Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ισχυρές οι προοπτικές της Ελλάδας, εκτιμά η ελβετική Mirabaud

Ισχυρές οι προοπτικές της Ελλάδας, εκτιμά η ελβετική Mirabaud

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ισχυρές οι προοπτικές της Ελλάδας, εκτιμά η ελβετική Mirabaud

Υπέρ της Ελλάδας (Pro Greece) δηλώνει μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Ελβετίας, προτρέποντας τους πελάτες της να βάλουν ψηλά στο ραντάρ τους «τη χώρα αυτή, η οποία δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία». Σε παρουσίαση σχετικά με την αγορά ομολόγων η Κάθριν Ρέιχλιν, επικεφαλής έρευνας της Mirabaud & Cie, του διεθνούς τραπεζικού ομίλου με έδρα τη Γενεύη και κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 32,3 δισ. ευρώ, μίλησε για τις ισχυρές προοπτικές της Ελλάδας και τη μεγάλη επενδυτική ευκαιρία που ανοίγεται καθώς η οικονομία της επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Ελλάδα ανεβάζει την επενδυτική διάθεση, όπως σημείωσε, για πολλούς λόγους. Η δύναμη του ριμπάουντ της ελληνικής οικονομίας και η δέσμευση της χώρας για δομικές μεταρρυθμίσεις αναμένεται πιθανότατα να επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα ως μέρος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος PEPP.

H κ. Ρέιχλιν επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο 5,9%, από 3,6% πριν, και η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζεται ακόμη πιο αισιόδοξη, μιλώντας για ανάπτυξη άνω του 6% φέτος.

Το στέλεχος της Mirabaud αναφέρθηκε στο μεγάλο χτύπημα της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, η οποία ωστόσο οδεύει στο να το ξεπεράσει πλήρως. Η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όπως σημείωσε, και όπως και άλλες χώρες επηρεάστηκε έντονα από την COVID το 2020, καταγράφοντας ύφεση 8,2%. Ωστόσο, η εκτόξευση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων οδήγησε σε εκτίναξη του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο κατά 16,2% σε τριμηνιαία βάση, με το τρίτο τρίμηνο να αναμένεται επίσης ισχυρό, καθώς θα αποτυπώνει τις εισροές των τουριστών, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για την επόμενη 10ετία δείχνουν πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 3,5% ετησίως σε μέσο όρο.

Επιπλέον, τόνισε, η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 70 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., με τα 32 δισ. ευρώ να αφορούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία μαζί με τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενίσχυση των επενδύσεων στην εκπαίδευση καθώς και την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση θα στηρίξουν την ανάπτυξη και θα οδηγήσουν στη μείωση του δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ, από περίπου 200% φέτος στο 187% το 2022.

Τέλος, και όσον αφορά τη στήριξη της ΕΚΤ, η κ. Ρέιχλιν εκτίμησε πως είναι πολύ πιθανό η ευελιξία του προγράμματος PEPP να εφαρμοστεί και για το κλασικό πρόγραμμα QE, το APP, και η Ελλάδα να συνεχίσει να επωφελείται από τις αγορές ομολόγων της κεντρικής τράπεζας. Υπογραμμίζοντας τις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα επισήμανε πως δεν υπάρχει ερώτημα για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος, αλλά ερώτημα για την ίση μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Αυτό, όπως είπε, αφορά τον στόχο της ΕΚΤ να διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή μέσω συνεχιζόμενων αγορών ομολόγων, και μια τέτοια απόφαση, να συμπεριλάβει το ελληνικό χρέος στη νομισματική πολιτική της μετά την κρίση, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα. «Δεν θα αρέσει σε όλους η ιδέα», είπε αναφερόμενη στα «γεράκια» της ΕΚΤ, «αλλά το σκηνικό είναι έτοιμο για αυτή τη συζήτηση».

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text