Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τι συμβαίνει με τις ΑΜΚ μέσω βιβλίου προσφορών - Γιατί αποφεύγουν τον παραδοσιακό τρόπο

Τι συμβαίνει με τις ΑΜΚ μέσω βιβλίου προσφορών - Γιατί αποφεύγουν τον παραδοσιακό τρόπο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι συμβαίνει με τις ΑΜΚ μέσω βιβλίου προσφορών - Γιατί αποφεύγουν τον παραδοσιακό τρόπο

Την πλάτη στην ΕΧΑΕ γυρίζουν οι εισηγμένες εταιρείες και πραγματοποιούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με διαφορετικό από τον παραδοσιακό τρόπο.

Η ΕΧΑΕ τα τελευταία χρόνια έκανε εκτιμήσεις για βελτίωση των εσόδων μέσω νέων εισαγωγών και αυξήσεων κεφαλαίου που περίμενε.

Ωστόσο, φαίνεται πως ενώ η εκτίμηση για αυξήσεις κεφαλαίου ήταν σωστή, αυτές γίνονται μέσω βιβλίου προσφορών και όχι μέσω αποκοπής δικαιώματος, του τρόπου δηλαδή που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως όμως σημειώνουν στελέχη της ΕΧΑΕ, αυτή η αλλαγή στάσης από κάποιες εισηγμένες, δεν αλλάζει το έσοδο της ΕΧΑΕ, η οποία συνεχίζει να εισπράττει χρήματα από την εισαγωγή και την καταχώρηση των μετοχών.

Μάλιστα σύμφωνα με κύκλους της ΕΧΑΕ, υπάρχει ικανοποίηση για τις αυξήσεις και αναμένεται βελτίωση της εμπορευσιμότητας των μετοχών και πιθανότητα αύξησης των εσόδων στο μέλλον από τη διαπραγμάτευση και την καλύτερη αποτίμηση.

Μετά την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πρώτη, πραγματοποίησε αύξηση 1,3 δισ. ευρώ με βιβλίο προσφορών και όχι μέσω του Χρηματιστηρίου, ακολούθησε η αύξηση των 750 εκατ. ευρώ της Alpha Bank και τώρα η ΔΕΗ η οποία στοχεύει να μαζέψει άλλα 750 εκατ. ευρώ, στέλνοντας το συνολικό νούμερο των αυξήσεων κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς από την άλλη σημειώνουν πως θα ήθελαν οι αυξήσεις να γίνονται μέσω του ΧΑ την ώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής κεφαλαιαγοράς λαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Δημιουργείται επομένως ευλόγως το ερώτημα γιατί η Κυβέρνηση δεν δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στο ΧΑ;

Έχει να κάνει με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για δυσαρέσκεια απέναντι στη διοίκηση, καταλογίζοντάς ευθύνης για την εικόνα απαξίωσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου;

Από τις πράξεις φαίνεται ότι επιλέγει αυξήσεις κεφαλαίου εκτός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εξέλιξη που από τη μία υποβαθμίσει το θεσμό και από την άλλη στερεί έσοδα.

Η ΕΧΑΕ λαμβάνει προμήθεια από τις εταιρικές πράξεις, όπως δηλαδή νέες εισαγωγές εταιρειών, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επανεπένδυση μερισμάτων, εκδόσεις ομολόγων κ.α.

Η πορεία των εσόδων από νέες εισαγωγές και εκδόσεις

Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 το κονδύλι των εσόδων από εταιρικές πράξεις ήταν στις 251 χιλ. ευρώ.

Τα δικαιώματα που εισπράχθηκαν από εταιρικές πράξεις των εισηγμένων εταιρειών (συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών και η εισαγωγή εταιρικών ομολόγων), αναφέρει η ΕΧΑΕ.

Μέρος των πράξεων που τιμολογήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2021 και αφορούν Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου και Νέες Εισαγωγές (Πειραιώς Financial Holdings, Αεροπορία Αιγαίου, Interlife κλπ.), έχει μεταφερθεί στις επόμενες χρήσεις.

Το 2020 τα δικαιώματα που εισπράχθηκαν από εταιρικές πράξεις εκδοτριών (συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών καθώς και εισαγωγή εταιρικών ομολόγων) στο έτος του 2020 ανήλθαν σε 1,139 εκατ. ευρώ, έναντι 824 χιλ. ευρώ.

Μέρος από το ποσό των 483 χιλ. ευρώ που τιμολογήθηκαν εντός του 2020 και αφορούν Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου και Νέες Εισαγωγές (ΟΠΑΠ, JP AVAX, ΕΠΙΧ.HXOY & EIKONAΣ, ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) έχει μεταφερθεί στις επόμενες χρήσεις (συνολικό ποσό 401 χιλ. ευρώ) ενώ έχει καταχωρηθεί στα αποτελέσματα του έτους του 2020 συνολικό ποσό 245 χιλ. από τα τιμολογημένα έσοδα του 2019.

Το σύνολο των εταιρικών πράξεων ήταν 1,39 δισ. ευρώ κοντά δηλαδή στην αύξηση της Πειραιώς που έγινε με βιβλίο προσφορών.

Το 2019 τα δικαιώματα που εισπράχθηκαν από εταιρικές πράξεις εκδοτριών (συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών) ανήλθαν σε 670 χιλ. ευρώ (€180 χιλ. LAMDA DEVELOPMENT, €180 χιλ. ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK, €70 χιλ. ΟΠΑΠ, €45 χιλ. BRIQ PROPERTIES), έναντι 419 χιλ. το 2018 (73 χιλ. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, €65 χιλ. ATTICA BANK, €41 χιλ. ATTICA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, €40 χιλ. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κλπ.), ήτοι αυξημένα κατά 59,9% καθώς και εισαγωγή εταιρικών ομολόγων €30 χιλ. το 2019 (€10 χιλ. ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ.€10 χιλ. ΑΤΤΙCA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, €10 χιλ. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ), έναντι €26 χιλ. το 2018 (€10 χιλ. CORAL, €10 χιλ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, €6 χιλ. B&F).

Μέρος των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου και των Νέων Εισαγωγών το έτος του 2019 έχει καταχωρηθεί στις επόμενες χρήσεις σύμφωνα με το IFRS 15, σημείωνε η ΕΧΑΕ.

 

Γιώργος Κατικάς

Πηγή: bankingnews.gr

 


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text