Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ: Πώς αναδιατάσσει τον ενεργειακό χάρτη και γιατί ξαναμοιράζει την τράπουλα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

ΔΕΗ: Πώς αναδιατάσσει τον ενεργειακό χάρτη και γιατί ξαναμοιράζει την τράπουλα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ: Πώς αναδιατάσσει τον ενεργειακό χάρτη και γιατί ξαναμοιράζει την τράπουλα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στο 1 δισ. ευρώ ανεβάζουν τον πήχη στην κυβέρνηση και τη ΔΕΗ από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αιφνιδίασε την αγορά και συνοδεύτηκε από ισχυρές πιέσεις στην τιμή της μετοχής. Την αισιοδοξία τους αντλούν από το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εμφανίζεται ήδη να εκδηλώνεται κατά τις διερευνητικές επαφές που πραγματοποίησε κάτω από άκρα μυστικότητα η διοίκηση τους προηγούμενους μήνες με πανίσχυρους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού.

Ενδιαφέρον που φαίνεται ότι έδωσε ένα θετικό σινιάλο στο timing της αύξησης κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, το οποίο επισφραγίστηκε και με το τίμημα-έκπληξη του 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκε από την Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και από τις προηγούμενες άκρως επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει εισπράξει την θετική ανταπόκριση για συμμετοχή στην αύξηση διεθνών funds μεταξύ των οποίων είναι οι Black Rock, Fidelity, KKR, Apollo, Pictet, ωστόσο ο κατάλογος αυτός εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει.

Στην άποψη αυτή συνηγορεί ο πράσινος προσανατολισμός της εταιρείας για τον οποίο η ΔΕΗ διαθέτει πλέον ισχυρή ρευστότητα για να υλοποιήσει τόσο με «κλεισμένα» συμβόλαια όπως της Γερμανική RWE, όσο και με νέες συμφωνίες που θα συζητηθούν. Ήδη πολύ σύντομα η εταιρεία θα βάλει στα ταμεία της «ζεστό χρήμα» άνω των 2 δισ. ευρώ, μαζί με τα έσοδα της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ για να στηρίξει ένα μαμούθ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 σε όλες τις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η επιχείρηση χτίζει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων δυναμικότητας 10 GW από τα οποία βάζει ως στρατηγικό στόχο να υλοποιήσει περίπου τα μισά (4,8 GW). Οι επενδύσεις αυτές θα της εξασφαλίσουν ένα μερίδιο αγοράς 22% την επόμενη πενταετία που μαζί με τα υδροηλεκτρικά έργα ανεβάζουν την δυναμική της στο 40%. Οι συνολικές επενδύσεις για την ΔΕΗ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης υπολογίζονται με βάση το business plan στα 3 δισ. ευρώ.

Τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινά ο δεύτερος γύρος επαφών της διοίκησης με τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη των διαδικασιών, με τις οποίες η ΔΕΗ θα γυρίσει μια νέα σελίδα στην ιστορία της.

Κινήσεις με τις οποίες αφενός θα ενισχύσει την ρευστότητά της αντλώντας πολύτιμους πόρους για την μεγάλη ενεργειακή μετάβαση, αφετέρου θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με το Δημόσιο, του οποίο το ποσοστό θα υποχωρήσει κάτω από 51% και θα φτάσει στα επίπεδα του 34% διατηρώντας την καταστατική μειοψηφία.

Η είδηση της αλλαγής στο μετοχικό status της εταιρείας δημιουργεί ένα μούδιασμα στην αγορά ηλεκτρισμού που παρακολουθεί με μεγάλο σκεπτικισμό το τελευταίο διάστημα τις επιθετικές κινήσεις την ΔΕΗ.

Κάποιοι μάλιστα δεν κρύβουν ότι το κυνήγι πελατών που αναπτύσσει η επιχείρηση καλλιεργεί έδαφος για παρεμβάσεις της Κομισιόν μη αντιλαμβανόμενοι ότι η ΔΕΗ έχει πάψει από καιρό να είναι έρμαιο της τύχης της αλλά ένας ισχυρός παίκτης της αγοράς που αποκτά τα όπλα ενός μεγάλου πρωταγωνιστή. Υπό αυτό το πρίσμα ο ανταγωνισμός με μια πιο δυνατή ΔΕΗ θα ενταθεί και η πίτα θα ξαναμοιραστεί με τους τομείς του ηλεκτρισμού και των ΑΠΕ να είναι το σημείο για το οποίο θα γίνει η μεγάλη αναμέτρηση.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η επιλογή της αύξησης κεφαλαίου  είναι προς το συμφέρον της ΔΕΗ καθώς τα έσοδα από την διάθεση των μετοχών θα εισρεύσουν στα ταμεία της. Εν αντιθέσει με την επιλογή της  πώλησης του 17% που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές και τα έσοδα θα πήγαιναν στο δημόσιο χρέος.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν και η αξία της ΔΕΗ μεγαλώνει και άρα οι μέτοχοι επωφελούνται καθώς με τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, η εταιρεία θα μεταμορφωθεί σε ένα πράσινο ενεργειακό πυλώνα της χώρας που θα βρίσκεται και εκτός συνόρων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στις γειτονικές αγορές επικεντρώνεται σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Σερβία αλλά επεκτείνεται και στη Βόρεια Μακεδονία. Στην περιοχή η εταιρεία διεκδικεί ήδη το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, σε κοινοπραξία με την Archirodon.

Για την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχουν αναλάβει να τρέξουν οι Citigroup και Goldman Sachs αναμένεται η σύγκλιση της ΓΣ της ΔΕΗ στις 19 Οκτωβρίου. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες έως τις αρχές Νοεμβρίου.

 

 

Πηγή: newmoney.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text