Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σε εγρήγορση και η Ελλάδα για την επάρκεια φυσικού αερίου

Σε εγρήγορση και η Ελλάδα για την επάρκεια φυσικού αερίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε εγρήγορση και η Ελλάδα για την επάρκεια φυσικού αερίου

Στενά παρακολουθούν και στην Ελλάδα οι ΡΑΕ και οι Διαχειριστές φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) τις εξελίξεις στη δυτική Ευρώπη αναφορικά με τα προβλήματα επάρκειας εφοδιασμού των αγορών με φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος της Αρχής στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου θέλοντας να τονίσει τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας θύμισε τα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρισμού με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Όπως είπε χαρακτηριστικά «επρόκειτο για προβλήματα τοπολογίας», εννοώντας τις διακοπές που προκλήθηκαν από τις κατά τόπους πυρκαγιές.

Ωστόσο επανερχόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και των ενδεχόμενων επιπτώσεων στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας είπε πως «είναι μία πρόκληση. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους Διαχειριστές. Δεν υπάρχει κατάσταση συναγερμού αλλά βρισκόμαστε σε εγρήγορση», τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., ήδη η Αρχή βρίσκεται σε ανταλλαγή πληροφοριών με τους ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να συνεδριάσει και η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων προκειμένου να σταθμίσει με πιο επίσημο τρόπο τις ανάγκες ενόψει της χειμερινής περιόδου αλλά και των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές στον Ο.Τ., αναφορικά με τα ζητήματα επάρκειας θυμίζοντας τις διαφοροποιημένες πηγές φυσικού αερίου που έχει η χώρα. Σημαντικότερη εξ αυτών είναι ο τερματικός σταθμός του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και ακολουθεί ο αγωγός TAP. Ως προς τη Ρεβυθούσα η αναβάθμιση της χωρητικότητας των δεξαμενών έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση ποσοτήτων LNG. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο φτάνει με δεξαμενόπλοια και η παροχή του δεν είναι συνδεδεμένη με αγωγό με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία προμήθειας και περισσότερη ασφάλεια.

Ο TAP επίσης μεταφέρει ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν περιορίζοντας την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό μονοπώλιο της Gazprom.

Η κατανάλωση

Η κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, να είναι αυξημένη κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής τον Ιούλιο – Αύγουστο για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης ανεβάζουν τις ποσότητες που έχει ανάγκη η εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 14,11%, φτάνοντας στις 33,8 Τεραβατώρες (TWh) από 29,62 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επί του συνόλου της ζήτησης, η οποία έφτασε στις 37,47 TWh, παρουσιάστηκε αύξηση 7,29% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 37,55 TWh, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με τις 34,93 TWh το α’ εξάμηνο του 2020. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν από το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (16,9 TWh), το οποίο κάλυψε ποσοστό 45,01% των εισαγωγών, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 23% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020. Ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγ. Τριάδα) κάλυψε το 31,32% των εισαγωγών με 11,76 TWh.

Σημαντικά συνέβαλε στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ το νέο σημείο εισόδου στη Νέα Μεσήμβρια, το οποίο, σε συνέχεια της διασύνδεσης με τον TAP, κάλυψε το 17,55% των εισαγωγών εντός του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας του, με περισσότερες από 6,58 TWh, ενώ τέλος, περίπου 2,3 TWh (6,12%) εισήχθησαν στο ΕΣΦΑ από το σημείο διασύνδεσης στους Κήπους του Έβρου.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου και ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας περισσότερο από το 60% της εγχώριας ζήτησης με 20,43 TWh σε σύνολο 33,8 TWh που καταναλώθηκαν, ποσότητα κατά 14,47% υψηλότερη σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Ενισχυμένη κατά 6,59% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020 είναι και η κατανάλωση που καταγράφηκε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσω των δικτύων διανομής, με 7,60 TWh, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 23% της ζήτησης. Η κατανάλωση από εγχώριες βιομηχανίες και το CNG στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έφτασε στις 5,77 ΤWh, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 24,41% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020 και καλύπτοντας ποσοστό 17% επί της ζήτησης

 

Χρήστος Κολώνας

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text