Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η πτώση αυτών των ημερών -στις διεθνείς αγορές και την Αθήνα- δε θα είναι καταστροφική

Η πτώση αυτών των ημερών -στις διεθνείς αγορές και την Αθήνα- δε θα είναι καταστροφική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η πτώση αυτών των ημερών -στις διεθνείς αγορές και την Αθήνα- δε θα είναι καταστροφική

Φτάσαμε στην εβδομάδα που, επί μήνες, περιμέναμε. Αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και την Τετάρτη 22/9, το μεσημέρι (ώρα Νέας Υόρκης), ο πρόεδρος της FED κ. Powell θα ανακοινώσει την πολιτική της Τράπεζας αναφορικά με τα επιτόκια και τον περιορισμό της πολιτικής της “ποσοτικής χαλάρωσης” (tapering).

Εν όψει αυτής της εξέλιξης, οι αμερικανικές αγορές αντιδρούν φοβισμένα (το παράγωγο του Dow Jones υποχωρεί κατά 1,85% και του S&P κατά 1,64% - πρόκειται για μία πολύ μεγάλη υποχώρηση). Παράλληλα, προσέχουμε και τη μεγάλη πτώση του Bitcoin κατά περισσότερο από 7,4%, στα $ 43.865. (Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει κάποιος για τα κρυπτονομίσματα, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι κατέληξαν να εκπροσωπούν την πιο “επικίνδυνη” (risky) αγορά περιουσιακών στοιχείων και η κίνηση της αγοράς αυτής συχνά επηρεάζεται από πραγματικά οικονομικά γεγονότα και εκτιμήσεις και, συνεπώς, η κίνησή της μας δίνει μία εικόνα για το επίπεδο του εκτιμούμενου κινδύνου στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές αγορές).

 

Σήμερα, υπάρχει μία μεγάλη “λίστα ανησυχιών” στις αγορές, σαν απ’ αυτές που πάντα έρχονται στην επιφάνεια στις “δύσκολες στιγμές”. Παράλληλα όμως, υπάρχει και μία μεγάλη λίστα “θετικών εξελίξεων”.

 

Η θετική εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται στην πορεία των εταιριών και στην εξέλιξη των επιχειρηματικών κερδών.

Για το έτος 2021, για τις μετοχές του δείκτη S&P, προβλέπονται ανά μετοχή κέρδη (με βάση τον συγκριτικό τρόπο που υπολογίζουν οι αναλυτές τα κέρδη για τις εταιρίες του δείκτη S&P), ίσα με $210 ανά μετοχή. Για το 2022 προβλέπεται αυτά να ανέβουν στα $220 και στα $235 για το 2023.
Με βάση τη σχέση (αναμενόμενου) Ρ/Ε που διαμορφώνεται κατά τα δύο τελευταία έτη για τις μετοχές του S&P, και η οποία φτάνει στο 22, τότε, κάποιος μπορεί να εκτιμήσει ότι, στο τέλος του 2021, η τιμή του δείκτη θα κινείται κοντά στις 4.800 μονάδες, στις 5.200 για το τέλος του 2022 και στις 5.500 κατά το τέλος του 2023 (στις 17/9/2021 η τιμή του δείκτη βρισκόταν στις 4.432 μονάδες, ή -2,3% από το ιστορικό υψηλό της 2/9/2021, που ήταν στις 4.536,95 μονάδες).

 

Γνωρίζαμε ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα είναι “δύσκολοι” μήνες. Και αυτό, όχι μόνον της πολύ κρίσιμης συνεδρίασης της FED αύριο και μεθαύριο, αλλά επειδή, οι μήνες αυτοί, ιστορικά είναι “δύσκολοι”. Από το 1928 έως και το 2020 (93 έτη), ο Σεπτέμβριος ήταν πτωτικός στα 50, με μέση απόδοση όλης αυτής της περιόδου -1,0%. Μάλιστα, αυτό τον κάνει τον πλέον πτωτικό μήνα του έτους (δείτε εδώ). Παράλληλα, στο παρελθόν, κατά το μήνα Οκτώβριο, έχουν καταγραφεί μερικές από τις μεγαλύτερες πτώσεις του παρελθόντος.

 

Ένα άλλο σημείο ανησυχίας που παρακολουθούν μερικοί “σχολαστικοί” αναλυτές των στατιστικών στοιχείων, είναι η πορεία του δείκτη Dow Jones Transportation (δείκτης μεταφορών - ο δείκτης αυτός έχει σημασία με την έννοια ότι είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές της οικονομικής φάσης, αφού, όταν η οικονομία κινείται ανοδικά, οι μεταφορικές εταιρίες έχουν μεγάλο μεταφορικό έργο και το αντίθετο όταν η οικονομία τείνει να κινηθεί πτωτικά). Ο δείκτης αυτός, βρίσκεται κατά 10,5% κάτω από το υψηλό του στις 7 Μαΐου 2021. Παράλληλα ο S&P Transportation, βρίσκεται κατά 12,5% κάτω από το υψηλό του Μαΐου, ενώ την Παρασκευή 17/9/2021 βρισκόταν κατά 2,6% κάτω από τον ΚΜΟ-200 ημερών του.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, όλα τα παραπάνω μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη σημασία όσο έχει η συνεδρίαση της FED αύριο και μεθαύριο (δείτε σχετικό άρθρο του τεύχους 231: 22 Σεπτεμβρίου: Η κρίσιμη ημερομηνία της FED (εδώ).

 

Με βάση τα όσα διαβάζουμε και επεξεργαζόμαστε, η εκτίμησή μας είναι ότι, στη συνεδρίαση αυτή, απλά θα συζητηθεί με μεγαλύτερες λεπτομέρειες οι διαδικασίες που θα γίνει η μείωση των αγορών ομολόγων, στο προσεχές μέλλον. Επίσης, στην επόμενη συνεδρίαση (2 και 3 Νοεμβρίου 2021) θα ψηφιστεί το πρόγραμμα μείωσης των αγορών (tapering) και ότι, αυτό θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται εντός του Νοεμβρίου. Παράλληλα, αν κατά τους δύο επόμενους μήνες αποδειχθεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να συγκρατηθεί, εκτιμούμε ότι δε θα υπάρξει απόφαση για αύξηση των επιτοκίων, πριν από το Δεκέμβριο του 2022, ή και πιθανότατα αρκετά αργότερα.

 

Ένα στοιχείο στο οποίο πάντα επιμένουμε και το οποίο θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας είναι ότι, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, εδώ και μερικές δεκαετίες -και ιδίως ο σημερινός πρόεδρος Powell- προσέχουν ώστε, η πολιτική τους να μην αναστατώνει σημαντικά τις αγορές. Και όταν μία απόφαση που θα πρέπει να πάρουν, εκ των πραγμάτων έχει αρνητική επίδραση στις αγορές, προσέχουν να την πάρουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ξαφνιαστούν οι αγορές. Αυτή η διαδικασία της “επικοινωνίας” της κατάστασης μείωσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, είναι που συμβαίνει αυτό το καιρό, τόσο με τη FED, όσο και με τις υπόλοιπες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες σε όλο το κόσμο.

 

Η σημερινή μέρα θα είναι πτωτική. Ίσως να είναι πτωτικές και οι επόμενες. Όμως, κατά την εκτίμησή μας, το όλο “επεισόδιο” δεν θα είναι κάτι που θα θυμόμαστε ιδιαίτερα, μετά από κάποιο καιρό. Δεν είναι η αυριανή συνεδρίαση της FED που θα “γκρεμίσει” τις αγορές.

 

Όπως θα δούμε και στο απογευματινό σχόλιο, πολλοί διεθνείς δείκτες είναι έτοιμοι να “πέσουν” κάτω από τον ΚΜΟ-200 ημερών τους. Αυτό είναι αρνητικό, αλλά δε σημαίνει κάτι καταστροφικό.

 

Ο Γενικός Δείκτης, με βάση την τιμή που είχε στις 3:00 μμ (891,12 μονάδες - βρίσκεται στο σημείο αυτό επί 3 περίπου ώρες) θα καταγράψει σήμερα νέο Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών. Αν κλείσει πάνω από τις 897,44 μονάδες, δεν θα καταγράψει νέο Χαμηλό Κλείσιμο.

Με βάση την τιμή της 3:00 μμ (891,12 μονάδες), η τιμή του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών διαμορφώνεται στις 854,01 μονάδες και η καμπύλη του ΚΜΟ-200 απέχει από την καμπύλη του ΓΔ κατά 4,16% (με βάση την τιμή του ΓΔ) και ανεβαίνει με ρυθμό 0,80 μονάδων την ημέρα. Κατά τις επόμενες μέρες, είναι πιθανό να υπάρξει πτωτική διάσπαση.

Προς το παρόν, δίνουμε λιγότερες πιθανότητες να υποχωρήσει ο ΓΔ κάτω από το 854 μονάδες ή τις 858 μονάδες (αφού η καμπύλη του ΚΜΟ καθημερινά εξακολουθεί να ανεβαίνει), και περισσότερες να ΜΗ ΣΥΜΒΕΙ πτωτική διάσπαση.

Εάν όμως υπάρξει, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το σήμα του “συστήματος”, παρά την υποψία που έχουμε ότι, αν τελικά υπάρξει σήμα εξόδου, αυτό μάλλον θα είναι αποτυχημένο.

 

Θα επανέλθουμε νωρίς αύριο το πρωί, αφού γνωρίζουμε το αποψινό κλείσιμο του Dow Jones και την αντίδραση των ασιατικών αγορών.

 

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text