Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η φάση της αγοράς και η α.μ.κ. της ΔΕΗ

Η φάση της αγοράς και η α.μ.κ. της ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η φάση της αγοράς και η α.μ.κ. της ΔΕΗ

Οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό των χρηματιστηριακών αγορών. Η πτώση των τελευταίων ημερών είναι μία συνηθισμένη πτώση, που δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει σοβαρά. Οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες που ξεκινούν από το επιφυλακτικό κλίμα που είχε ήδη δημιουργηθεί λόγω των προβλημάτων της εταιρίας ακινήτων Evergrande της Κίνας, των φόβων για την εξέλιξη των επιτοκίων στις ΗΠΑ, την προβλεπόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Κίνα, του κύματος πληθωρισμού που “χτυπάει” όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, των προβλημάτων στην ενέργεια και φυσικά, της ξαφνικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που “γκρέμισε” τη μετοχή και προκάλεσε ανησυχία σε μικρούς και μεγάλους μετόχους της.

 

Θα επανέλθουμε και πάλι στον τρόπο θεώρησης που εμείς υποστηρίζουμε, απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις, και θα αναρωτηθούμε εάν, τα όσα συμβαίνουν σήμερα, συνιστούν προοίμιο μίας “κύριας” κατάστασης που μπορεί να μεταβάλει τα θεμελιώδη στοιχεία της διεθνούς ή της ελληνικής οικονομίας;

Κατά την άποψή μας, δεν είναι και, ως εκ τούτου, τα γεγονότα αυτών των ημερών θα ξεπεραστούν και θα ξεχαστούν, χωρίς να επηρεαστεί η μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς -αυτή είναι που μας ενδιαφέρει.

 

Βέβαια, κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι, εάν ο πληθωρισμός όντως συνιστά μία πιο μόνιμη κατάσταση, η αύξησή του, θα μπορούσε να συνιστά ένα “κύριο” γεγονός που θα ανατρέψει τα πάντα. Ναι, αυτό είναι ένα θέμα -άλλωστε μας είχε απασχολήσει, σε ανύποπτο χρόνο, ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους (εδώ). Όμως, το ενδεχόμενο ανάπτυξης πληθωρισμού, δεν είναι κάτι που βρέθηκε ξαφνικά μπροστά μας και μας αναστατώνει. Είναι μία κατάσταση γνωστή και, ήδη αντιμετωπίζεται με προσοχή από τις κεντρικές τράπεζες.

 

Η εκτίμησή μας είναι ότι, η παρούσα φάση θα ξεπεραστεί, χωρίς να διαταραχθεί η ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς. Προς το παρόν, δεν ανησυχούμε. Είχαμε εκφράσει μία ανησυχία, λόγω της περίεργης κατάστασης που -μάλλον συγκυριακά- είχαν βρεθεί κατά το διάστημα αυτό οι δείκτες του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”. Πιστεύουμε όμως ότι, μετά την παρέμβασή μας (δείτε άρθρο που δημοσιεύσαμε χθες, σχετικά με τη 2η τροποποίηση του συστήματος, εδώ).

 

Υπήρξε ένα εξειδικευμένο πρόβλημα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που, την Παρασκευή, απασχόλησε μεγάλο αριθμό συνδρομητών μας. Ποιά είναι η άποψή μας.

 

Για διάφορους λόγους, που δεν είναι του παρόντος, η ΔΕΗ βρέθηκε σε μία αρκετά δύσκολη θέση στη διετία 2018-2019, μία κατάσταση που, ανεξάρτητα τη φαινομενική (ή “λογιστική”) βελτίωσή της, παραμένει ως σήμερα.

 

Την άνοιξη του 2019, η μετοχή, ολοκλήρωσε μία πολυετή φάση πτώσης που την έφερε να διαπραγματεύεται μέχρι και το € 1,50 -οι παλαιότεροι συνδρομητές μας θα θυμούνται ότι, είχαμε εκφράσει αισιοδοξία για την εταιρία και τη μετοχή της, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, στα τέλη Ιουνίου 2019, είχαμε επιμείνει κατ’ επανάληψη σε πρόταση αγοράς της, ενώ την είχαμε εντάξει στο χαρτοφυλάκιό μας, στην πρώτη του φάση.

Από τότε, μέσα σε διάστημα δύο ετών, η μετοχή, από το € 1,50, έφτασε να διαπραγματεύεται μέχρι και τα € 10,60, πετυχαίνοντας την καλύτερη απόδοση για μία μεγάλου μεγέθους εταιρία, σε ολόκληρο το Χρηματιστήριο.

 

Όσοι ασχολούνταν με το Χρηματιστήριο κατά την -ανοδική- δεκαετία του 1990, θα θυμούνται ότι, με την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου από μία εταιρία, η τιμή της μετοχής της έμπαινε σε μία ιδιαίτερα ανοδική φάση. Αυτό γίνονταν επειδή θα είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν και άλλες μετοχές σε φθηνότερες τιμές, οι οποίες, θα ανέβαιναν, μετά τη διανομή τους και εισαγωγή τους για διαπραγμάτευση. Και έτσι γίνονταν.

 

Η εποχή άλλαξε, οι τιμές έγιναν μόνιμα πτωτικές και άλλαξε και η οπτική του κόσμου απέναντι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η διάθεση περισσότερων κεφαλαίων στο χρηματιστηριακό χαρτοφυλάκιο. Και έτσι, η ανακοίνωση μίας αύξησης κεφαλαίου, “γκρέμιζε” την τιμή μιας μετοχής.

 

Άσχετα του πολιτικού ζητήματος στο οποίο τείνει να εξελιχθεί η α.μ.κ. της ΔΕΗ, εκτίμησή μας είναι ότι, η α.μ.κ. είναι ένα θετικό γεγονός για τη ΔΕΗ. Θα πάρει δωρεάν κεφάλαια (ακούγεται ότι, η α.μ.κ., τελικά θα καταλήξει σε άνω του ενός δισεκατομμυρίου), θα έχει καινούργιους μετόχους, θα υπάρξει μείωση της συμμετοχής (και της επίδρασης) του Κράτους και θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το γιγάντιο επενδυτικό της πρόγραμμα.

 

Δεν αναφερόμαστε στα λάθη στρατηγικής που έγιναν επί δεκαετίες, στην εταιρία. Ούτε στο “κάψιμο” δισεκατομμυρίων για το κτίσιμο της “Πτολεμαΐδας 5”, ούτε στη βιαστική και αψυχολόγητη απόφαση της (τότε νέας) κυβέρνησης, το 2019, για την άμεση απολιγνιτοποίηση της εταιρίας, ούτε στην πολιτική προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

 

Αναφερόμαστε ότι, σε σχέση με τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η εταιρία, η α.μ.κ. που θα γίνει, θα είναι ένα θετικό γεγονός. Η πτώση της τιμής της είναι φυσιολογική. Τόσο επειδή θα κυκλοφορήσουν φθηνότερες, νέες μετοχές, όσο και λόγω των υπερ-κερδών που έχουν υπάρξει στην προηγούμενη διετία.

 

Στο μέλλον, ο ρυθμός της αύξησης της μετοχής της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν. Άλλωστε, όπως δείχνει και το οικονομικό δελτίο του α’ εξαμήνου (εδώ), η οικονομική κατάσταση δεν είναι ρόδινη, όπως ήθελε να την παρουσιάσει ο κ. Χατζηδάκης. Η εταιρία βαρύνεται από προβλήματα μιας δεκαετίας, αλλά και από τα προβλήματα της πρόσφατης αναστάτωσης του ενεργειακού τομέα -και μάλιστα, η βιαστική και αψυχολόγητη απολιγνιτοποίησή της, τα επιδεινώνει.

 

Αν δούμε τα συνοπτικά οικονομικά της στοιχεία (δείτε εδώ), θα διαπιστώσουμε ότι εμφανίζονται: μείωση του κύκλου εργασιών, σοβαρότατη μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους και αύξηση των δαπανών λειτουργίας. Η όξυνση στο κόστος παραγωγής ρεύματος, σε συνδυασμό με την επανάληψη στην πτώση των πωλήσεων, εκτιμάται ότι, κατά τη χρήση του 2021, θα οδηγήσει σε πωλήσεις € 4,45 δισεκατομμυρίων και σε ζημιές ύψους € 200 εκατομμυρίων (ή και ελαφρά περισσότερο), κάτι που η διοίκηση ίσως να μας προετοιμάζει, με τα όσα γράφει στις σελίδες 8-11 του οικονομικού της Δελτίου. (Στην πρόβλεψη αυτή δεν υπολογίζουμε τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΔΔΗΕ).

 

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ είναι μία από τις λίγες αξιόλογες εταιρίες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Έστω και με “βίαιο” τρόπο, εκσυγχρονίζεται και σταδιακά θα επανέλθει σε μία πιο “υγιή” λειτουργία και σε σταθεροποίηση του μεγέθους της.

 

Εκτιμούμε ότι, αργότερα μέσα στην ημέρα, θα δημοσιεύσουμε άρθρα σχετικά με τα αποτελέσματα 6μήνου των ΟΛΘ, ΕΛΧΑ, ΜΠΕΛΑ, ΣΙΔΜΑ, ΑΛΜΥ, ΑΡΑΙΓ, ΕΠΣΙΛ, ΦΛΕΞΟ, ΠΛΑΙΣ, ΚΡΙ και CENER. Αν αυτό δεν επιτευχθεί σήμερα, θα γίνει νωρίς αύριο το πρωί.

 

Καλή Κυριακή να έχετε!


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text