Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη καθώς η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαπλώνεται

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη καθώς η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαπλώνεται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη καθώς η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαπλώνεται

Οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας από το φυσικό αέριο ως τα δικαιώματα εκπομπών σημείωσαν ρεκόρ, σηματοδοτώντας ότι η έλλειψη εφοδιασμού θα επιδεινωθεί μόλις αρχίσει η χειμερινή περίοδος, γράφει σε άρθρο του το Bloomberg.

Τα αποθέματα πάντων, από φυσικό αέριο μέχρι άνθρακα και νερό της Νορβηγίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λιγοστεύουν και υπάρχουν λίγα σημάδια ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την πανδημία.

"Η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης θα παραμείνει ασυνήθιστα σφιχτή προς τον χειμώνα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στις τιμές, σε μια αγορά που βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα", γράφουν αναλυτές του BloombergNEF σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Συναλλαγές σε ρεκόρ

Πολλοί από τους μικρότερους προμηθευτές ενέργειας του  Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταρρεύσει, ενώ ορισμένοι Γάλλοι λιανοπωλητές ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται να προμηθεύσουν πελάτες τους και κινδυνεύουν επίσης με αναδίπλωση. Εν τω μεταξύ, οι ανθρακωρύχοι της Ευρώπης έχουν προειδοποιήσει ότι οι πρωτοφανείς τιμές θα μπορούσαν να διαταράξουν τη μεταστροφή από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο κίνδυνος απεργιών "χτυπά" την όποια αισιοδοξία γύρω από τον τομέα παροχής καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν ως και 12% και το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό. Η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος σκαρφάλωσε επίσης σε νέα υψηλά επίπεδα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα υποχώρησαν μετά το προηγούμενο άλμα σε υψηλό ρεκόρ. Η αξία του αργού Brent, του παγκόσμιου σημείου αναφοράς, αυξήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018 και οι τιμές του άνθρακα στη βορειοδυτική Ευρώπη ήταν στα υψηλότερα επίπεδα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Την αύξηση των τιμών της ενέργειας θα συζητήσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας της συνάντησης που είδε το Bloomberg.

"Αυτό είναι το πρώτο ξεκίνημα μιας πολυετούς, δυνητικά δεκαετούς διαρκείας αναστάτωσης", δήλωσε ο Jeff Currie, επικεφαλής για την παγκόσμια έρευνα για τα βασικά προϊόντα της Goldman Sachs, σε μια συνέντευξη στο Bloomberg TV. "Η ώθηση δημιουργείται από τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής, από τον πόλεμο κατά της εισοδηματικής ανισότητας. Όλες αυτές οι δυναμικές οδηγούν σε μια διαρθρωτική άνοδο της ζήτησης για εμπορεύματα ενάντια σε όλη αυτή την ιδέα της εκδίκησης της παλιάς οικονομίας".

Η τελευταία προειδοποίηση ότι η διακοπή ρεύματος εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη προέρχεται από τη νορβηγική εταιρεία δικτύου Statnett SF, η οποία επισημαίνει πως η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς τα νοτιοδυτικά της χώρας "πιέζεται" λόγω των χαμηλών εισροών και της μείωσης των αποθεμάτων.

Η έλλειψη θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές σε άλλες αγορές, καθώς αυτό το τμήμα της χώρας αποτελεί κόμβο για μεταφορές ενέργειας στο εξωτερικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιμετωπίζει τη δική του κρίση εφοδιασμού, καθώς και η Γερμανία και η Δανία συνδέονται όλα με το νορβηγικό δίκτυο.

"Υπάρχει πολύ χαμηλή ποσότητα νερού, γι' αυτή την εποχή του χρόνου, σε πολλές από τις δεξαμενές εδώ", δήλωσε η Statnett.

Η Ευρώπη έχει το πιο φιλόδοξο κλιματικό σχέδιο στον κόσμο, αλλά η πολιτική βούληση τίθεται σε δοκιμασία από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Καθώς οι χώρες παίρνουν μέτρα για να μειώσουν το πλήγμα στους καταναλωτές, η Ισπανία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών "ενδέχεται να μην αντέξουν σε μια παρατεταμένη περίοδο καταχρηστικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας", σύμφωνα με επιστολή στις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι γίγαντες του τομέα των μετάλλων προειδοποιούν ότι η κρίση μπορεί να εκτροχιάσει την "πράσινη" εκστρατεία της Ευρώπης.

Μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών προέρχεται από την έλλειψη φυσικού αερίου, στον απόηχο ενός ψυχρότερου και μεγαλύτερου χειμώνα που είχε ως απότοκο την εξάντληση των αποθεμάτων. Τα αποθέματα είναι τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, για αυτήν τη συγκεκριμένη εποχή του έτους. Σύμφωνα με το σενάριο της BNEF για έναν κρύο χειμώνα, τα επίπεδα αποθήκευσης της Ευρώπης στα τέλη Μαρτίου θα είναι 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή μόλις 3,8% της πλήρους χωρητικότητας. Οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου σημαίνουν επίσης ότι περισσότερο από το καύσιμο έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας.

Οι ροές του ρωσικού αερίου μέσω μιας μεγάλης διαδρομής διαμετακόμισης έπεσαν περισσότερο από το μισό νωρίς την Τρίτη. Ενώ η Gazprom επικεντρώνεται στην επαναπλήρωση αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρωσία, η εταιρεία λέει ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις εξαγωγών-εφοδιασμού της. Η τρέχουσα πτώση των παραδόσεων μέσω της σύνδεσης Yamal-Europe είναι μια "προσωρινή κατάσταση" λόγω αιτήματος πελάτη, ανέφερε.

Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση στις ευρωπαϊκές τιμές

Το ακριβότερο φυσικό αέριο καθιστά τον άνθρακα πιο ελκυστικό για την παραγωγή ενέργειας, δήλωσε ο Tom Lord, επικεφαλής trading και διαχείρισης κινδύνου στη Redshaw Advisors στο Λονδίνο.

Καθώς η επίσημη ευρωπαϊκή περίοδος θέρμανσης ξεκινά την Παρασκευή, οι έμποροι παρακολουθούν σημάδια που να μπορούν να ληφθούν ως ενδείξεις για κρύο καιρό, κάτι που θα ωθήσει τη ζήτηση υψηλότερα. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια δημοπρασία φυσικού αερίου στην Ουκρανία στις 18 Οκτωβρίου, για να δούμε πόσα καύσιμα θα προέλθουν από τη Ρωσία. Οποιοδήποτε σήμα από την Gazprom σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν σημαντικές ροές φυσικού αερίου στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 προς τη Γερμανία θα επηρεάσει επίσης πιθανώς το ράλι.

"Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Προς το παρόν, η αγορά φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σφιχτή", δήλωσε ο Marco Saalfrank, επικεφαλής εμπορικών συναλλαγών για την ηπειρωτική Ευρώπη στην ελβετική εταιρεία κοινής ωφελείας Axpo Holding AG. "Εξαρτάται πολύ από το πώς θα είναι ο χειμώνας· Αν είναι κρύος χειμώνας, τότε πιθανότατα θα δούμε την τιμή του φυσικού αερίου να συνεχίζει να ανεβαίνει".

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text