Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τράπεζες: Ξεκινά το σαφάρι προσέλκυσης επενδυτών για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τράπεζες: Ξεκινά το σαφάρι προσέλκυσης επενδυτών για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Ξεκινά το σαφάρι προσέλκυσης επενδυτών για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεγαλύτερα ποσοστά χρηματοδότησης από τους πόρους του Ταμείου (ΤΑ) θα κερδίζουν οι επιχειρήσεις που συνεισφέρουν περισσότερο στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή που περιλαμβάνεται στο υπό δημόσια διαβούλευση κείμενο, αναφορικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ενδιαφερόμενων για τις επιμέρους δράσεις που θα προκηρυχτούν το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για την παρουσίαση του Ταμείου Ανάκαμψης σε περισσότερους από 500 πελάτες της, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε πως οι συμβάσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε μέσα στον Οκτώβριο να πέσουν οι υπογραφές και να ανοίξει ο δρόμος για την απορρόφηση των εξασφαλισμένων ευρωπαϊκών πόρων.

Όπως επεσήμανε, στόχος του υπουργείου είναι η ταχύτητα στη διαδικασία των εγκρίσεων για την ένταξη των ενδιαφερομένων στις επιμέρους δράσεις του προγράμματος, να είναι υψηλή. Δηλαδή να ολοκληρώνεται σε διάστημα 1 – 2μηνών.

Ο εντοπισμός επενδυτών

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς τόνισε πως οι αρμόδιες διευθύνσεις του ομίλου έχουν ήδη έρθει σε επαφή με πελάτες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μία διαδικασία που θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ξεκινήσει μπαράζ ενημερωτικών συζητήσεων με επιχειρήσεις  που πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων που τηρεί η τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό θα ενημερωθούν για τις δυνατότητες προώθησης επενδύσεων με χρηματοδότηση τόσο από τα δάνεια του Ταμείου, όσο και από την ΕΤΕ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο ίδιος, τα συστήματα της Εθνικής έχουν προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η διαδικασία της εξέτασης των αιτημάτων από την πλευρά της να είναι πολύ γρήγορη.

Επιπλέον, η τράπεζα θα βοηθά ουσιαστικά τους ενδιαφερόμενους για την κατάλληλη προσαρμογή των σχεδίων τους, ώστε να είναι συμβατά με τους όρους των προγραμμάτων.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, με την υποστήριξη του ΤΑ, τα δάνεια που χορηγεί σε ετήσια βάση ο όμιλος μπορούν να αυξηθούν σε ποσοστό 50% – 60%.

Επενδύσεις 30 δισ. ευρώ

Σημειώνεται ότι το 30% – 50% της επένδυσης θα χρηματοδοτείται από το πόρους του Ταμείου, τουλάχιστον το 30% από τραπεζικό δανεισμό και 20% από ίδια συμμετοχή της επιχειρήσεις έναντι του 40%-40%-20% που προβλεπόταν σε πρώτη φάση.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή η προώθηση επενδύσεων άνω των 30 δισ. ευρώ.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 12,70 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που εμπίπτουν στις εξής πέντε κατηγορίες:

α) ψηφιακός μετασχηματισμός

β) πράσινη μετάβαση

γ) εξωστρέφεια

δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων

ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, στα προγράμματα που θα προκηρυχθούν θα γίνονται δεκτά επενδυτικά σχέδια από φορείς που είναι κερδοφόροι, έχουν ικανοποιητικό πιστοληπτικό προφίλ και οργανωμένο σχέδιο.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τις ακόλουθες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο κείμενο της διαβούλευσης, προς όφελος των επενδυτών:

– Οι φορείς που προάγουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους γενικούς στόχους του ΤΑ θα κερδίζουν σχεδόν άτοκη χρηματοδότηση που θα φτάνει έως και το 50% των δαπανών που προβλέπει το επενδυτικό τους σχέδιο

– Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση των πόρων που θα λάβουν σε ποσοστό έως και 30% για κεφάλαιο κίνησης, κατά βάση για δαπάνες διαφήμισης και marketing.

– Αν μία επιχείρηση έχει τζίρο τουλάχιστον 20% σε δύο από τις κατηγορίες του ΤΑ, πχ εξαγωγές και έρευνα, προβλέπεται ειδικό μπόνους και θα μπορεί να χρησιμοποιήσει έως και το 50% της χρηματοδότησης για έξοδα κεφαλαίου κίνησης

– Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που ο τζίρος τους προέρχεται κατά τουλάχιστον 20% από πελάτες στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούν να εξασφαλίσουν μία θέση στο ΤΑ ακόμη και οι τουριστικές επιχειρήσεις, όταν η αξία των διεθνών κρατήσεων που δέχονται και πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα ξεπερνά το παραπάνω ποσοστό.

– Προϋπόθεση για την χρηματοδότηση εξαγορών και συνεργασιών μίας επιχείρησης με τρίτους είναι ο τζίρος των τελευταίων να διαμορφώνεται στο 50% του τζίρου της χρηματοδοτούμενης επιχείρησης.

– Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ζητούν δάνειο έως 1,50 εκατ. ευρώ η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνεται δωρεάν

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text