Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΚΕΠΕ: Στο +7,9% αυξάνει την πρόβλεψη για το 2021 – Τα στηρίγματα και οι κίνδυνοι

ΚΕΠΕ: Στο +7,9% αυξάνει την πρόβλεψη για το 2021 – Τα στηρίγματα και οι κίνδυνοι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΚΕΠΕ: Στο +7,9% αυξάνει την πρόβλεψη για το 2021 – Τα στηρίγματα και οι κίνδυνοι

Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία προχωράει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 7,9% του ΑΕΠ. Μία πρόβλεψη αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουλίου, όταν περίμενε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7%.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις αντανακλούν τη σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η οποία αντικατοπτρίζεται και στους προβλεπόμενους τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης για το γ’ και δ ΄ τρίμηνο του 2021.

Αναλυτικότερα, σε τριμηνιαίο επίπεδο, για το γ’ τρίμηνο αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 11,5% και για το δ’ τρίμηνο αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,14%. Αποτέλεσμα είναι ο μέσος ρυθμός μεταβολής του β’ εξαμήνου να καθορίζεται στο 8,8%, με μέγιστη τιμή το 9,2% και κατώτερη το 8,4%.

kepe-sto-7-9-ayxanei-tin-provlepsi-gia-to-2021-ta-stirigmata-kai-oi-kindynoi0

Η διαφαινόμενη εξισορρόπηση των οικονομικών συνθηκών το 2021, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αποτελεί απόρροια της βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και της βαθμιαίας επαναφοράς της ομαλής λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων από το β’ τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΠΕ, μετά τη σημερινή έκθεση, προστίθεται στους οίκους και τους φορείς, οι οποίοι προχωρούν σε «γενναία» αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Ελλάδας, μετά από την ανάπτυξη ρεκόρ του β’ τριμήνου (16,2%) αλλά και τη «δυνατή» τουριστική σεζόν (πιθανώς ξεπέρασε το 50% του 2019).

Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το Κέντρο δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις συνοδεύονται από έναν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ο οποίος δυσχεραίνει τη διεξαγωγή βραχυπρόθεσμων προβλέψεων.

Αυτό οφείλεται, πρώτον, στην αδυναμία πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας τους επόμενους μήνες σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο και, δεύτερον, στο ότι παραμένει δύσκολη η ποσοτικοποίηση των μέτρων θωράκισης της οικονομίας και των μέτρων πολιτικής με εξέχουσα σημασία, όπως η εκταμίευση και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επομένως, η όποια δυσμενέστερη ή ευνοϊκότερη εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ είναι σαφώς συνυφασμένη με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και με μια σειρά παραγόντων που θα καθορίσουν τη δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς, τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας, τις επενδυτικές και αποταμιευτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τα μεγέθη της απασχόλησης και της ανεργίας και κατ’ επέκταση τα εισοδήματα, καθώς και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ταυτόχρονα, καταλήγει το ΚΕΠΕ, παραμένει συνάρτηση των αντισταθμιστικών επιδράσεων των οικονομικών μέτρων, αλλά και των αναμενόμενων επιπτώσεων των ανατιμήσεων σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, καθώς και της αύξησης του μεταφορικού κόστους.

 

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text