Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Lifting στο χρέος από την ανάπτυξη

Lifting στο χρέος από την ανάπτυξη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Lifting στο χρέος από την ανάπτυξη

Η υψηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας, εκτός από τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που θα χρησιμοποιηθεί σε νέες ελαφρύνσεις, θα αναθεωρήσει προς τα κάτω και το ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, αναμένεται το χρέος από το 204,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 να φτάσει κοντά στο 197% του ΑΕΠ, αν δεν υπάρξει κάποια νέα έκδοση ομολόγων μέχρι και το τέλος του χρόνου και υλοποιηθεί η εξαγγελία για την αποπληρωμή μέρους του παλαιότερου, "ακριβού" χρέους.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να χρησιμοποιήσει μέχρι και το τέλος του χρόνου ένα μέρος από τα τεράστια ταμειακά διαθέσιμα των 37,5 δισ. ευρώ σήμερα το οποίο στο σύνολο του είναι χαμηλότοκο χρέος, για να απαλείψει παλαιότερο "ακριβό" χρέος. Μάλιστα είναι γνωστό πια ότι το χρέος που θέλουμε να αποπληρώσουμε πρόωρα είναι τα 53,2 δισ. από το πρώτο διμερές δάνειο με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης με το οποίο μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο, αλλά και τα τελευταία 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ΔΝΤ.

Με τη μείωση του χρέους κάτω από το 200% του ΑΕΠ το δημόσιο θα έχει πολλαπλά οφέλη. Τυπικά θα επαναφέρει το χρέος σε τροχιά ταχείας αποκλιμάκωσης, κάτι που θα μετρήσει στα υπέρ της χώρας και για την ΕΕ και για το ΔΝΤ αφού θα ενισχύσει περισσότερο τη βιωσιμότητά του καθώς μαζί με το ύψος του χρέους θα μειωθεί και το ποσοστό των ετήσιων τόκων ως προς το ΑΕΠ.

Στο πιο ουσιαστικό μέρος θα προετοιμάσει τις αγορές για ύψος χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ χαμηλότερο από το 189,5% το 2022, στο 176,7% το 2023, στο 166,1% το 2024 και στο 156,9% το 2025, με προφανές κέρδος για την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, θα βοηθήσει και την ΕΚΤ να δημιουργήσει το "παράθυρο" που φαίνεται ότι αναζητά για να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του PEPP.

Παράλληλα με όλα αυτά, η σημαντική αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω του ταχύτερου ρυθμού ανάπτυξης θα ενισχύσει και τα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα, από το 2023. Το επιχείρημα της Ελλάδας είναι ότι η καλύτερη οδός για τη μείωση του χρέους είναι η υψηλή ανάπτυξη και όχι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που επιβλήθηκαν στην χώρα από το 2018, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Μήνυμα αισιοδοξίας και από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση για την 11η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα και για την τροχιά που αναμένεται να διαγράψει το χρέος, βελτιώνοντας το βασικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα μειωθεί στο τέλος του 2026 στο 57,6%.

Ωστόσο, στις παρατηρήσεις της η Έκθεση επεσήμαινε και τη μείωση του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, με το αντίστοιχο γερμανικό στις 100 μονάδες βάσεις αλλά και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια που πετυχαίνουν οι ελληνικές εκδόσεις και - φυσικά - το μεγάλο ύψος των ταμειακών διαθεσίμων που έφταναν στο τέλος της αξιολόγησης (περί τα τέλη Ιουλίου) τα 34 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με τις μέσες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μέχρι και το 2050.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text