Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το μεγάλο σχέδιο για την τόνωση των επενδύσεων στα ακίνητα

Το μεγάλο σχέδιο για την τόνωση των επενδύσεων στα ακίνητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το μεγάλο σχέδιο για την τόνωση των επενδύσεων στα ακίνητα

Από την 1η Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το «μεγάλο σχέδιο» για επιστροφή του χρήματος -αυτή τη φορά και του εγχώριου- στην κτηματαγορά. Ένα σχέδιο το οποίο «υφαίνεται» από τους πρώτους μήνες ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την σημερινή κυβέρνηση και το οποίο μπαίνει τώρα σε φάση πλήρους εφαρμογής. Η «ιδέα» είναι απλή. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο 18μηνο πάνω από 35 δισ. ευρώ τα οποία δεν αποδίδουν απολύτως τίποτα στους κατόχους τους. Η κτηματαγορά, μπορεί να «υποσχεθεί» ένα ετήσιο μέρισμα ακόμη και άνω του 3-3,5% το οποίο μάλιστα μεγαλώνει με τις κινήσεις που γίνονται σε φορολογικό επίπεδο.

Αρχικά ήταν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ενοίκια και τώρα έρχεται και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Μειωμένο είναι και το κόστος «εισόδου» στην κτηματαγορά μετά το «πάγωμα» του ΦΠΑ το οποίο διαρκεί μέχρι το τέλος του 2022 αλλά και τη διάταξη που ενεργοποιείται από την Παρασκευή για μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών μέχρι του ορίου των 800.000 ευρώ.

Το σημαντικό δεν είναι ότι μεταβιβάζεται χωρίς κόστος ένα ακίνητο από τον γονιό στο παιδί ώστε αυτό με τη σειρά του να μπορεί -αν θέλει- να το πουλήσει και να αποκτήσει κάτι μεγαλύτερο ή πιο καινούργιο. Το σημαντικό είναι ότι πλέον καθίστανται αφορολόγητες οι γονικές παροχές σε χρήμα με αποτέλεσμα οι νέοι να μπορούν να διασφαλίσουν την «προκαταβολή» που ζητούν οι τράπεζες για να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια.

Αν στο όλο σκηνικό προστεθούν και τα εκατοντάδες εκατομμύρια που πέφτουν στην αγορά για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση, τότε συμπληρώνεται η εικόνα. Ο στόχος είναι προφανής: Οι επενδύσεις στα ακίνητα έφταναν πριν από την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης (2006-2007) ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ ετησίως. Ακόμη και πριν από 2-3 χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα 1,5-2,5 δισ. ευρώ. Ακόμη και να ανακτηθεί το μισό χαμένο έδαφος, το ΑΕΠ θα κερδίσει πάνω από πέντε μονάδες σε ετήσια βάση.

Η νομοθετική ρύθμιση για τον μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών δεν είναι επομένως μια μεμονωμένη απόφαση που αποσκοπεί στο να ευνοηθούν οι λίγοι εύποροι που θέλουν να μεταβιβάσουν μετοχές και ακίνητα μεγάλης αξίας στα παιδιά τους. Ούτως ή άλλως, τα μεγάλα πορτοφόλια είχαν βρει εδώ και χρόνια τις λύσεις. Τα πολυτελή ακίνητα μεταβιβάζονταν σε εταιρείες real estate και άλλαζαν χέρια με την διάθεση των μετοχών. Είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των μέτρων που ελήφθησαν (και θα ληφθούν) για να στραφούν κεφάλαια στα ακίνητα.

Η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα αυξάνοντας τη ζήτηση για ακίνητα. Η δυνατότητα απασχόλησης από απόσταση, επίσης στρέφει επενδυτές στην κτηματαγορά ενώ τα μηδενικά επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού δημιουργούν τις προϋποθέσεις μετατόπισης του χρήματος.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text