Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Στο Eurogroup της Δευτέρας 4/10/2021 η "ενεργειακή κρίση"

Στο Eurogroup της Δευτέρας 4/10/2021 η "ενεργειακή κρίση"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο Eurogroup της Δευτέρας 4/10/2021 η "ενεργειακή κρίση"

Στη συνάντηση της Δευτέρας αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συζητήσουν τις αυξανόμενες τιμές στη ενέργεια, ενώ μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας ότι οι ανατιμήσεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, να επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις και να πλήξουν δυσανάλογα τις ευπαθείς ομάδες.

Όπως αναφέρει σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, οποιαδήποτε πολιτική απάντηση πρέπει πρώτα να καθορίσει πόσο προσωρινές ή μόνιμες είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι οι ακριβότερες τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι προσωρινές και θα μειωθούν το 2022 και πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν.

Αλλά οι υπουργοί θα συζητήσουν το ζήτημα ξεχωριστά και θα μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς πρέπει να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς του 2022 που θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το κόστος ενέργειας.

«Η τρέχουσα αύξηση των τιμών της ενέργειας επηρεάζει ήδη τις οικονομίες και υπάρχει ανάγκη να συζητηθεί ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών στους εθνικούς προϋπολογισμούς» υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών πολιτικής και εργαλείων που είναι ανοιχτά στις κυβερνήσεις, που κυμαίνονται από την αντιμετώπιση της προσφοράς (επενδύσεις) έως τη διαχείριση της ζήτησης (επιδοτήσεις και εθνικά φορολογικά μέτρα) καθώς και ευρύτερες πτυχές ανταγωνισμού και κανονιστικές ρυθμίσεις», τονίζεται.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 300 % φέτος.

«Από οικονομική άποψη, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι υποθέσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις συνολικές τιμές αποτελούν βασική συμβολή στην προετοιμασία δημοσιονομικών σχεδίων, ιδίως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας », αναφέρεται στο σημείωμα.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την αύξηση των τιμών κατά την επόμενη συνάντησή τους στις 21-22 Οκτωβρίου.

«Η τρέχουσα κατάσταση υποδεικνύει την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς οι οικονομίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και τη σημασία της εφαρμογής πράσινων μεταρρυθμίσεων».

«Υπάρχει κίνδυνος οι υψηλότερες τιμές ενέργειας να έχουν επίσης δυσανάλογες επιπτώσεις στις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος και τα μεγαλύτερα νοικοκυριά (ενεργειακή φτώχεια), κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία τους χειμερινούς μήνες», πρόσθεσε η επιτροπή.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text