Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Muller: Η ΕΚΤ θα εξετάσει την ενίσχυση των αγορών ομολόγων μετά το τέλος του PEPP

Muller: Η ΕΚΤ θα εξετάσει την ενίσχυση των αγορών ομολόγων μετά το τέλος του PEPP

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Muller: Η ΕΚΤ θα εξετάσει την ενίσχυση των αγορών ομολόγων μετά το τέλος του PEPP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων όταν το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) ολοκληρωθεί, αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει σε μία αύξηση, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας Madis Muller, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Αν και η ανάκαμψη της Ευρωζώνης αναμένεται να επιτρέψει στην ΕΚΤ να τερματίσει το πρόγραμμα για την πανδημία των 1,85 τρισ. ευρώ τον επόμενο Μάρτιο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα συζητήσουν πώς να αποφύγουν τον κίνδυνο εκτροχιασμού της ανάκαμψης όταν αποσύρουν την έκτακτη στήριξη.

Μια επιλογή θα είναι να αυξηθούν οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) πάνω από τα 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, δήλωσε ο Muller σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι δηλώσεις του δείχνουν την δύσκολη συζήτηση που έχουν μπροστά τους οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, σημειώνει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν στελέχ της κεντρικής τράπεζας που ανησυχούν ότι η επιστροφή στο καθεστώς προ της πανδημίας θα πλήξει ιδιαίτερα τις υπερχρεωμένες χώρες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να λειτουργούν χωρίς την έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ.

"Το καταλαβαίνω ότι θα ήταν πρόβλημα αν υπάρξει ένα πολύ απότομο φαινόμενο γκρεμού στο τέλος του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία", δήλωσε ο Muller που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας.

Μια πιθανή αύξηση στο παλιό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης "είναι μέρος της συζήτησης που θα έχουμε στο πώς θα καταργήσουμε σταδιακά το PEPP και τι θα σημαίνει αυτό για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων καθώς θα προχωράμε", ανέφερε. "Και φυσικά, η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά την επόμενη άνοιξη και από τις οικονομικές προοπτικές".

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text