Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γερμανικές εκλογές: Τα καλά και τα κακά νέα για τον Ευρωπαϊκό Νότο

Γερμανικές εκλογές: Τα καλά και τα κακά νέα για τον Ευρωπαϊκό Νότο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γερμανικές εκλογές: Τα καλά και τα κακά νέα για τον Ευρωπαϊκό Νότο

Δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία προμηνύουν τα αποτελέσματα των ομοσπονδιακών εκλογών και είναι φυσικό το θέμα να απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Από τη σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης θα εξαρτηθούν οι θέσεις της σε μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα που θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες, από το ζήτημα της αναμόρφωσης των κανόνων για τα κρατικά ελλείμματα (το Σύμφωνο Σταθερότητας) και τη λύση που θα βρεθεί για τα χρέη της πανδημίας, μέχρι τον πράσινο και τον ψηφιακό φόρο και την ευρωπαϊκή αντίδραση στην AUKUS.

Οι χώρες του Νότου είχαν «επενδύσει» στην άνοδο των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών με το σκεπτικό ότι οι θέσεις τους είναι υπέρ της δημοσιονομικής χαλάρωσης, των επενδύσεων και έκδοση ευρωομολόγου.

Το γεγονός ότι οι Πράσινοι τελικά φαίνεται να έρχονται στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 15% είναι, επομένως, ένα «καλό νέο» για τις χώρες του Νότου.

Από την άλλη πλευρά, κερδισμένο είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων, των «Ελεύθερων Δημοκρατών» FDP, που ανεβαίνει στο 11% σύμφωνα με τα πρώτα exit poll και όπως φαίνεται θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι οι Πράσινοι θα είναι πιθανότατα μέρος μιας νέας κυβέρνησης και οι ίδιοι δηλώνουν ανοιχτοί στη συνεργασία και με τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες.

Από την άλλη πλευρά, οι Φιλελεύθεροι αποκτούν ρυθμιστικό ρόλο, καθώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό το ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα αποτελέσει τον κορμό σε μια κυβέρνηση μαζί με Πράσινους και το FDP. Αλλά και να επηρεάσουν την κυβερνητική συμφωνία με τις θέσεις τους, μετατοπίζοντας τη συνολική γραμμή προς τη σκληρή κατεύθυνση.

Οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία είναι παραδοσιακά επίπονες και λεπτομερείς και βασίζονται σε αναλυτικές συμφωνίες, οι οποίες καταγράφονται λεπτομερώς και αποτελούν οδηγό, ο οποίος δεσμεύει πραγματικά την διακυβέρνηση.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν θέσεις πιο «κοντινές» με εκείνες των Χριστιανοδημοκρατών και εντάσσονται στη σκληρή ευρωπαϊκή γραμμή σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα.

Το FDP υποστηρίζει ταχύτατη επιστροφή στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, σε αντίθεση με ό,τι ζητούν οι χώρες του Νότου, και αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας για τα ελλείμματα, προκειμένου να υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες. Προτείνουν ακόμη την υιοθέτηση μηχανισμού «ελεγχόμενης πτώχευσης» για χώρες μέλη της ευρωζώνης.

 

Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text