Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η ΕΕ ετοιμάζει εργαλειοθήκη μέτρων για την αύξηση των τιμών της ενέργειας

Η ΕΕ ετοιμάζει εργαλειοθήκη μέτρων για την αύξηση των τιμών της ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ΕΕ ετοιμάζει εργαλειοθήκη μέτρων για την αύξηση των τιμών της ενέργειας

Την «εργαλειοθήκη» μέτρων που μπορούν να λάβουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες της αγοράς ενέργειας του μπλοκ, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν φέτος στην Ευρώπη, σε ορισμένες  μάλιστα περιπτώσεις φτάνοντας σε τριπλάσια επίπεδα, όπως στην Ισπανία. Η «έκρηξη» των ενεργειακών τιμών τροφοδοτείται κυρίως από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας και τη θέρμανση. Παράλληλα παραμένει χαμηλή η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ οι τιμές άνθρακα στην ΕΕ είναι οι υψηλότερες.

Περιγράφοντας την ευρωπαϊκή «εργαλειοθήκη» η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα παράσχουν οδηγίες τις επόμενες εβδομάδες για να βοηθήσουν τις χώρες να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών. Όπως είπε, η ίδια να συντάξουν μια δομημένη «εργαλειοθήκη», «η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης», δήλωσε την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας από χώρες της ΕΕ.

Η «εργαλειοθήκη» θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν ποιες επιλογές έχουν για να ανταποκριθούν γρήγορα στις αυξήσεις των τιμών εντός των κανόνων της ΕΕ, είπε η Σίμσον, προσθέτοντας ότι μπορούν να τροποποιήσουν τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ή να χρησιμοποιήσουν άμεση υποστήριξη για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από το υψηλό κόστος.

Η Σίμσον υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν συνέβαλε στην αύξηση των τιμών και ότι οι τιμές χονδρικής αποτελούν μόνο το ένα τρίτο των λογαριασμών των καταναλωτών, ενώ οι φόροι και άλλα στοιχεία αποτελούν τα υπόλοιπα.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Euractiv

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text