Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανοίγει ο δρόμος για φθηνό πράσινο ρεύμα στη βιομηχανία

Ανοίγει ο δρόμος για φθηνό πράσινο ρεύμα στη βιομηχανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοίγει ο δρόμος για φθηνό πράσινο ρεύμα στη βιομηχανία

Κινήσεις σε δύο μέτωπα προκειμένου η ενεργοβόρος βιομηχανία να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνό πράσινο ρεύμα, υλοποιεί η κυβέρνηση όπως αποκάλυψε χθες από το βήμα της βουλής ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Η πρώτη κίνηση αφορά στα λεγομένα πράσινα διμερή συμβόλαια, τα γνωστά και ως πράσινα PPAs για τη βιομηχανία. Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση του μηχανισμού για τα πράσινα διμερή συμβόλαια της βιομηχανίας. Το λεγόμενο green pool για τη βιομηχανία, που θα προκοινοποιηθεί στην ΕΕ , αναμένεται να περιλαμβάνει την εγγυοδοσία από πλευράς κράτους όσον αφορά στις συμβάσεις που θα υπογραφούν μεταξύ πράσινων παραγωγών και ενεργοβόρων καταναλωτών. Επίσης το σχήμα θα περιλαμβάνει επιδότηση προκειμένου να ισοσταθμιστεί το κόστος προσαρμογής της καμπύλης παραγωγής της μονάδας ΑΠΕ στην καμπύλη φορτίου μιας βιομηχανίας.

Εκτός όμως από τα πράσινα PPAs ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το ΥΠΕΝ στη βουλή, θα υπάρχει ρύθμιση που θα ανοίγει το δρόμο ώστε οι βιομηχανίες να αποκτήσουν μονάδες ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή μεγάλης κλίμακας. Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΝ με τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο οι βιομηχανίες θα μπορούν να αποκτήσουν μονάδες αυτοπαραγωγής χωρίς όριο ισχύος. Οι μονάδες της αυτοπαραγωγής θα συνδέονται με απευθείας καλώδιο με την παραγωγική μονάδα, η οποία θα μπορεί να συγχρονίζει την παραγωγή της ανάλογα. Με τον τρόπο αυτό η βιομηχανία θα μπορεί αφενός να εξασφαλίζει χαμηλού κόστους ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα θα "πρασινίζει" το συνολικό αποτύπωμά της.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παραγωγική βάση της χώρας. Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικές αυξήσεις στο ρεύμα, εξέλιξη που επηρεάζει σημαντικά τα λειτουργικά τους κόστη και οδηγεί σε μετακύλιση του αυξημένου κόστους, όπου αυτό είναι εφικτό λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, στα παραγόμενα προϊόντα.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text