξάνονται. Τα πλοία τα οποία αντιμετωπίζουν μηχανικά ή άλλα προβλήματα μεταφέρονται στον Πειραιά, μια διαδικασία ρυμούλκησης που κοστίζει. Αντίθετα, όσα από τα πλοία βρίσκονται σε θάλασσες κοντά στη Βόρεια Ελλάδα εφόσον αποκτήσουν εναλλακτική, θα μπορούσαν δυνητικά να προτιμήσουν τη Θεσσαλονίκη, από τον Πειραιά. Ο λόγος είναι τα κόστη ρυμούλκησης. Επομένως η διοίκηση του ΟΛΘ βλέπει μια ευκαιρία στο συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας. Μάλιστα ενδεχόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων θα ευνοήσει και όσα πλοία κατευθύνονται προς την Τουρκία και θα ενισχύσει τη θέση του ΟΛΠ στα Βαλκάνια.(εδώ)

 

Οι τιμές του χάλυβα έχουν εκτοξευθεί. Η ζήτηση για τα προϊόντα που παράγει η ΣΙΔΜΑ είναι σημαντικά αυξημένη. Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει αναθερμανθεί και το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για σημαντική ανάπτυξη του κλάδου. Την ίδια στιγμή έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Μπήτρος και τις τράπεζες, με πηγές της εταιρίας να αναφέρουν πως απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες για τις επίσημες ανακοινώσεις. Όλα δείχνουν πως η ΣΙΔΜΑ μπορεί να μπει ξανά στον χάρτη της αγοράς.Για τη φετινή χρήση η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά πως η εγχώρια οικονομία αναμένεται να διατηρήσει αμείωτη την αναπτυξιακή της δυναμική, συντηρώντας τη ζήτηση χαλυβουργικών σε υψηλά επίπεδα.Τέλος, σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη του ομίλου παίζει η αγορά του χάλυβα. Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται, κατά 5,8% σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα, ενώ η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και το 2022.(εδώ)

 

Η πρόσφατη μετακίνηση της έδρας διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Ελλάκτωρ, ύψους 670 εκατ. ευρώ, από το International Stock Exchange (ΤΙSE), που εδρεύει στα Νησιά της Μάγχης, στο χρηματιστήριο της Βιέννης, αποτέλεσε σημείο… αντιπαράθεσης ανάμεσα στους μετοχικούς πόλους της εισηγμένης, αλλά παράλληλα, υπενθύμισε στην αγορά μια άλλη διεργασία που ίσως και να σχετίζεται με αυτή την «μετακόμιση», δηλαδή την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου. Ο όμιλος Ελλάκτωρ, με αφορμή σενάρια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για τους λόγους για τους οποίους μεταφέρθηκε η διαπραγμάτευση του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ από τα Channel Islands στη Βιέννη, μέσω κύκλων του είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση.(εδώ)

 

Σύμφωνα με τα τριετή πλάνα τα οποία έχουν καταθέσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, προκύπτει ότι, για το 2021, οι συνολικές αντλήσεις κεφαλαίων υπερβαίνουν τους αρχικούς στόχους. Σύμφωνα με τα σχέδια, είχε προγραμματιστεί η άντληση 4 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα οι τέσσερις συστημικές έχουν αντλήσει συνολικά 5,3 δισ. ευρώ, μέσω ομολόγων και αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Το ποσό αυτό θα ανέλθει μέχρι το τέλος της χρονιάς στα 5,8 δισ. ευρώ με τη νέα έκδοση ομολόγου που ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2022 και μέχρι το 2025 αναμένεται εντονότερη κινητικότητα, ιδιαίτερα μέσω έκδοσης πράσινων ομολόγων, αλλά και υβριδικών τίτλων, συνδεδεμένων με τα κριτήρια ESG .Ήδη εκδόθηκε από την Εθνική Τράπεζα το πρώτο πράσινο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ αντίστοιχη κίνηση έχει προαναγγελθεί από την Τράπεζα Πειραιώς. (εδώ)

 

Καθαρή μείωση λειτουργικών δαπανών, κατά 50 εκατ. ευρώ, στις βασικές της δραστηριότητες και πρόσθετη εξοικονόμηση 125 εκατ. ευρώ από το κόστος διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως το 2024, προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο 2021-24 (project Tomorrow) της Alpha Bank.Υλοποιώντας την παραπάνω στρατηγική, η τράπεζα ανακοίνωσε, ένα στοχευμένο πρόγραμμα παροχής κινήτρων πρόωρης αποχώρησης προσωπικού, με στόχο να αποτελέσει την πρώτη συστημική τράπεζα, που θα μειώσει τον αριθμό των εν Ελλάδι εργαζομένων της κάτω από το επίπεδο των 6.000.Η Alpha αισιοδοξεί ότι με το νέο πρόγραμμα εθελουσίας θα αποχωρήσουν 350-400 εργαζόμενοι μειώνοντας τον αριθμό των εν Ελλάδι εργαζομένων κάτω από τις 6.000. (εδώ)

 

Κατά 12% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και κάτα 1,5% σε μηνιαία. Είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από το 1974, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 12,4%, κατά τη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι τιμές της ενέργειας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην άνοδο του πληθωρισμού, καθώς ενισχύθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση και 3,3% σε σχέση με τον Ιούλιο. Οι τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων αυξήθηκαν 17,1% και 1,4%. Κύρια αιτία για την υψηλή άνοδο των τιμών ενέργειας ήταν η έντονη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.Ο συνολικός δείκτης τιμών καταναλωτή εξαιρουμένου του τομέα ενέργειας κατά 8,3% αυξημένος σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.(εδώ)

 

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η Τζάνετ Γέλεν, απηύθυνε Κυριακή  19/9/2021 έντονη προτροπή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να ενσκήψει «ιστορική οικονομική κρίση». Σε άρθρο της το οποίο δημοσιεύθηκε στις σελίδες γνώμης της εφημερίδας The Wall Street Journal, η κυρία Γέλεν υπενθυμίζει ότι «οι ΗΠΑ ουδέποτε κήρυξαν στάση πληρωμών».Το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πρακτικά απαγορεύεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων αξιογράφων για τη χρηματοδότησή του αν το τρέχον όριο (28,4 τρισεκ. δολάρια) δεν αυξηθεί.(εδώ)

 

Η ενσωμάτωση της  διακυβέρνησης και των πρακτικών αναφορικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ΕSG) αποτελεί ένα μείζον ζήτημα της εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι ελλείψεις στις αναφορές των τραπεζών και των επιχειρήσεων υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη της αγοράς. Παράλληλα, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις, δεν υπάρχει ακόμη μια γενική ομοφωνία για το τι ακριβώς σημαίνει το ESG και πως μπορεί να εφαρμοστεί σωστά.Το κύριο μέλημα της διαφάνειας της ESG όσον αφορά τις τράπεζες είναι η αποφυγή των ισχυρισμών για greenwashing. Aν και η Ευρώπη αποτελεί μία από τις πιο ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη, δεν έχει ξεκάθαρα στάνταρ αναφοράς. Αυτή η έλλειψη έχει γίνει πασιφανής μετά από τις αυξημένες προσδοκίες των μετόχων βάσει των νέων κανόνων ESG.(εδώ)

 

Ετήσια αύξηση 11,3% στα 15,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα κατέγραψε η παραγωγή φυσικού αερίου τον Αύγουστο στην Κίνα, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS). Η ποσότητα παραγωγής αυξήθηκε κατά 15,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, με το μέσο όρο αύξησης της διετίας να βρίσκεται στο 7,5%.Κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η παραγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα καταγράφηκε στα 136,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αυξημένη κατά 10,8% από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.(εδώ) Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text