Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Καρανίκας: Μπροστά σε προκλήσεις και ευκαιρίες ο εμπορικός κόσμος

Καρανίκας: Μπροστά σε προκλήσεις και ευκαιρίες ο εμπορικός κόσμος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που έχει μπροστά του ο εμπορικός κόσμος της χώρας στις νέες συνθήκες ανέδειξε με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

Όπως επεσήμανε, «η Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου, που κάθε χρόνο τιμάται στις 22 Σεπτεμβρίου, βρίσκει εφέτος τον εμπορικό κόσμο της χώρας αντιμέτωπο με μία σειρά από σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες οι οποίες μεσοπρόθεσμα είναι ικανές να αλλάξουν άρδην τους συσχετισμούς στην αγορά, τις προοπτικές των επιχειρήσεων, καθώς και του κλάδου συνολικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το “ρευστό” επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον που συγκροτούν, αφενός οι υγειονομικές και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες που απορρέουν από αυτές και, αφετέρου, οι ραγδαίες μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες που συνδέονται παγκοσμίως με την “πράσινη” και ψηφιακή μετάβαση, φέρνει την εμπορική επιχείρηση ενώπιον της επιτακτικής ανάγκης επαναπροσδιορισμού του τρόπου λειτουργίας της, είτε ως φυσικό κατάστημα, είτε στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του εμπορίου στα χρηματοδοτικά εργαλεία, Ταμείομ Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Καρανίκας ασκεί κριτική ότι «θέτουν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως καταλύτη ανάπτυξης, χωρίς, όμως, να διασφαλίζουν έως τώρα και την ισότιμη συμμετοχή του έμπορίου στη διάχυση των κοινοτικών κονδυλίων, είτε με τη μορφή επιδότησης, είτε με τη μορφή δανείου».

Καινοτομία – εξωστρέφεια – συνεργασίες

Σε ό, τι αφορά τις νέες συνθήκες, ο κ. Καρανίνας τις χαρακτήρισε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες στο επιχειρείν, με κύριο χαρακτηριστικό τους τη συνεχή μεταβλητότητα, που, όπως αναφέρει, επηρεάζουν λίγο-πολύ, και τις 230 χιλιάδες ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και τους 700 χιλιάδες εργαζομένους τους.

«Το επόμενο διάστημα κάθε μία από αυτές, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τις επιμέρους αποφάσεις της πολιτείας σε θέματα και αιτήματα του εμπορικού κόσμου, θα χρειαστεί για την επιβίωση και ανάπτυξή της να εντείνει την ευελιξία και την προσήλωση της στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, με “όχημα” τον ψηφιακό της μετασχηματισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της μέσα και από συνεργατικά σχήματα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη μία ολιστική ανάπτυξη που θα εδράζεται στη συνεργασία των βασικών πυλώνων της και θα κατατείνει στην εκμετάλλευση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, με τρόπο που θα προάγει την ευημερία της υγιούς επιχειρηματικότητας και θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή».

Σημείωσε, δε, ότι « ΕΣΕΕ είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος. Είμαστε πεπεισμένοι πως ο ρόλος του ελληνικού εμπορίου θα ενδυναμωθεί τα επόμενα χρόνια και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην εθνική προσπάθεια για οριστική “αλλαγή σελίδας”, μετά από δέκα χρόνια λιτότητας και δύο χρόνια πανδημικής κρίσης».

Αφιερωμένη στη γυναίκα έμπορο η φετινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

Η ΕΣΕΕ αφιερώνει τη φετινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου στην γυναίκα έμπορο – επιχειρηματία που, όπως τονίζει ο κ. Καρανίκας, «ούσα επιφορτισμένη με πολλαπλές ευθύνες και ρόλους, είναι περισσότερο ευάλωτη, προσωπικά, επαγγελματικά και οικογενειακά, στις ετερόκλητες προκλήσεις της νέας εποχής».

Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και αισιοδοξία την τεκμηριωμένη μας παρέμβαση προς την πολιτεία, αναδεικνύοντας τα προβλήματα της αγοράς και των ανθρώπων της, προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας».

Πηγή: ot.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text