Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά

Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - 2η τροποποίηση - Κανόνες πώλησης και εξόδου από την αγορά

Η ανάγκη να ξαναδούμε τον τρόπο “εξόδου” από την αγορά και τα “σήματα πωλήσεων” του απόλυτου συστήματος, ήταν ένα θέμα που είχαμε επισημάνει ήδη από τον περασμένο Μάιο. Στόχος μας ήταν να μειώσουμε περαιτέρω τον αριθμό των πράξεων και κυρίως των “αποτυχημένων” πράξεων, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση του συστήματος.

 

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” είναι ένα νέο σύστημα. Έχει πολλά θετικά στοιχεία και, κατά τα φαινόμενα, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλές αποδόσεις.

Όταν κάποιος σχεδιάζει ένα σύστημα, συνήθως βασίζεται στο παρελθόν, απ’ όπου και αντλεί τα στοιχεία του, σχηματίζει τις υποθέσεις του και σχεδιάζει τους κανόνες.

 

Είναι εύκολο να σχεδιάζεις με βάση το παρελθόν. Έχει ένα πλεονέκτημα. Δεν έχεις αγωνία, επειδή γνωρίζεις τη συνέχεια. Είναι λίγο έως πολύ, μία θεωρητική κατάσταση, που έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί επαρκώς, όμως είναι θεωρητική.

Είναι πολύ πιο δύσκολο όταν λειτουργείς το σύστημα στην πράξη, μπροστά στο άγνωστο “αύριο”. Ακόμη πιο δύσκολο είναι όταν, λειτουργείς το σύστημα δημόσια, γνωρίζοντας πως το ακολουθούν πλέον πάρα πολύ άνθρωποι. Είναι και δύσκολο, αλλά και σε γεμίζει ευθύνη.

 

Από την άλλη πλευρά, ένα “σύστημα συναλλαγών”, πρέπει να δοκιμάζεται διαρκώς. Αυτό επειδή, κάθε τόσο, παρουσιάζονται στην αγορά καινούργιες καταστάσεις και καινούργιες ακολουθίες εξέλιξης των τιμών των χρηματιστηριακών δεικτών και των μετοχών. Και όταν επισημαίνεται κάποιο σημείο βελτίωσης, θα πρέπει να ερευνάται, να δοκιμάζεται και -εφ’ όσον αποδεικνύεται ως πετυχημένο- να παρουσιάζεται στο κοινό που το παρακολουθεί.

 

Αυτό κάναμε, ομολογουμένως με επιτυχία, πέρυσι τον Μάιο, μετά την ξαφνική υποχώρηση της χρηματιστηριακής αγοράς, στο ξέσπασμα της πανδημίας. Τότε, μας είχε απασχολήσει το θέμα της εξεύρεσης ενός πιο “αποτελεσματικού” τρόπου επανεισόδου στην αγορά, μετά από μία μεγάλη και ταχύτατη πτώση. Έτσι, παρουσιάσαμε την πρώτη σημαντική τροποποίηση (βελτίωση) του συστήματος: Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο “Απόλυτο σύστημα συναλλαγών: Βελτίωση στον τρόπο “εισόδου” στην αγορά”. Μάλιστα, τους μήνες που ακολούθησαν, εφαρμόσαμε τις μετατροπές αυτές, με επιτυχία.

 

Σήμερα, παρουσιάζουμε, μία βελτίωση στον τρόπο που σχηματίζονται τα “σήματα εξόδου”. Και το κάνουμε αυτό στην παραλλαγή “Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών - Υψηλό Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών”, την οποία χρησιμοποιούμε περισσότερο.

Όπως καταγράφεται από τις δοκιμές που έγιναν με στοιχεία και τιμές του παρελθόντος, οι βελτιώσεις που παρουσιάζουμε, λειτουργούν θετικά και βελτιώνουν σημαντικά τις αποδόσεις της παραλλαγής . Εκτιμούμε ότι, με την εφαρμογή του, απ’ εδώ και μπρος, τα συμπεράσματα στα οποία οδηγηθήκαμε με βάση τις τιμές του παρελθόντος, θα επιβεβαιωθούν από τις εξελίξεις του μέλλοντος.

 

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγή στη -σχετικά σύντομη- παρουσίασή μας (μελλοντικά θα γίνει μία πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση, η οποία θα αποτελέσει συμπλήρωμα του βιβλίου “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών”, θέλουμε να σημειώσουμε δύο σημαντικά στοιχεία:

 

Πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση του συστήματος, από την κυκλοφορία του βιβλίου “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών”. Στο μέλλον, είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες. Καθώς το σύστημα δοκιμάζεται διαρκώς, σε δημόσια λειτουργία, αντιμετωπίζοντας διαρκώς νέες καταστάσεις, θα πρέπει να τροποποιείται. Οι τροποποιήσεις δεν είναι και δε θα είναι συχνές και ο ρυθμός εμφάνισής τους, εκ των πραγμάτων θα είναι πτωτικός.

 

Κάθε τροποποίηση/βελτίωση του συστήματος, πρέπει να μπορεί να μετατραπεί σε έναν συγκεκριμένο κανόνα, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον από τον καθένα, ανεξάρτητα του εάν παρακολουθεί ή όχι, τις συνδρομητικές μας σελίδες. Και ο συγκεκριμένος κανόνας, θα πρέπει να είναι απλός, εύκολα κατανοητός και εφαρμόσιμος. Ο νέος κανόνας που παρουσιάζουμε σήμερα, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η 2η τροποποίηση

 

Τροποποίηση / Βελτίωση στον τρόπο εμφάνισης σημάτων πωλήσεων από τη παραλλαγή “Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών - Υψηλό Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών”.

 

Στην ουσία, όπως θα διαπιστώσουμε πιο κάτω, με την τροποποίηση αυτή, εισάγουμε μία νέα “παραλλαγή” του συστήματος, την οποία ονομάζουμε ως “Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών - Υψηλό και Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών - Εξομαλυντής 3 ημερών” και θα τη συμβολίζουμε με “ΚΜΟ200 - ΥΧ20 - ΕΞ3”.

 

Σημείωση: Για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, ο αναγνώστης θα πρέπει να γνωρίζει την ορολογία και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανάγνωση (και την κατανόηση) του βιβλίου “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών” - Δείτε εδώ.

Προτρέπουμε τον αναγνώστη να προμηθευτεί το βιβλίο. Είναι μία μικρή “επένδυση” που βοηθά, όχι μόνον στην κατανόηση του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, αλλά και σε βελτίωση των γνώσεων για τη χρηματιστηριακή αγορά και την αντιμετώπιση διαφόρων περιστάσεων προς τις οποίες συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ. Ειδικά για το διάστημα από σήμερα, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021, ο αγοραστής του έντυπου βιβλίου (τιμή βιβλίου € 15,00 - δείτε εδώ), θα αποκτά δωρεάν πρόσβαση και στην ηλεκτρονική έκδοση, η οποία πωλείται προς € 6,00.

 

Μέχρι σήμερα, έχουμε ορίσει ότι, με βάση την παραλλαγή “Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών - Υψηλό Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών” (ΚΜΟ200-ΥΧ20):

- Αγοράζουμε όταν: α) Ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) διασπά ανοδικά (από κάτω προς τα πάνω) τον Κινητό Μέσο Όρο του 200 ημερών (ΚΜΟ-200) και β) Ο ΓΔ καταγράφει νέο Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών (Υ20). Σημειώνουμε ότι, οι παραπάνω συνθήκες συχνά τυχαίνει να ικανοποιούνται στην ίδια χρηματιστηριακή συνεδρίαση.

- Πουλάμε όταν: α) Ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) διασπά πτωτικά (από πάνω προς τα κάτω τον Κινητό Μέσο Όρο του 200 ημερών (ΚΜΟ-200) και β) Ο ΓΔ καταγράφει νέο Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών (Χ20). Και πάλι, οι παραπάνω συνθήκες συχνά τυχαίνει να ικανοποιούνται στην ίδια χρηματιστηριακή συνεδρίαση.

 

Προσθέτουμε μία επιπλέον προϋπόθεση στην εμφάνιση “σήματος πωλήσεων”: γ) Εάν ικανοποιούνται οι συνθήκες (α) και (β), αλλά η φορά (κατεύθυνση) του Κινητού Μέσου Όρου είναι ανοδική (δηλαδή, αν ο ΚΜΟ-200 συνεχίζει να ανεβαίνει), τότε, εφ’ όσον το “σήμα εξόδου” προκλήθηκε από πτώση του Γενικού Δείκτη μικρότερης του 5%, δεν πουλάμε. Στην περίπτωση αυτή:

i) “μεταφερόμαστε” στην παραλλαγή “Εξομαλυντής 3 ημερών” και ακολουθούμε τα σήματα αυτής της παραλλαγής.

ii) Εάν, μετά τη μεταφορά μας στον “Εξομαλυντή 3 ημερών”  υπάρξει “σήμα εξόδου” από την παραλλαγή αυτή, το ακολουθούμε και πουλάμε.

iii) Εάν δεν υπάρξει “σήμα εξόδου” από τον “Εξομαλυντή 3 ημερών” και, καθόσον παραμένουμε εντός αγοράς, υπάρξει σήμα επανεισόδου από την παραλλαγή του ΚΜΟ200-ΥΧ20, τότε, “μεταφερόμαστε” και πάλι σ’ αυτή την παραλλαγή (ΚΜΟ200-ΥΧ20) και ακολουθούμε τα σήματά της.

 

Η παραπάνω 2η τροποποίηση, ίσως φαντάζει ως πολύπλοκη, όμως είναι πολύ απλή. Θα το δούμε και σε πρακτική εφαρμογή, παρακάτω, με τη βοήθεια πινάκων.

 

Όμως, γιατί μας βοηθάει ο “εξομαλυντής 3 ημερών” να κάνουμε λιγότερες πράξεις και να πετύχουμε καλύτερες αποδόσεις;

Επειδή από τη φύση του είναι πιο αργός δείκτης -γι’ αυτό και όταν χρησιμοποιείται από μόνος του, στο ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει μεν λιγότερες πράξεις, αλλά και αισθητά μικρότερες αποδόσεις.

Έχουμε αποφασίσει να μην τον χρησιμοποιούμε από μόνο του. Όμως, όπως έχουμε αναφέρει και σε αρκετές περιπτώσεις στα καθημερινά σχόλια, αλλά και μέσα στο βιβλίο του “απόλυτου συστήματος”, η παραλλαγή αυτή μπορεί να μας ωφελήσει σημαντικά, αν χρησιμοποιείται συμπληρωματικά προς κάποια άλλη.

 

Το γεγονός ότι ο “εξομαλυντής” βασίζεται (από την κατασκευή του) στην τάση (τη φορά ή την κατεύθυνση) της καμπύλης του ΚΜΟ-200, αυτόματα μας εμποδίζει να εξέλθουμε από την αγορά, σε μη “ξεκάθαρες” καταστάσεις της αγοράς -συνήθως, στις “πλάγιες” κινήσεις του Γενικού Δείκτη.

 

Αντίθετα, η παραλλαγή του “ΚΜΟ200 - ΥΧ20” που βασίζεται στην εμφάνιση νέων Υψηλών ή Χαμηλών Κλεισιμάτων, έχει μία μεγάλη επιτυχία στην έγκαιρη είσοδο στην αγορά, ευθύς μόλις μεταβληθεί η ψυχολογία και η τάση. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό -και σ’ αυτό οφείλει την επιτυχία της. Όμως, ακριβώς λόγω της μεγάλης της “ευαισθησίας”, δίνει εύκολα “σήματα πώλησης”. Παρ’ όλα αυτά βέβαια, παραμένει ως η παραλλαγή που πετυχαίνει τις καλύτερες αποδόσεις και γι’ αυτό και την ακολουθούμε.

Εκτιμούμε ότι, προσθέτοντας σ’ αυτή και στοιχεία της παραλλαγής του “Εξομαλυντή 3 ημερών”, μειώνουμε την “ευαισθησία” στις πωλήσεις και έτσι, πετυχαίνουμε λιγότερες πράξεις και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα, όπως θα αποδείξουμε και παρακάτω.

 

Ο Πίνακας σημάτων του “απόλυτου συστήματος”

 

Κατ’ αρχάς, ας δούμε το αρχείο (πίνακα) των σημάτων του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” και τη σημασία κάθε στήλης.

 

Αυτός είναι ο πιο βασικός πίνακας του “απόλυτου συστήματος”. Έχουν υπάρξει μερικές περικοπές σε σχέση με αυτόν που χρησιμοποιούμε εμείς, όμως έχει τα πιο βασικά και απαραίτητα στοιχεία.

 

Δείτε τον βασικό πίνακα των σημάτων του “απόλυτου συστήματος”, εδώ. Στον πίνακα αυτόν, το πράσινο χρώμα των στηλών σημαίνει είσοδος ή παραμονή εντός της αγοράς και το κόκκινο, έξοδο, ή παραμονή εκτός της αγοράς.

 

Οι στήλες του Πίνακα

(Η αρίθμησή τους εμφανίζεται στη “γκρι” γραμμή, κάτω από τις επικεφαλίδες των στηλών. Μαζί με τον αριθμό, παραθέτουμε και το γράμμα, της στήλης του excel, για όποιον επιθυμεί να τον δημιουργήσει σε δικό του αρχείο). Και η κατασκευή, αλλά και η ανάγνωσή του είναι απλή. Αυτό άλλωστε ήταν ένα ισχυρό στοιχείο του “απόλυτου συστήματος”.

 

Στον πίνακα, παραθέτουμε όλα τα στοιχεία και όλα τα σήματα πράξεων, από την αρχή της λειτουργίας του συστήματος, δηλαδή από την 1/1/1995 έως και σήμερα.

 

Γενικά στοιχεία συνεδριάσεων

1 - Α) Η ημερομηνία (της συνεδρίασης).

2 - Β) Η τιμή κλεισίματος του Γενικού Δείκτη (ΓΔ) του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σε κάθε συνεδρίαση.

3 - C) Η ποσοστιαία μεταβολή του ΓΔ σε κάθε συνεδρίαση.

4 - D) Η τιμή του ΚΜΟ - δείτε διάγραμμα του ΓΔ με τον ΚΜΟ-200, τις τελευταίες 52 εβδομάδες, εδώ.

5 - E) Η απόσταση της καμπύλης του ΓΔ από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 (δείτε σχετικό διάγραμμα - εδώ). Το ποσοστό της απόστασης υπολογίζεται με βάση την τιμή του ΓΔ. Όπως γνωρίζετε από τα καθημερινά μας σχόλια, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο.

 

Στοιχεία φάσης της αγοράς

6 - F) Ποιά είναι η κατεύθυνση του ΚΜΟ-200; Ανοδική (ΑΝΟΔΟΣ) ή πτωτική (ΠΤΩΣΗ).

7 - G) Η κατεύθυνση του ΚΜΟ-200 σε χρωματική παράσταση. Ανοδική (πράσινο) - Πτωτική (κόκκινο).

8 - H) Ποιά είναι η φάση της αγοράς; Ανοδική (πράσινο) ή Πτωτική (κόκκινο). Για την αναγνώριση της “φάσης” της αγοράς, χρησιμοποιούμε τον διεθνή κανόνα της “της πτώσης ή της ανόδου της τιμής κατά ποσοστό +/-20% από το “σημείο καμπής”. Δείτε περισσότερα σε παλαιότερα άρθρα μας: εδώ και εδώ. Δείτε τις φάσεις του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό, στο διάγραμμα (εδώ και εδώ).

9 - I) Όπως εξηγείται και στον ορισμό των “φάσεων” της αγοράς, την αλλαγή της φάσης, την αντιλαμβανόμαστε την ημέρα που θα επιτευχθεί η άνοδος ή η πτώση κατά 20% από το κατώτερο ή ανώτερο σημείο της προηγούμενης φάσης (σημείο καμπής). Στη στήλη αυτή, αλλάζει ο χρωματισμός, όταν έχει σημειωθεί η άνοδος ή η πτώση του 20% και συνεπώς επιβεβαιώνεται η αλλαγή της φάσης. Με “κόκκινο” χρώμα σημειώνεται το διάστημα κατά το οποίο γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε πτωτική φάση της αγοράς. Με πράσινο, το διάστημα κατά το οποίο γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε ανοδική φάση της αγοράς. Οι χρωματισμοί στις στήλες 10 και 11, δε συμπίπτουν. Στη στήλη 11, το χρώμα αλλάζει μερικές μέρες μετά, όταν καταγραφεί η μεταβολή του 20%.

 

Υπολογισμός σημάτων των παραλλαγών του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”

(Το σύστημα, παρουσιάζεται σε ένα απλό φύλλο excel -δηλαδή στο περιβάλλον που αρχικά δημιουργήθηκε, ώστε να γίνει κατανοητό από τους αναγνώστες, αλλά και να μπορεί να αναπαραχθεί από όποιον επιθυμεί).

 

- Παραλλαγή απλού ΚΜΟ-200 ημερών

10 - Κ) Χρωματισμός, ανάλογα με τη θέση του ΓΔ σε σχέση με τον ΚΜΟ-200. Αν η τιμή του ΓΔ είναι μεγαλύτερη, τότε χρωματίζεται με κόκκινο. Αν η τιμή του ΓΔ είναι μικρότερη, χρωματίζεται με πράσινο.

 

- Παραλλαγή απλού ΚΜΟ-200 ημερών - Φίλτρου 1 ημέρας

11 - L) Ο χρωματισμός της παραλλαγής “Φίλτρο 1 μέρας” - Δηλαδή, η παραλλαγή, ακολουθεί την παραλλαγή του “απλού ΚΜΟ-200, με καθυστέρηση μίας συνεδρίασης).

 

- Παραλλαγή απλού ΚΜΟ-200 ημερών - Φίλτρου 2 ημερων

12 - M) Ο χρωματισμός της παραλλαγής “Φίλτρο 2 ημερών” - Δηλαδή, η παραλλαγή, ακολουθεί την παραλλαγή του “απλού ΚΜΟ-200, με καθυστέρηση δύο συνεδριάσεων).

 

- Παραλλαγή Εξομαλυντή 3 ημερών

13 - N) Χρωματική απεικόνιση των σημάτων και της θέσης της παραλλαγής του “Εξομαλυντή 3 ημερών”. Με πράσινο χρώμα, σημαίνει ότι η παραλλαγή βρίσκεται “εντός αγοράς” και με κόκκινο χρώμα, βρίσκεται “εκτός αγοράς”.

 

- Παραλλαγή Εξομαλυντή 5 ημερών.

14 - O) Χρωματική απεικόνιση των σημάτων και της θέσης της παραλλαγής του “Εξομαλυντή 5 ημερών”. Με πράσινο χρώμα, σημαίνει ότι η παραλλαγή βρίσκεται “εντός αγοράς” και με κόκκινο χρώμα, βρίσκεται “εκτός αγοράς”.

 

- Παραλλαγή “Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών - Υψηλό Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών”

15 - P) Υπολογίζουμε το Υψηλότερο Κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, των τελευταίων 20 συνεδριάσεων (Υ20).

Ο τύπος που χρησιμοποιούμε είναι: =MAX(B4:B23)

16 - Q) Εάν η σημερινή τιμή του Γενικού Δείκτη είναι ίση ή υψηλότερη από το χθεσινό Υ20, τότε καταγράφεται η τιμή “1” (δηλαδή, έχουμε νέο υψηλότερο κλείσιμο 20 συνεδριάσεων). Εάν είναι μικρότερη, τότε καταγράφεται η τιμή “0”.

Ο τύπος που χρησιμοποιούμε είναι: =IF(B4>=(MAX(B4:B59));1;0)

17 - R) Υπολογίζουμε το Χαμηλότερο Κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, των τελευταίων 20 συνεδριάσεων (Χ20).

Ο τύπος που χρησιμοποιούμε είναι: =MΙΝ(B4:B23)

18 - S) Εάν η σημερινή τιμή του Γενικού Δείκτη είναι χαμηλότερη από το χθεσινό Χ20, τότε καταγράφεται η τιμή “1” (δηλαδή, έχουμε νέο χαμηλότερο κλείσιμο 20 συνεδριάσεων). Εάν είναι μεγαλύτερη, τότε καταγράφεται η τιμή “0”.

Ο τύπος που χρησιμοποιούμε είναι: =IF(B4

19 - T) Με βάση τα στοιχεία των στηλών 15 έως 19 και τη θέση του ΓΔ σε σχέση με τον ΚΜΟ-200 (στήλη 10), υπολογίζουμε τα σήματα εισόδου και εξόδου στη συγκεκριμένη παραλλαγή (2 = είσοδος, εάν δεν είμαστε ήδη εντός αγοράς και -1 = έξοδος, εάν δεν είμαστε ήδη εκτός της αγοράς).

20 - U) Χρωματική απεικόνιση των σημάτων και της θέσης της παραλλαγής του “Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών - Υψηλό Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών” (KMO200 - YX20). Με πράσινο χρώμα, σημαίνει ότι η παραλλαγή βρίσκεται “εντός αγοράς” και με κόκκινο χρώμα, βρίσκεται “εκτός αγοράς”.

21 - V) Χρωματική απεικόνιση των σημάτων και της θέσης της νέας παραλλαγής (της 2ης τροποποίησης) του συνδυασμού του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών, του Υψηλού και Χαμηλού Κλεισίματος 20 ημερών και του Εξομαλυντή 3 (ΚΜΟ200-ΥΧ20-ΕΞ3). Το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι το σύστημα μας βάζει ή μας διατηρεί εντός αγοράς και το κόκκινο χρώμα, ότι μας βγάζει από την αγορά (σήμα πώλησης) ή μας διατηρεί έξω απ’ αυτή.

22 - W) Χρωματική απεικόνιση των σημάτων και της θέσης της παραλλαγής του “Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών - Υψηλό Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών” (KMO200 - YX20), με βάση την 1η τροποποίηση του συστήματος, αναφορικά με τη βελτίωση του χρόνου εισόδου στην αγορά, μετά από μία ασυνήθιστα μεγάλη πτώση (δείτε εδώ). Με πράσινο χρώμα, σημαίνει ότι η παραλλαγή βρίσκεται “εντός αγοράς” και με κόκκινο χρώμα, βρίσκεται “εκτός αγοράς”. Με ελαφρύ πράσινο χρώμα, σημαίνει ότι η παραλλαγή βρίσκεται εντός αγοράς με ποσοστό 50%.

 

Πρακτική εφαρμογή του “απόλυτου συστήματος”

 

Η παραλλαγή του “ΚΜΟ200 - ΥΧ20” επί του Γενικού Δείκτη, 1995 έως σήμερα

 

Η πορεία της εφαρμογής της παραλλαγής “Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών - Υψηλό Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών” (ΚΜΟ200-ΥΧ20), επί του Γενικού Δείκτη, κατά το διάστημα από 1/1/1995 έως και σήμερα (24/9/2021), έχει ως εξής (κάποιος μπορεί να τη δει και μέσα από σύνδεσμο - εδώ):

 

Στα 26,8 χρόνια της λειτουργίας του, το σύστημα, με βάση την παραλλαγή  αυτό πραγματοποίησε 26 πλήρεις (αγορές και πωλήσεις) πράξεις.

Πέτυχε συνολική απόδοση 1.840,9% (δηλαδή, τα 100 ευρώ του 1995, έγιναν 1.940,9 μέχρι σήμερα). Αυτό σημαίνει μία μέση ετήσια απόδοση ίση προς 11,7%.

Στο ίδιο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης, πέτυχε απόδοση μόλις 1,4% (την 1/1/1995 είχε 861,11 μονάδες και στις 24/9/2021 είχε 873,10)..

 

Ας εξετάσουμε μία προς μία τις πράξεις του και εάν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια βελτίωση σε μερικές απ’ αυτές.

Δείτε και πάλι την εικόνα κίνησης και τα στατιστικά των “κινήσεων” της παραλλαγής, επί του Γενικού Δείκτη, στον παραπάνω σύνδεσμο. Στη στήλη Α, εμφανίζεται ο αύξων αριθμός της κάθε πράξης, για την περίοδο 1995 έως 24/9/2021.

(Για την καλύτερη κατανόηση των σημάτων, σας προτρέπουμε να δείτε τις “κινήσεις” της παραλλαγής, σε συνδυασμό με το βασικό πίνακα των σημάτων του “απόλυτου συστήματος”, εδώ).

 

Από την εικόνα των κινήσεων της παραλλαγής ΚΜΟ200-ΥΧ20, για την περίοδο από το 1995 έως και την 24/9/2021, παρατηρούμε τα εξής:

 

Στην αρχή της λειτουργίας του (1/1/1995), το σύστημα ξεκίνησε παραμένοντας “εκτός αγοράς”, καθώς έτσι έδειχναν τα σήματα πράξεων. Έκανε την πρώτη του αγορά την 2/5/1995.

 

Ο σχολιασμός των πράξεων, με βάση την παραλλαγή ΚΜΟ200-ΥΧ20, έχει ως εξής:

 

(Χρησιμοποιούμε τους χρωματισμούς, κίτρινο (για να δείξουμε ότι η πράξη ξεκίνησε κανονικά, πλην όμως ανατράπηκε το σημείο εξόδου), κόκκινο (η πράξη δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί, αφού επηρεάστηκε από την αλλαγή του σημείου εξόδου της προηγούμενης πράξης) και πράσινο (η 2η τροποποίηση δεν επηρέασε την πράξη).

 

1 - Δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η έξοδος. Η τάση του ΚΜΟ-200 ήταν ανοδική. Παράλληλα (αυτό δε συμπεριλαμβάνεται στους κανόνες), η αγορά βρισκόταν σε ανοδική φάση (σύμφωνα με τον ορισμό των “φάσεων”). Στις συντρηπτικά περισσότερες περιπτώσεις κατάργησης κάποιας πράξης, υπάρχει ουσιαστικό όφελος για την απόδοση του συστήματος.

 

2 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

3 - Η έξοδος πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση (μετά από λίγες συνεδριάσεις). Στις περιπτώσεις που η έξοδος καθυστερεί για μερικές συνεδριάσεις, συνήθως, αυτή γίνεται σε χαμηλότερες τιμές (δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, η 2η τροποποίηση δε λειτουργεί θετικά).

 

4 - Δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η έξοδος. Η τάση του ΚΜΟ-200 ήταν ανοδική.

 

5 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

6 - Δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η έξοδος. Η τάση του ΚΜΟ-200 ήταν ανοδική.

 

7 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

8 - Δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η έξοδος. Η τάση του ΚΜΟ-200 ήταν ανοδική.

 

9 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

10 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

11 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

12 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

13 - Δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η έξοδος. Η τάση του ΚΜΟ-200 ήταν ανοδική.

 

14 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

15 - Η 2η τροποποίηση δεν επιδρά στην πράξη αυτή. Πραγματοποιήθηκε κανονικά.

 

16 - Δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η έξοδος. Η τάση του ΚΜΟ-200 ήταν ανοδική.

 

17 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

18 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

19 - Η 2η τροποποίηση δεν επιδρά στην πράξη αυτή. Πραγματοποιήθηκε κανονικά. Ρευστοποιήσαμε κανονικά και δε μεταφερθήκαμε στον “Εξομαλυντή 3 ημερών”, για το λόγο ότι, η πτώση ήταν μεγαλύτερη του 5%.

Το σημείο αυτό μας προβλημάτισε ιδιαίτερα. Με βάση τον κανόνα που αναγράψαμε πιο πάνω, εφ’ όσον η τάση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 ήταν ανοδική, θα έπρεπε να μεταφερθούμε στον “Εξομαλυντή 3 ημερών” και να ακολουθήσουμε τη δική του συμπεριφορά (όπως συνήθως συμβαίνει με τους εξομαλυντές, καθυστέρησε η παραγωγή σήματος πώλησης και αυτό τελικά δόθηκε στις 9/3/2021, στις 593,07 μονάδες.

Γιατί κάνουμε αυτή την εξαίρεση;

Την κάνουμε επειδή γνωρίζουμε ότι οι εξομαλυντές δε λειτουργούν ικανοποιητικά στις απότομες και μεγάλες διακυμάνσεις. Μία μεταβολή του μεγέθους του -8,36%, οπως συνέβη στις 24/2/2020, προκάλεσε ένα “σοκ” στην καμπύλη του ΚΜΟ-200 και άλλαξε τη συμπεριφορά της. Συνεπώς, αν η έξοδος από την παραλλαγή του “ΚΜΟ200 - ΥΧ20”, γίνεται μετά από μία “βίαιη” πτώση μεγαλύτερη από -5,0%, θα ρευστοποιούμε, ακολουθώντας την παραλλαγή αυτή.

 

20 - Η 2η τροποποίηση δεν επιδρά στην πράξη αυτή. Πραγματοποιήθηκε κανονικά.

 

21 - Δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η έξοδος. Η τάση του ΚΜΟ-200 ήταν ανοδική.

 

22 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

23 - Η πράξη αυτή δεν έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καθόλου.

 

24 - Η 2η τροποποίηση δεν επιδρά στην πράξη αυτή. Πραγματοποιήθηκε κανονικά.

 

25 - Η 2η τροποποίηση δεν επιδρά στην πράξη αυτή. Πραγματοποιήθηκε κανονικά.

 

26 -  (Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τη σημερινή κατάσταση) - Η 2η τροποποίηση δεν επιδρά στην πράξη αυτή. Πραγματοποιήθηκε κανονικά.

 

Η παραλλαγή του “ΚΜΟ200 - ΥΧ20 - ΕΞ3” επί του Γενικού Δείκτη, 1995 έως σήμερα

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο (εδώ), εμφανίζεται η εφαρμογή της (νέας) παραλλαγής “ΚΜΟ200 - ΥΧ20 - ΕΞ3” επί του Γενικού Δείκτη, για το ίδιο, με το παραπάνω, διάστημα.

 

Δείτε τον πίνακα με την εξέλιξη της (νέας) παραλλαγής: εδώ.

 

Από τη σύγκριση στην εφαρμογή των δύο παραλλαγών, έχουμε τις παρακάτω βασικές παρατηρήσεις:

α) Μειώθηκε ο αριθμός των πράξεων, από 26 σε 14. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, κυρίως για τους επενδυτές που έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα και που δεν επιθυμούν να κάνουν συχνές πράξεις.

Με τον περιορισμό των πράξεων, μειώθηκαν σημαντικά οι “απώλειες” που μπορεί να έχει ένα χαρτοφυλάκιο, όταν βρίσκεται “εκτός αγοράς”, ενώ την ίδια περίοδο, η τιμή του Γενικού Δείκτη σημειώνει αύξηση.

Γενικά, η παραλλαγή αυτή “συλλαμβάνει” μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής κίνησης της αγοράς.

 

β) Αυξήθηκε το ποσοστό επιτυχίας των πράξεων, από 53,8% στα 26,5 χρόνια, σε 64,3%. Αυτό το ποσοστό επιτυχίας είναι πάρα πολύ υψηλό και ικανοποιητικό, για ένα σύστημα συναλλαγών (με βάση τη βιβλιογραφία, ένα σύστημα συναλλαγών θεωρείται πολύ πετυχημένο εάν έχει ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 40%).

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς το σύστημα, από έναν επενδυτή που δεν επιθυμεί να κάνει πολλές πράξεις ή να ασχολείται ιδιαίτερα με το Χρηματιστήριο.

 

γ) Αυξήθηκε η απόδοση του συστήματος, από 1.840,9%, σε 2.031,9% (ή από 11,7% σε 12,1% σε ετησιοποιημένη βάση). Αρκεί βέβαια να σκεφτούμε ότι, στο ίδιο διάστημα, η απόδοση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου ήταν μόλις ...1,4%!

 

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές ακόμη -ίσως δευτερεύουσες- βελτιώσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε στον παρακάτω συγκεντρωτικό συγκριτικό πίνακα, ο οποίος παρατίθεται και σε σύνδεσμο (εδώ).

 

Συμπεράσματα

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, η απόσταση μεταξύ των καμπυλών του Γενικού Δείκτη και του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών, είχε βρεθεί στο 1,9%. Είναι η μικρότερη απόσταση που έχει καταγραφεί από την τελευταία είσοδο του συστήματος στην αγορά (16 Νοεμβρίου 2021).

Οι πιθανότητες να υπάρξει σήμα εξόδου κατά τις επόμενες μέρες, είναι πολύ μεγάλες.

Ο προβληματισμός που αναπτύξαμε έχει να κάνει με το ότι, με βάση τα σήματα του συστήματος, κινδυνεύουμε να βρεθούμε “εκτός αγοράς”, σε μία περίοδο όπου η γενικότερη φάση είναι ανοδική, ενώ και η κατεύθυνση της καμπύλης του ΚΜΟ-200 είναι ανοδική.

Έχει αποδειχθεί ότι, στο παρελθόν, τέτοιες “έξοδοι” ήταν αποτυχημένες. Το “σύστημα” επέστρεφε μεν “εντός αγοράς” μετά από κάποιο διάστημα, αλλά αυτό είχε επίπτωση στην απόδοσή του.

 

Είχαμε, εδώ και καιρό, εκφράσει τον προβληματισμό μας για το ενδεχόμενο αυτό.

Μετά από αρκετή έρευνα, προχωρούμε σήμερα σε μία τροποποίηση του “συστήματος συναλλαγών”, μέσα από την “πρόσθεση” σ’ αυτό μίας νέας παραλλαγής, της “KMO200 - YX20 - EΞ3”, που στις πολύ πετυχημένες αντιδράσεις του απλού συστήματος ΚΜΟ200 - ΥΧ20, προσθέτει, σε τέτοιες φάσεις με πλάγια κίνηση της αγοράς, την εξομάλυνση που διασφαλίζει ο “Εξομαλυντής 3 ημερών”.

 

Το εκπαιδευτικό Χαρτοφυλάκιο που τηρούμε στις σελίδες του “Απόλυτου Συστήματος”, στο εξής, θα κινείται με βάση τη νέα παραλλαγή.

 

Η ζωντανή εμπειρία που αποκτούμε καθημερινά από τη λειτουργία του συστήματος, μας οδηγεί να αναζητούμε λύσεις για διαρκή βελτίωση των αποδόσεων. Το “απόλυτο σύστημα” είναι ακόμη καινούργιο και θα περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια έως ότου λάβει την τελική του μορφή.

Από την πλευρά μας, νιώθουμε ικανοποιημένοι από τη μέχρι στιγμής πορεία του και από τα θετικά σας σχόλια και την εμπιστοσύνη σας. Εμπιστοσύνη που μας κάνει να νιώθουμε πιο βαριά την ευθύνη, επάνω μας.

 

Είμαστε στη διάθεσή σας για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σας.

 

Το παρόν άρθρο, θα δημοσιευτεί αύριο, Κυριακή 26/9/2021, σε μικρότερη μορφή, στο "ανοικτό" τμήμα του eurocapital.gr.

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: