Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ: Γιατί η ΑΜΚ προτιμήθηκε έναντι της πώλησης του 17%

ΔΕΗ: Γιατί η ΑΜΚ προτιμήθηκε έναντι της πώλησης του 17%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η επιλογή της αύξησης κεφαλαίου για τη ΔΕΗ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα μετασχηματισμού στην ιστορία οποιασδήποτε επιχείρησης στην Ελλάδα προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά, ενώ επηρέασε και τη μετοχή της εταιρείας, η οποία κατέγραψε απώλειες της τάξης του 11,53% μια μέρα μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων κυβέρνησης και διοίκησης της εταιρείας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η λύση της ΑΜΚ παρά τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της μετοχής, εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Καταρχάς η άντληση ίδιων κεφαλαίων μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και όχι δανεισμού που συνοδεύεται από βάρη και εγγυήσεις, είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή.

Από πλευράς ΔΕΗ υπάρχει η προσδοκία ότι η ΑΜΚ θα βρει την ίδια ή και μεγαλύτερη θετική ανταπόκριση από εκείνη που είχαν οι πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις, στις οποίες η επιχείρηση πέτυχε καλό επιτόκιο και ποιοτικό χαρτοφυλάκιο δανειστών.

Σε σύγκριση με τη λύση της πώλησης του 17% που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές από την προηγούμενη κυβέρνηση, η ΔΕΗ βγαίνει σαφώς ωφελημένη με δεδομένο ότι τα έσοδα από το πιθανό placement θα κατευθύνονταν στο χρέος και όχι στην επιχείρηση.

Αλλά και για τους μετόχους, η λύση της αύξησης θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε αύξηση της αξίας της εταιρείας με δεδομένο ότι τα έσοδα της ΑΜΚ θα κατευθυνθούν για επενδύσεις της εταιρείας. Αντίθετα εάν πουλιόταν το 17% η αξία της εταιρείας δεν θα αυξανόταν.

Μια ακόμη πτυχή αφορά στη μη παραχώρηση του μάνατζμεντ, με το Δημόσιο να παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας. Καθώς μετά την ΑΜΚ θα υπάρχει ευρεία διασπορά των μετοχών, επί της ουσίας η ΑΜΚ δε θα οδηγεί σε απώλεια του πραγματικού ελέγχου του Δημοσίου επί της εταιρείας.

Και βέβαια το γεγονός ότι το ποσοστό του Δημοσίου θα πέσει κάτω από το 50% θα βοηθήσει την επιχείρηση να λειτουργήσει πιο ευέλικτα και να μπορεί να ανταγωνιστεί καλύτερα στο απελευθερωμένο περιβάλλον της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου η οποία θα απομειωθεί μέσω της μη συμμετοχής στην ΑΜΚ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι μακροπρόθεσμα να αυξηθεί η αξία των μετοχών του Δημοσίου. Μέσα από τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση, η ΔΕΗ αναμένεται να αλλάξει πλήρως πρόσωπο, να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην αγορά της πράσινης ενέργειας, να επεκταθεί στο εξωτερικό, να υλοποιήσει επενδύσεις σε δίκτυα και ψηφιοποίηση. Ήδη αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η μετοχή της ΔΕΗ σε σχέση με τα επίπεδα που βρισκόταν επί ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλαπλασιαστεί: από τα χαμηλά του 1,19 ευρώ (Νοέμβριος 2018) και τη διακύμανση μεταξύ 1,3 με 1,4 ευρώ, μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019, σήμερα η μετοχή κινείται στα επίπεδα των 9 έως 10 ευρώ.

Με τα EBITDA της επιχείρησης όταν ολοκληρωθεί ο επενδυτικός κύκλος να φτάνουν το 1,7 δις. ευρώ και την εταιρεία να μετασχηματίζει τον παραγωγικό της στόλο με έμφαση στις ΑΠΕ, η προσδοκία είναι ότι η μετοχή της εταιρείας μακροπρόθεσμα θα αυξηθεί και δεν αποκλείεται να αυξηθεί η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου που σήμερα κυμαίνεται στα 900 εκατ. ευρώ.

"Μακροπρόθεσμα η εταιρεία θα βγει κερδισμένη σε κάθε περίπτωση, καθώς τα κεφάλαια που θα αντλήσει η επιχείρηση θα επενδυθούν σε υποδομές, σε ΑΠΕ, στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της. Και αυτό θα αυξήσει τη συνολική αξία της ΔΕΗ και θα βελτιώσει τη διεθνή αποτίμησή της" αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text