Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 233 | VIOHALCO: Θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους

VIOHALCO: Θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
VIOHALCO: Θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους

 

 

 

 

 

VIOHALCO

 

Θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους

 

Αρκετά αισιόδοξη παρουσιάστηκε η διοίκηση του Ομίλου Viohalco, για το β΄εξάμηνο του έτους αλλά και για το σύνολο του 2021, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου. Το σύνολο των επενδύσεων που έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία δεκαετία και η σωστή γεωγραφική τοποθέτηση του Ομίλου, έχουν φτάσει σε ένα πολύ ώριμο επίπεδο και πλέον αποδίδουν καρπούς.

 

Ο συνολικός κύκλος εργασιών που σημειώθηκε το α΄εξάμηνο, ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων έξι ετών, καθώς έφτασε τα € 2,5 εκατ. έναντι € 1,9 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 32,7%. Επίσης το μικτό περιθώριο κέρδους, ήταν το υψηλότερο και έφτασε το 11,7%. Ιδιαίτερα θετικό, για τον Όμιλο, είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών ως ποσοστό των συνολικών πωλήσεων στο 4,3%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν κατά μέσο στο 5,3%. Την ίδια εξέλιξη ακολουθούν και τα χρηματοοικονομικά έξοδα που αποτέλεσαν το 1,8% των πωλήσεων, ενώ τα προηγούμενα έξι χρόνια αποτελούσαν κατά μέσο όρο το 2,7%. Η καθαρή κερδοφορία, ανήλθε στα € 106,5 εκατ. έναντι ζημιών € 15,5 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 4,3%.

 

Απόρροια των παραπάνω επιδόσεων, ήταν το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον που διαμορφώθηκε κατά το α΄εξάμηνο του έτους λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπήρξε για όλες τι αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.  Αυτό οδήγησε σε θετικές επιδόσεις και το σύνολο των εισηγμένων θυγατρικών του Ομίλου (Elvalhalcor, Cenergy και ΣΙΔΜΑ), ενώ αναμένουν θετικές οικονομικές εξελίξεις και για το υπόλοιπο της χρονιάς.

 

 

Η εκτίμηση της διοίκησης για το β΄εξάμηνο του έτους, στον κλάδο του αλουμινίου είναι θετικές με τη μεγαλύτερη ανησυχία να έγκειται στην εξέλιξη του κόστους ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων, ιδίως όσον αφορά το κόστος ενέργειας και μεταφορών. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μετακύλιση αυτών των αυξήσεων στις τιμές.

 

Ο κλάδος των καλωδίων, αναμένεται να συνεχίσει να ωφελείται από την εκτέλεση των ήδη εξασφαλισμένων έργων, ενώ αναμένονται σημαντικές νέες παραγγελίες ως επακόλουθο της συνεχιζόμενης ισχυρής δυναμικής της αγοράς. Η μονάδα παραγωγής υποθαλάσσιων καλωδίων (Fulgor) αναμένεται να διατηρήσει την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

 

Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, για τον οποίο εκκρεμούν αρκετές επενδυτικές αποφάσεις στην αγορά του πετρελαίου, το περιβάλλον παραμένει ασταθές για το υπόλοιπο του 2021.  Ωστόσο, καθώς η πανδημία υποχωρεί και η ενεργειακή ζήτηση ανακάμπτει, η Σωληνουργεία Κορίνθου παραμένει προσηλωμένη στη διείσδυση σε νέες γεωγραφικές αγορές και στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.

 

Στον κλάδο του χάλυβα, οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο παραμένουν θετικές σχεδόν για όλες τις γραμμές προϊόντων του κλάδου. Από το 2022 και για τα επόμενα 3-5 έτη, η αγορά του χάλυβα οπλισμού στην Ελλάδα αναμένεται να ανακάμψει δυναμικά μετά από σχεδόν 10 έτη στασιμότητας, χάρη σε μια σειρά από σημαντικά ιδιωτικά έργα και ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

 

Τέλος για τον τομέα των ακινήτων, η Noval Property θα συνεχίσει να επιδιώκει την εξαγορά νέων ακινήτων κατά το β΄εξάμηνο, ενώ επίσης θα συνεχίσει να αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων της.

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις και τις προοπτικές κάθε κλάδου δραστηριοποίησης του Ομίλου, στις σελίδες 4 έως 12 του Οικονομικού Δελτίου.

 

Για το σύνολο του 2021 και με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει για τις θυγατρικές του Ομίλου, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 5,0 δισεκατομμύρια (οι προβλέψεις για τις εισηγμένες υπολογίζονται σε: ΕΛΧΑ: € 2.700 εκατ., CENER: € 955 εκατ., ΣΙΔΜΑ € 205,0 εκατ.) και τα κέρδη θα φτάσουν τα € 195 εκατ. ( οι προβλέψεις για τις εισηγμένες έχουν: ΕΛΧΑ: 120,0 εκατ., CENER: € 27,7 εκατ., ΣΙΔΜΑ € 33,0 εκατ.). Σημειώνουμε ότι, οι πωλήσεις των τριών εισηγμένων θυγατρικών του Ομίλου, κατά το α’ εξάμηνο του 2021, συνιστούν το 77,8% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: