Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Fitch Solutions: Ρεκόρ 40 ετών φέτος η ανάπτυξη για την Ελλάδα

Fitch Solutions: Ρεκόρ 40 ετών φέτος η ανάπτυξη για την Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Fitch Solutions: Ρεκόρ 40 ετών φέτος η ανάπτυξη για την Ελλάδα

H Fitch Solutions προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,3% το 2021 για την Ελλάδα (αναθεωρημένη προς τα πάνω από 6,0%), την ταχύτερη ετήσια επέκταση της οικονομίας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, μετά από συρρίκνωση κατά 8,2% το 2020.

Η χαλάρωση των περιορισμών στην εγχώρια δραστηριότητα και στα διεθνή ταξίδια θα επιτρέψει στην κατανάλωση και στις εξαγωγές υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό να ανακάμψουν βραχυπρόθεσμα. Εν τω μεταξύ, αναμένει ότι η βελτίωση των εξωτερικών συνθηκών θα στηρίξει τα κέρδη στις εξαγωγές αγαθών.

Η Fitch Solutions προβλέπει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα παραμείνει ισχυρή στο 4,3% το 2022. Ωστόσο, η επικρατούσα αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία παρουσιάζει καθοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις της. Η βασική άποψη είναι ότι η παραγωγή της Ελλάδας θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα το 2022, ενώ σημειώνει τόσο ανοδικούς όσο και καθοδικούς κινδύνους για την πρόβλεψή της για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,3%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από την περαιτέρω αποκλιμάκωση της εγχώριας ζήτησης, καθώς και από την εφαρμογή των φορολογικών περικοπών, με τις μειωμένες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα να ενισχύουν τα διαθέσιμα εισοδήματα. Η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας παράλληλα με τη μείωση του φόρου εταιρειών από 24% σε 22% το 2022 θα δώσει επίσης κίνητρα για μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης αποκτούν δυναμική. Η βασική προσδοκία είναι επίσης ότι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση, καθώς οι αφίξεις τουριστών και η εξωτερική ζήτηση για αγαθά θα ανακάμψουν.

Η βασική προσδοκία είναι ότι οι επιπτώσεις των επιδράσεων βάσης θα μετριαστούν τα επόμενα τρίμηνα και ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα επιστρέψει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, οι ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με τις προσδοκίες, υποδηλώνουν ότι υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Στα αρνητικά, παραμένει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον της πανδημίας Covid-19 και την πιθανή εμφάνιση νέων παραλλαγών. Τυχόν ανανεωμένοι περιορισμοί στην εγχώρια ή την εξωτερική δραστηριότητα πιθανόν να ανακόψουν την κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα, οδηγώντας σε ανάπτυξη που θα υπολείπεται των προβλέψεών της Fitch Solutions.

 

Ιδιωτική κατανάλωση και εξαγωγές δημιουργούν ανάπτυξη

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών θα παραμείνουν ισχυροί κατά το υπόλοιπο του 2021, προβλέποντας συνεισφορές στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% και 5,8% αντίστοιχα. Η πρόοδος της εκστρατείας εμβολιασμού της Ελλάδας – με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου να έχει αυξηθεί από 9,1% στα τέλη Απριλίου σε 56,8% στις 15 Σεπτεμβρίου – έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να χαλαρώνει όλο και περισσότερο τους περιορισμούς στις εγχώριες μετακινήσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν όλο και περισσότερο στους χώρους λιανικής πώλησης και αναψυχής, καθώς η αυστηρότητα των μέτρων έχει μειωθεί από τον Απρίλιο. Η βασική προσδοκία είναι ότι οι πολιτικές που σχετίζονται με την πανδημία θα παραμείνουν πιο χαλαρές από ό,τι ήταν το Q420-Q121, διευκολύνοντας την εκτόνωση της ανεβασμένης ζήτησης.

Η χαλάρωση των περιορισμών Covid-19 επιτρέπει την αύξηση κατανάλωσης και τουριστών

Η ανάκαμψη του τουρισμού σε σχέση με το 2020 – αν και εξακολουθεί να είναι κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα – θα δώσει επίσης ώθηση στην ανάπτυξη του 2021. Πριν από το Μάιο του 2021, ο εισερχόμενος τουρισμός περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς στον αριθμό των χωρών από τις οποίες επιτρεπόταν η είσοδος τουριστών στην Ελλάδα. Τα έτη πριν από την πανδημία, η περίοδος αιχμής των θερινών διακοπών του Ιουλίου και του Αυγούστου αντιπροσώπευε συνήθως πάνω από το 40% των εσόδων από τον τουρισμό. Ως εκ τούτου, με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις κύριες χώρες προέλευσης τουριστών της, παράλληλα με την υιοθέτηση από την ΕΕ του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID για τα ταξίδια, αναμένει ο αμερικανικός οίκος ότι η ανάπτυξη του τουρισμού και των εξαγωγών υπηρεσιών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο σε σχέση με το 2020. Επιπλέον, με τον τουρισμό να απασχολεί πάνω από το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού, η ανάκαμψη του τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών το 2021. Ωστόσο, τα κέρδη του τουρισμού θα παραμείνουν περιορισμένα βραχυπρόθεσμα λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από το Covid-19, καθώς και λόγω του ότι ορισμένες χώρες προέλευσης εξακολουθούν να απαιτούν από τους παραθεριστές να αυτοαπομονώνονται όταν επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Η Fitch αναμένει επίσης ότι η ανάκαμψη των εξωτερικών μακροοικονομικών συνθηκών θα στηρίξει τις εξαγωγές αγαθών τα επόμενα τρίμηνα. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της μεταποίησης στην Ελλάδα παραμένει σε επεκτατικό εύρος άνω του 50 από τον Μάρτιο του 2021, φθάνοντας σε υψηλό ρεκόρ 59,3 τον Αύγουστο εν μέσω αυξήσεων στις νέες παραγγελίες και στη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα. Η χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία και η αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο και κεφαλαιουχικά αγαθά σε όλους τους κύριους ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας θα στηρίξουν τις εξαγωγές τα επόμενα τρίμηνα. Πράγματι, το κλίμα μεταξύ των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση, με τις εξαγωγικές προσδοκίες από το 31ο τρίμηνο να έχουν αυξηθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1998

Η αύξηση των επενδύσεων θα στηρίξει την ελληνική ανάκαμψη

Η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου θα ανακάμψει επίσης το 2021, προβλέποντας συμβολή στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,0 ποσοστιαίες μονάδες το 2021. Η αυξημένη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση σε συνδυασμό με τους δεσμευτικούς περιορισμούς της παραγωγικής ικανότητας – με τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στο 78,3% το 21ο τρίμηνο να υπερβαίνει το επίπεδο του 71,9% του 4ου τριμήνου του 19ου τριμήνου πριν από την πανδημία – θα δώσει κίνητρα για αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με τον τριμηνιαίο κύκλο εργασιών των κατασκευαστών καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών να έχει υπερβεί τα προ της πανδημίας επίπεδα το 1ο τρίμηνο, η βελτίωση των ταμειακών ροών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα δώσει ώθηση στις επενδυτικές δαπάνες. Επιπλέον, η ανάκαμψη των εξωτερικών μακροοικονομικών συνθηκών θα στηρίξει τις εξαγωγές αγαθών τα επόμενα τρίμηνα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της μεταποίησης στην Ελλάδα παραμένει σε επεκτατικό εύρος άνω του 50 από τον Μάρτιο του 2021, φθάνοντας σε υψηλό ρεκόρ 59,3 τον Αύγουστο εν μέσω αυξήσεων στις νέες παραγγελίες και στη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα. H χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία και η αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο και κεφαλαιουχικά αγαθά σε όλους τους κύριους ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας θα στηρίξουν τις εξαγωγές τα επόμενα τρίμηνα. Πράγματι, το κλίμα μεταξύ των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση, με τις εξαγωγικές προσδοκίες από το 1ο τρίμηνο να έχουν αυξηθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1998.

Η αυξημένη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση σε συνδυασμό με τους δεσμευτικούς περιορισμούς της παραγωγικής ικανότητας – με τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα στο 78,3% το 2ο τρίμηνο να υπερβαίνει το επίπεδο του 71,9% του 4ου τριμήνου του 2019 πριν από την πανδημία – θα δώσει κίνητρα για αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τέλος, οι εισροές εξωτερικής χρηματοδότησης στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της ΕΕ NGEU για την ανάκαμψη θα στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα τρίμηνα. Στις 9 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε προχρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με σκοπό τη χρηματοδότηση της εφαρμογής του σχεδίου ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0), με πιθανή παροχή περαιτέρω δόσης το 4ο τρίμηνο του 2021.

Πηγή: newmoney.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text