Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Τι αποκάλυψαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο συνέδριο της BofA

Τι αποκάλυψαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο συνέδριο της BofA

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο επίκεντρο των ελληνικών τραπεζών παραμένει η μείωση των κινδύνων στους ισολογισμούς. Αυτός είναι ο… τίτλος που βάζει η Bank of America σε ό,τι αφορά το γενικό συμπέρασμα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στο πλαίσιο του roadshow που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα για τον τραπεζικό κλάδο της περιοχής της ΕΕΜΕΑ (Αναδυόμενες Αγορές της Ευρώπης, Μέση Ανατολή και Αφρική) -  26th annual Financials CEO Conference - όπου και συμμετείχαν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες και άλλες 34 τράπεζες της περιοχής.

Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει ο οίκος. Το de-risking ωστόσο δεν αρκεί για να απελευθερώσει αξία, όπως επαναλαμβάνει, καθώς πρέπει επίσης να δούμε αύξηση των δανείων και των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, όπως τονίζει.

"Μέχρι στιγμής, τα πράγματα έχουν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση σε όλες τις ελληνικές τράπεζες και είμαστε θετικοί για έναν κλάδο που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Για την Alpha Bank η BofA θέτει τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ, για την Eurobank το 1,15 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 3,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς το 1,40 ευρώ.

Αναφερόμενη στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η BofA επισημαίνει πως η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με αδύναμους ρυθμούς (Μάιος/Ιούνιος) αλλά οι τελευταίοι τρεις μήνες σημείωσαν σημαντική αύξηση. Η Ελλάδα έχει φτάσει τώρα στο σημείο "οικονομικής καμπής" και η χώρα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους από το πρωτοφανές πακέτο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να φέρει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις και στην αύξηση του ΑΕΠ.

Όπως προσθέτει η BofA, η κυβέρνηση είναι παράλληλα προσανατολισμένη σε ένα πολύ αναγκαίο εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ο τόνος των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του συνεδρίου και των σχετικών παρουσιάσεων ήταν αρκετά αισιόδοξος, αλλά ο κλάδος εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα μείωσης του κινδύνου που εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά την κάθε ελληνική συστημική τράπεζα ξεχωριστά, και σύμφωνα με τις παρουσιάσεις, η Bofa επισημαίνει τα εξής:

Για την Alpha Bank ο στόχος για τον δείκτη NPE είναι στο 13% το 2021 και στο 7% το 2022. Μετά την ολοκλήρωση του Galaxy (10,8 δισ. ευρώ), η Alpha σχεδιάζει να πουλήσει NPE ύψους 8,1 δισ. ευρώ με στόχο την επίτευξη του στόχου NPE 13% το 2021 και 7% στο 2022. Σε αυτά τα NPEs, η Alpha έχει ήδη διαγράψει 0,6 δισ. ευρώ και έχει προϋπολογισμό ζημιών 1,0 δισ. ευρώ. Αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί από μια σειρά κεφαλαιακών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν την τιτλοποίηση 2 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. ευρώ αποδέσμευση RWA), την πώληση των θυγατρικών σε Αλβανία (0,4 δισ. ευρώ RWA) και Λονδίνο (0,2 δισ. ευρώ RWA) και τη μεταβίβαση ακινήτων στην Alpha Αστικά Ακίνητα (0,4 δισ. ευρώ FWA).

Σε ό,τι αφορά την Eurobank, ο pro forma δείκτης NPE τοποθετείται στο 7,3% μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico (η οποία αναμένεται έως το τέλος του έτους). Η διοίκηση αναφέρθηκε στην αύξηση των δανείων που αναμένεται να κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος χρηματοδότησης, σημειώθηκε πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης. Στην Κύπρο η Eurobank έχει εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια σε εταιρικούς πελάτες και αυτό είναι υπό μελέτη και στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε.

Η Εθνική Τράπεζα έχει ως στόχο ο δείκτης CET1 FL το 2022 να φτάσει στο 15,2%. Ο δείκτης μειώθηκε από 14%  στο 13,8%, αλλά η τράπεζα έχει ακόμη να "καταχωρήσει" ένα περαιτέρω 1,7% μετά το κλείσιμο της συμφωνίας Frontier (σε μερικές εβδομάδες) και την πώληση της ασφαλιστικής της δραστηριότητας (αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο). Για τα 3 δισ. ευρώ μορατόρια που έληξαν το 2020 μόνο το 3% έχει καθυστέρηση 90 ημερών και το 2% είναι στην αρχή της περιόδου καθυστέρησης, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις δανείων είναι ένα ζήτημα που, σύμφωνα με τη διοίκηση, αφορά κυρίως το 2022.

Τέλος, το σχέδιο μείωσης των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς είναι σε καλό δρόμο, με τον δείκτη NPE να αγγίζει μονοψήφια επίπεδα της τάξης του 9% έως τις αρχές του 2022. Η μείωση των NPEs τους πρώτους έξι μήνες του έτους έφτασε τα 13,5 δισ. ευρώ, από τις συναλλαγές Phoenix, Vega και Sunrise 1, καθώς και από τις οργανικές ροές. Η διοίκηση επικεντρώνεται επίσης στην αναβάθμιση επιδόσεων της εμπορικής τραπεζικής, ενώ οι προμήθειες ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στο β’ τρίμηνο, όπως σημειώθηκε στο συνέδριο. Το de-risking των NPEs θα πρέπει να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος κινδύνου στο μέλλον, αλλά και σε κάποιο κόστος από την άποψη της απώλειας καθαρών εσόδων από τόκους (NII).

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text