Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Η συνέχιση του ράλι στις τιμές των προϊόντων ενέργειας από τις αρχές του μήνα, αναμένεται να συνεχίζει να πιέζει το κόστος παραγωγής σε γεωργία, κτηνοτροφία, βιομηχανία και υπηρεσίες, κάνοντας ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες.Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, θα δημιουργεί το Ταμείο Μετάβασης και αν μαζί με την κρατική ΔΕΗ πειστούν και οι ιδιώτες πάροχοι, το 90% της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Η Ελλάδα ακολουθεί με μεγάλη καθυστέρηση την αύξηση των τιμών που έχει προηγηθεί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή του πληθωρισμού με τον τρόπο που υπολογίζεται για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα ακόμη και τον Αύγουστο ήταν πολύ χαμηλά. Όταν ο μέσος πληθωρισμός έφτασε στην Ευρωζώνη το 3% και στην ΕΕ το 3,2%, η Ελλάδα είχε εναρμονισμένο δείκτη στο 1,2%.(εδώ)

 

Η ανεργία τον Ιούλιο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 14,2%. Είναι εντυπωσιακή εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς πως το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία,η ανεργία βρισκόταν στο 16,2%. Πέρασαν δηλαδή 16 μήνες υγειονομικής κρίσης με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και η ανεργία αντί να αυξηθεί λόγω της ανύπαρκτης οικονομικής δραστηριότητας, μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.Η εξήγηση είναι απλή και έχει δοθεί από το οικονομικό επιτελείο. Δαπανήθηκαν κρατικοί πόροι για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, ανέργων, αγροτών, ιδιοκτητών ακινήτων και δανειοληπτών ύψους 30 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

3,4 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν μπει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το επτάμηνο, ήδη στο τουριστικό ταμείο. Εξ αυτών, τα 2,27 δισ. ευρώ αφορούν σε τουριστικές εισπράξεις του Ιουλίου. Ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας που έδωσε ισχυρό σήμα για τη σταδιακή επιστροφή του ελληνικού τουρισμού, "επιτρέποντας" πλέον τη σύγκριση με τις τουριστικές επιδόσεις του 2019, την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών. Παράλληλα, όλα δείχνουν πως τα φετινά έσοδα θα είναι πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο των εννιά δισεκατομμυρίων (το 50% των εισπράξεων του 2019), αγγίζοντας σύμφωνα με τις προβλέψεις ακόμη και τα 12 δισεκατομμύρια.(εδώ)

 

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή των επενδυτών από το εξωτερικό, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME στο τεύχος Αυγούστου.Όπως επεσήμανε σχετικά ο έμπειρος τραπεζίτης, σήμερα η χώρα έχει «το πιο φιλικό σε επιχειρήσεις περιβάλλον από την δεκαετία του ’80, καθώς η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση των φόρων και υιοθέτησε μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα».Αναφερόμενος στην μακροοικονομική πορεία της χώρας, τόνισε πως το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι πολύ θετικό εξαιτίας κάποιων ενθαρρυντικών δεικτών ανάπτυξης στην εγχώρια οικονομία και της συνολικής ανταπόκρισης στην πανδημική κρίση.Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5% σε επίπεδο έτους, ενώ και το 2022 θα είναι ένα ακόμα ισχυρό έτος ανάπτυξης, κατά τον κ. Καραβία. (εδώ)

 

Μείωση κατά 1,0% παρουσίασε η Δύναμη του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου τον μήνα Ιούλιο 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη Δύναμη του Ιουλίου 2020, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.  Σημειώνεται ότι κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 προς το 2019 είχε σημειωθεί μείωση κατά 2,0%. Παράλληλα, η Ολική Χωρητικότητα του Ελληνικού Εμπορικού Στόλου, από πλοία 100 ΚΟΧ και άνω, παρουσίασε μείωση κατά 5,0% τον μήνα Ιούλιο 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Ιουλίου 2020. Μείωση κατά 4,6% σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 προς το 2019. (εδώ)

 

Αυξήθηκε σημαντικά τον Ιούλιο ο τζίρος των εταιριών του λιανικού εμπορίου, αντλώντας ώθηση και από την αυξημένη τουριστική κίνηση. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2021 ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,5% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,8 δισ. ευρώ και αύξηση 7,7% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,9 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., με την ιδιότητα του Εκδότη Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.) για τις μετοχές της εταιρίας Mermeren Kombinat AD Prilepπου εδρεύει στο Prilep της Βόρειας Μακεδονίας, ανακοινώνει στους κατόχους ΕΛ.ΠΙΣ. ότι, σε συνέχεια της απόφασης της από 10 Σεπτεμβρίου 2021 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρίας για τη διάθεση κερδών εις νέον πραγματοποιηθέντων μέχρι 31 Δεκεμβρίου2020, το μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται στο ποσό των 2,24 Ευρώ (μεικτό), ενώ το καθαρό ποσό που θα καταβληθεί ανά ΕΛ.ΠΙΣ. μετά την παρακράτηση φόρου (σύμφωνα με το άρθρο 59 του Ν. 2396/1996, όπως ισχύει), ανέρχεται σε 1,68 Ευρώ. Δικαιούχοι είσπραξης του ως άνω ποσού θα είναι οι κάτοχοι ΕΛ.ΠΙΣ. που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021.(εδώ)

 

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που έχουν τις εταιρίες τους εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα πολλοί εξ αυτών είναι και ιδρυτές τους, τις ελέγχουν με ποσοστά που δεν ξεπερνούν την καταστατική πλειοψηφία (33%).Όσον αφορά τους βασικούς μετόχους των εταιριών του FTSE 25, το 26,537% του Ομίλου Mytilineos κατέχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ευάγγελος Μυτιληναίος. Το μεγαλύτερο ποσοστό της Jumbo κατέχει με 19,36%% ο πρόεδρος Απόστολος Βακάκης. Στον Όμιλο Fourlis, που βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης ακινήτων για τη θυγατρική Trade Estates, βασικός μέτοχος είναι η αντιπρόεδρος Δάφνη Φουρλή με ποσοστό 17,3692%. Στη Viohalco, ο πρόεδρος Νικόλαος Στασινόπουλος κατέχει το 32,27%.(εδώ)

 

Στην επέκταση του μεριδίου αγοράς που ελέγχει στο επιχειρηματικό λογισμικό αλλά και των λύσεων που προσφέρει στοχεύει η Epsilon Net, σχεδιάζοντας να συνεχίσει το μπαράζ εξαγορών που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους 10 μήνες.Η εταιρία επικεντρώνονται στην διείσδυση στην αγορά των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όσον αφορά την απόκτηση επιχειρηματικού λογισμικού, τη περαιτέρω διείσδυση των εφαρμογών λογισμικού μισθοδοσίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (Payroll & HRM Systems) στις επιχειρήσεις και την περαιτέρω διείσδυση στην αγορά των λογιστικών γραφείων με νέα προγράμματα και εξειδικευμένες υπηρεσίες καθώς και νέες τεχνολογικά λύσεις όπως η λύση Digital Accounting, ενώ παράλληλα αναπτύσσει στρατηγικές για την ανάπτυξή της και την επένδυσή της στον τομέα της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (FinTech). (εδώ)

 

Πωλήσεις στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας και θεαματική βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου σημειώνει το Πλαίσιο.Σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά 34,1%, στα € 199,2 εκ. από € 148,6 εκ., με το ποσοστό της αύξησης να διαμορφώνεται σε 25,2% αφαιρουμένης της επίπτωσης των επιδοτούμενων πωλήσεων της ψηφιακής μέριμνας. Ισχυρή άνοδος του EBITDA στα €6,6 εκ. από €5,3 εκ. (+24,2%), των κερδών προ φόρων στα € 1,9 εκ. από € 0,5 εκ. (+281,5%) και των κερδών μετά από φόρους στα € 1,4 εκ. από € 0,3 εκ. (+331,8%). Υψηλή ταμειακή ρευστότητα στα € 39,2 εκ. και καθαρή ρευστότητα, αφαιρουμένου του τραπεζικού δανεισμού, στα € 21,8 εκ. Ίδια κεφάλαια στα € 96,0 εκ., που υπερβαίνουν τη χρηματιστηριακή αξία της Εταιρίας. (εδώ)

 

Η Cenergy Holdings SA ανακοινώνει ότι το FLOTANT – έργο που χρηματοδοτείται από το EU Horizon 2020 – ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανάπτυξη καλωδίων που προορίζονται για πλωτά αιολικά έργα (Floating Offshore Wind farms – FOW) μεγάλου βάθους, δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης αιολικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος.Τα πλωτά αιολικά πάρκα αναμένεται να επεκτείνουν την παγκόσμια αγορά καθώς το 80% των πιθανών περιοχών για υπεράκτια αιολικά πάρκα βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 60 μέτρων. Επιπλέον, χρησιμοποιούν μεγαλύτερους στροβίλους 15-20 MW, επιτυγχάνουν υψηλότερη παραγωγή ενέργειας με χαμηλότερο κόστος και γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από την κοινωνία.(εδώ)

 

H INTRACOM DEFENSE (IDE) συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας & Ασφάλειας “DSEI 2021”, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14-17 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.Ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο, κ. Ιωάννης Ραπτάκης, συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας, Πλοίαρχο (ΠΝ) Ιωάννη Παπαβλάχο, επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο της IDE και ενημερώθηκαν για τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρίας στον τομέα των Τακτικών Επικοινωνιών και των Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος, καθώς και για τις προοπτικές στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.Δεδομένου ότι η παροχή και η διαχείριση ισχύος συνιστούν κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχία της αποστολής στο πεδίο επιχειρήσεων, η IDE και η Marshall Land Systems παρουσίασαν τη συνεργασία τους στον τομέα των Υβριδικών Συστημάτων Ισχύος, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του προγράμματος “Prototype Warfare Innovation” του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, η μονάδα ATDU (British Army Armoured Trials & Development Unit) επέδειξε το σύστημα επικοινωνιών WiSPR της IDE εγκατεστημένο στο όχημα Jackal 2Α του Βρετανικού Στρατού.(εδώ)

 

Τo Moνομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η Greenhill Investments, συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου – Καϋμενάκη σε συνέχεια των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της Ελλάκτωρ στις 22 Ιουνίου. Aφορμή για την προσφυγή στην δικαιοσύνη ήταν η απόφαση του προεδρείου της ΓΣ να μην επιτρέψει την συμμετοχή της Greenhill Investments, επικαλούμενη ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου και τα νομιμοποιητικά έγγραφα που να πιστοποιούν την κατοχή των δικαιωμάτων ψήφου των 54.815.876 μετοχών της. Υπενθυμίζεται ότι τα δικαιώματα αυτά με βάση τα στοιχεία του Αποθετηρίου, ανήκαν στην Αίολος Investors, η οποία είχε το ενέχυρο των παραπάνω μετοχών. (εδώ)

 

Το Χρηματιστήριο ακολουθεί μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση, και παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα βρέθηκε σε αγοραστική ραστώνη, πιέστηκε από το αρνητικό κλίμα διεθνώς και έχει εγκλωβιστεί σε στενό εύρος διακύμανσης και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, διατηρεί τη θετική του εικόνα. Ωστόσο, μιλώντας ειδικότερα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται συγκεκριμένοι τίτλοι στην παρούσα -θετική- συγκυρία, υπάρχουν κάποιοι που κατά γενική ομολογία υπερέχουν σε όρους προσδοκιών για δυνατή συνέχεια. Για παράδειγμα,

ΔΕΗ, Mytilineos, ΟΤΕ, Elval Halcor (εδώ)

 

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται, τελικά, η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, καθώς η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα warrants στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας. Κι αυτό διότι στη συνέχεια θα πρέπει να παραμείνουν στο ΧΑ για 15 ημέρες και μετά να μετατραπούν σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank. Τότε θα γίνει γνωστό και το ποσοστό που θα περάσει στο ΤΧΣ, καθώς στο Ταμείο θα περιέλθουν οι μετοχές από τα αδιάθετα δικαιώματα.Αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση 120-240 εκατ. ευρώ, με τους συμβούλους της έκδοσης, Euroxx και Axia Ventures, να προετοιμάζουν το σχετικό ενημερωτικό δελτίο και τις λεπτομέρειες της προσφοράς. (εδώ)

 

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ-ΙΕΣΠ ανήλθε σε 1.752 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021, από 1.702 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.Η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ-ΙΕΣΠ (στο εξής Ταμείων) ανήλθε σε 1.752 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2021, έναντι 1.702 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1.569 εκατ. ευρώ το  β’ τρίμηνο του 2020.Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων αυξήθηκαν σε 236 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2021, έναντι 228 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 278 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2020. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 13,5% έναντι 13,4% το προηγούμενο τρίμηνο και 17,7% το β’ τρίμηνο του 2020. (εδώ)

 

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το τρέχον έτος προχώρησε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo της Γερμανίας, καθώς οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η έλλειψη τσιπς και άλλων ενδιάμεσων αγαθών επιβραδύνουν την ανάκαμψη από την πανδημία της COVID -19. Ωστόσο, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του επόμενου έτους. Ειδικότερα, το Ifo προβλέπει ότι τα γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2,5% φέτος, μειωμένο κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη πρόβλεψή του και κατά 5,1% το επόμενο έτος, αυξημένο κατά 0,8 μονάδες. Η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη ανάκαμψη το 2021 ακολουθεί μια πτώση της συνολικής οικονομικής παραγωγής κατά 4,6% το 2020 που προκλήθηκε από τους περιορισμούς του κορωνοϊού στη δημόσια ζωή και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας.(εδώ)

 

Σε υψηλό 14 ετών σκαρφάλωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.Ειδικότερα, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 0,5% στα 190,3 δισ. δολ. το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα από το δεύτερο τρίμηνο του 2007.(εδώ)

 

Η Ελβετία εμφάνισε πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ύψους 11 δισ. ελβετικών φράγκων (11,90 δισ. δολάρια) στο β΄ τρίμηνο, 7 δισ. φράγκα περισσότερα από πέρυσι, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Η αύξηση αποδόθηκε κυρίως στο υψηλότερο πλεόνασμα από το εμπόριο αγαθών, ανέφερε η κεντρική τράπεζα. Τα στοιχεία δείχνουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ελβετικής οικονομίας μετά από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία. Στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, η Ελβετία εμφάνισε πλεόνασμα 16 δισ. ελβετικών φράγκων.(εδώ)

 

Σαφή προειδοποίηση για τις επόμενες κινήσεις της Fed απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon. Ειδικότερα, υποστήριξε πως η Fed θα μπορούσε να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια απότομη κίνηση το 2022 παρά τις προσπάθειες της να κατευνάσει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Μιλώντας στο CNBC, o Dimon υποστήριξε ότι εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να δράσει γρήγορα.Η κορυφαία αβεβαιότητα για τη Fed ήταν ο πληθωρισμός. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση έως τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό των 13 ετών που ήταν 5,4% τον Ιούλιο.(εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text