Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Το μετατρέψιμο ομολογιακό και τα δάνεια με δάνειο άγνωστης προέλευσης

Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Το μετατρέψιμο ομολογιακό και τα δάνεια με δάνειο άγνωστης προέλευσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αγροτικός Οίκος Σπύρου: Το μετατρέψιμο ομολογιακό και τα δάνεια με δάνειο άγνωστης προέλευσης

Περίεργα φαινόμενα συμβαίνουν στην Αγροτικός Οίκος Σπύρου την τελευταία περίοδο.

Με το που πραγματοποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση συγκλήθηκε νέα με θέμα «Λήψη απόφασης για έκδοση ομολογιακού δανείου με μετατρέψιμες ομολογίες ποσού ευρώ ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (€1.500.000,00)», με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο για τον καθορισμό των λοιπών όρων έκδοσης.

Βέβαια, το ποσό φαντάζει πολύ μικρό, αλλά είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε δραματική μεταβολή των μετοχικών συσχετισμών στην εταιρία.

Σε μια εταιρία που εμφανίζεται το ασύνηθες φαινόμενο να έχει μεγάλα δάνεια η μητρική από τις τράπεζες, αλλά και να έχει λάβει δανεισμό από εταιρία μηδενικού τζίρου, η οποία είναι συμφερόντων της οικογένειας Σπύρου.

Δάνεια με …δάνειο

Ειδικότερα η εταιρία Prohuman, συμφερόντων της οικογένειας Σπύρου, εμφανίζεται να έχει δανείσει από τη χρήση του 2010 την εισηγμένη και να έχει εγγράψει Β Προσημείωση Υποθήκης ύψους € 6.300.000.

Το ποσό του δανείου είναι της τάξεως των 3,3 εκ ευρώ με την Prohuman στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις 2019 που έχει δημοσιεύσει να εμφανίζει μηδενικό κύκλο εργασιών και ως εμπορική απαίτηση το δάνειο προς την εισηγμένη ενώ την ίδια στιγμή έχει ποσό 3,4 εκ ευρώ μακροπρόθεσμο δανεισμό άγνωστης προέλευσης.

Σε προηγούμενες χρήσεις το ποσό των 3,4 εκ ευρώ εμφανιζόταν ως βραχυπρόθεσμη υποχρέωση με αποτέλεσμα να γεννώνται ερωτήματα για την ταυτότητα του δανειστή που με τη μέθοδο δάνειο στο δάνειο καταλήγει στην εισηγμένη.

Επισημαίνεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρξαν φήμες για είσοδο του Fund Waterfall τις οποίες διέψευσε η εταιρία για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Σε κάθε περίπτωση βασικός δανειστής της Σπύρου είναι η intrum με την οποία υποτίθεται ότι η Σπύρου διαπραγματεύεται εδώ και χρόνια.

Και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι το μετατρέψιμο ομολογιακό είναι το πρώτο βήμα ώστε η εταιρία να αποκτήσει νέο μέτοχο καθώς η οικογένεια του βασικού μετόχου, παρά την πίεση από τις τράπεζες, δεν δείχνει διάθεση να ενισχύσει την εταιρία.

 

Νίκος Καρούτζος

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text