Αρχική | Διάφορα | Εισηγμένες Εταιρίες | Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ θα είναι 850 εκατ με τιμή 7,50 ευρώ – Πως ο Πατέλης καθορίζει ατυχώς τις τύχες τραπεζών και ΔΕΚΟ

Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ θα είναι 850 εκατ με τιμή 7,50 ευρώ – Πως ο Πατέλης καθορίζει ατυχώς τις τύχες τραπεζών και ΔΕΚΟ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ θα είναι 850 εκατ με τιμή 7,50 ευρώ – Πως ο Πατέλης καθορίζει ατυχώς τις τύχες τραπεζών και ΔΕΚΟ

Το τίμημα έκπληξη για τον ΔΕΔΔΗΕ τον Διαχειριστή Δικτύου στα 1,3 δισεκ. μετά την αφαίρεση σχεδόν 800 εκατ δανείων αποτέλεσε έκπληξη και σίγουρα βραχυπρόθεσμα ενίσχυσε την ΔΕΗ που διατηρεί το 51%.

Ακολούθως η ανακοίνωση για αύξηση κεφαλαίου από την ΔΕΗ προκάλεσε σοκ και η πρώτη εύλογη αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν πτώση σχεδόν 12% για την μετοχή που έχει υποχωρήσει οριακά κάτω από τα 8 ευρώ.

Η ΔΕΗ διαθέτει 232 εκατ μετοχές και εφόσον η αύξηση κεφαλαίου είναι 850 αντί 750 εκατ ευρώ στα 7,50 ευρώ σημαίνει ότι θα εκδοθούν 113 εκατ μετοχές περίπου.

Η ΔΕΗ θα διαθέτει 345 εκατ μετοχές εικαζόμενης χρηματιστηριακής αξίας π.χ. 8,5 με 9 ευρώ μεσοπρόθεσμα ή συνολική κεφαλαιοποίηση 3 δισεκ. ευρώ από 1,85 δισεκ. ευρώ της τρέχουσας περιόδου.

Η αύξηση κεφαλαίου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, καθώς αύξηση κεφαλαίου σημαίνει προσέλκυση επενδυτών, ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων και ανάπτυξη και υλοποίηση επενδυτικών πλάνων.

Μέχρι εδώ όλα καλά.

Ωστόσο όταν μια δημόσια εταιρία ταυτόχρονα πουλάει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου αμιγώς θυγατρική της ΔΕΗ και ταυτόχρονα πουλάει και στρατηγικό ποσοστό υποχωρώντας στο 33% στην καταστατική μειοψηφία μάλλον είναι κίνηση όχι μιας ιδιωτικοποίησης αλλά συντονισμένης ενέργειας που δεν έχει επιχειρηματική λογική.

Όπως δεν είχε επιχειρηματική λογική, πρόσφατα στις αυξήσεις κεφαλαίου να κερδίσουν οι ιδιώτες μέτοχοι εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.

Προφανώς οι παρεμβάσεις Πατέλη του οικονομικού συμβούλου του Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού σε συνεργασία με την Goldman Sachs που είναι ο σύμβουλος της κυβέρνησης, εγείρουν ερωτηματικά και εύλογα προκαλούν ερωτήματα.

Στις τράπεζες συνέβησαν ακρότητες εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου με υπογραφή Πατέλη και το ίδιο συμβαίνει και με την ΔΕΗ.

Δεν είναι αθώες, οι κινήσεις που υλοποιούνται, μπορεί να καλύπτονται από τον μανδύα τον αναπτυξιακό αλλά στην πράξη εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται και το κατά πόσο ο έλληνας φορολογούμενος κερδίζει…

Η ΔΕΗ δεν μας έχει αποδείξει ακόμη κάτι τέτοιο και το προηγούμενο των τραπεζών είναι αποκαλυπτικό.

Θα διαπιστωθεί εάν μέσω της αύξησης κεφαλαίου των 850 εκατ εμφανιστεί επενδυτής με κάποιο ενδιαφέρον ποσοστό πάνω από 5% και κάτω από 10%.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι θέλει ευρύτατη διασπορά αλλά όλα αυτά θα αποδειχθούν, ορισμένες κινήσεις είναι πολύ ομιχλώδεις….

Η ΔΕΗ δεν ενθουσίασε με τις επιδόσεις της, τα αποτελέσματα της στηρίζονται σε αντιστροφές προβλέψεων 155,6 εκατ ενώ το α΄ 6μηνο του 2021 ήταν κατώτερο των περιστάσεων.

Ο δανεισμός μέσω του ΔΕΔΔΗΕ μειώνεται μεν αλλά το 50% μιας θυγατρικής έχει ήδη πουληθεί… ενισχύοντας τα κεφάλαια δεν είναι βέβαιο ότι επιτυγχάνονται οι βασικοί στόχοι, της ΔΕΗ… ενώ η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μια λογική για την διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος… αλλά θα δούμε πόσες θα υλοποιηθούν και με τι κόστος.

Ως προς τον Πατέλη έχει παρέμβει ουκ ολίγες φορές, το είδαμε στις τράπεζες, το είδαμε στην άσκηση πίεσης στην Εθνική, το βλέπουμε στην ΔΕΗ και βεβαίως το είδαμε στην απομάκρυνση Ζαββού του πιο επιτυχημένου υφυπουργού πάλι με πίεση Πατέλη επειδή… ήθελε να εμπλακεί στις τράπεζες.

Ο Πατέλης, πέραν από ίντριγκα και αμφισβητήσιμα αποτελέσματα δεν έχει να δείξει κάτι άλλο… οπότε ατυχώς καθορίζει τις τύχες τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Υποσημείωση

Στις 11 Νοεμβρίου 2021 η Morgan Stanley Capital International επαναξιολογεί τους δείκτες της και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αναβάθμισης της ΔΕΗ μαζί με τον Μυτιληναίο στον δείκτη standard που έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εισόδου από το παρελθόν.

 

Πηγή: bankingnews.gr

 


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text