Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 233 | ΔΕΗ: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι ένα θετικό γεγονός για την ΔΕΗ

ΔΕΗ: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι ένα θετικό γεγονός για την ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΔΕΗ: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι ένα θετικό γεγονός για την ΔΕΗ

 

 

 

ΔΕΗ

 

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι ένα θετικό γεγονός για την ΔΕΗ

 

Τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄εξαμήνου 2021, του Ομίλου της ΔΕΗ, συνοδεύτηκαν από την ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (α.μ.κ.) ύψους € 750,0 εκατομμύρια τουλάχιστον και επενδυτικού προγράμματος ύψους € 8,4 δισεκατομμυρίων, μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από την αύξηση. Η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς στην ανακοίνωση της α.μ.κ. υπήρξε αρνητική.

 

Το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους € 8,4 δισ. έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2026 και στόχο να αυξήσει την συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 9,1 GW γεγονός που, σύμφωνα με τη διοίκηση, μεταφράζεται σε ένα EBITDA ύψους € 1,7 δισεκατομμύρια (δείτε σελ. 11 - εδώ), κάτι που σημαίνει ότι, η ΔΕΗ θα παραμένει, με απόσταση, η μεγαλύτερη ενεργειακή -με “καθαρή ενέργεια”- εταιρία της χώρας, θα έχει μερίδιο αγοράς πάνω από το 50% και κέρδη προ φόρων, που θα μπορούν να κυμαίνονται από € 700 εκατομμύρια έως € 1,0 δισεκατομμύριο. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως ενημερώνει η διοίκηση σε ανακοίνωση της θα πραγματοποιηθεί με την διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης, με σκοπό την χρηματοδότηση του επιχειρηματικού προγράμματος του Ομίλου. Οι νέες μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

Άσχετα του πολιτικού ζητήματος στο οποίο τείνει να εξελιχθεί η α.μ.κ. της ΔΕΗ, εκτίμησή μας είναι ότι, η α.μ.κ. είναι ένα θετικό γεγονός για τη ΔΕΗ. Θα πάρει δωρεάν κεφάλαια (ακούγεται ότι, η α.μ.κ., τελικά θα καταλήξει σε άνω του ενός δισεκατομμυρίου), θα έχει καινούργιους μετόχους, θα υπάρξει μείωση της συμμετοχής (και της επίδρασης) του Κράτους και θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το γιγάντιο επενδυτικό της πρόγραμμα.

 

Δεν αναφερόμαστε στα λάθη στρατηγικής που έγιναν επί δεκαετίες, στην εταιρία. Ούτε στο “κάψιμο” δισεκατομμυρίων για το κτίσιμο της “Πτολεμαΐδας 5”, ούτε στη βιαστική και αψυχολόγητη απόφαση της (τότε νέας) κυβέρνησης, το 2019, για την άμεση απολιγνιτοποίηση της εταιρίας, ούτε στην πολιτική προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

 

Αναφερόμαστε ότι, σε σχέση με τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η εταιρία, η α.μ.κ. που θα γίνει, θα είναι ένα θετικό γεγονός. Η πτώση της τιμής της είναι φυσιολογική. Τόσο επειδή θα κυκλοφορήσουν φθηνότερες, νέες μετοχές, όσο και λόγω των υπερ-κερδών που έχουν υπάρξει στην προηγούμενη διετία.

Στο μέλλον, ο ρυθμός της αύξησης της μετοχής της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν. Άλλωστε, όπως δείχνει και το οικονομικό δελτίο του α’ εξαμήνου, η οικονομική κατάσταση δεν είναι ρόδινη, όπως ήθελε να την παρουσιάσει ο κ. Χατζηδάκης. Η εταιρία βαρύνεται από προβλήματα μιας δεκαετίας, αλλά και από τα προβλήματα της πρόσφατης αναστάτωσης του ενεργειακού τομέα -και μάλιστα, η βιαστική και αψυχολόγητη απολιγνιτοποίησή της, τα επιδεινώνει.

 

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της ΔΕΗ (δείτε εδώ) παρατηρούμε πως τα συνολικά έσοδα του Ομίλου, παρουσίασαν μείωση της τάξεως του 2,5%, η οποία προέκυψε λόγω του μειωμένου όγκου πωλήσεων κατά 7,3% καθώς η εγχώρια ζήτηση σημειώσε μικρή αύξηση κατά 0,4%. Ο μειωμένος όγκος πωλήσεων οδήγησε το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στο α΄εξάμηνο στο 64,9% από 69,9% το α΄εξάμηνο του 2020. Η παραγωγή και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του Ομίλου ΔΕΗ κάλυψαν το 44,2% της συνολικής ζήτησης το α ́εξάμηνο 2021,ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το α ́ εξάμηνο 2020 ήταν 36,8%, λόγω της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Το μικτό περιθώριο κέρδους, λόγω του αυξημένου κόστους πωληθέντων κατά 6% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2020, υποχώρησε στο 31% έναντι 36,5% στο περσινό εξάμηνο.

 

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση στις δαπάνες λειτουργίας κατά 15,6%, μέγεθος που αποτελεί το 29,1% των συνολικών πωλήσεων (24,5% το α΄εξάμηνο του 2020). Σύμφωνα με την σελ. 44 της οικονομικής έκθεσης, οι δαπάνες λειτουργίας επηρεάστηκαν σημαντικά από την αύξηση των υλικών αναλωσίμων, κατά 36,5% και από τις αμοιβές τρίτων που σημείωσαν αύξηση 72,3%. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα, επίσης αυξήθηκαν κατά 8,7% αποτελώντας το 3,3% των συνολικών πωλήσεων έναντι 2,9% το α΄εξάμηνο του 2020.

Οι παραπάνω αυξήσεις στα κόστη και στις δαπάνες αποτυπώθηκαν στην καθαρή κερδοφορία της ΔΕΗ η οποία ανήλθε στα € 26,9 εκατ. έναντι € 29,3 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020 παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,2% και διαμορφώνοντας ένα καθαρό περιθώριο κέρδους στο 1,23% από 1,3% το α΄εξάμηνο του 2020.

 

Μιλώντας για την ΔΕΗ, θα πρέπει να γνωρίζουμε -και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα φάση- ότι ο Όμιλος συμμετέχει στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ενέργειας τόσο ως παραγωγός όσο και ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι το οποίο τους εκθέτει στον κίνδυνο των τιμών αγοράς που προκύπτει από τις διακυμάνσεις των τιμών των ενεργειακών αγαθών. Η δραστηριότητα της παραγωγής είναι εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Όμιλος εκτίθεται σε αυξημένες τιμές χονδρικής πώλησης, γεγονός που αυξάνει το κόστος παροχής ενέργειας στους πελάτες της. Η έκθεσή της στον κίνδυνο της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από το καθαρό άνοιγμά της, δηλαδή την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών προμήθειας που δεν μπορεί να καλυφθεί από τη δική της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (δηλ. τη φυσική της αντιστάθμιση κινδύνου) και συνεπώς πρέπει να προμηθευτεί από τη χονδρική αγορά. Κατά τη τελευταία διετία, η εταιρία, με δική της επιλογή, έχει προχωρήσει σε ενέργειες που επιτείνουν το “άνοιγμα” (έλλειμμα) της ιδίας παραγωγής, στο συνολικό ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο. Αυτό είναι αρνητικό στην παρούσα φάση.

 

Παράλληλα, δεν μπορεί να δοθεί διαβεβαίωση ότι ότι ο Όμιλος θα μπορέσει να μεταφέρει τυχόν αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ή / και στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας στους πελάτες τους, αυξάνοντας τα τιμολόγια. Αναφορικά με το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων -ο παράγοντας που κατά τα τελευταία χρόνια άλλαξε τα πάντα στη λειτουργία του Ομίλου- , αναφέρεται πως στο α΄ εξάμηνο του 2020, η η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 κυμάνθηκε στα €38,4/Mt, έναντι μέσης τιμής €23,3/Mt που ίσχυε για το α’ εξάμηνο 2020. Ήδη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, η τιμή των δικαιωμάτων έχει υπερβεί τα € 63/Mt. (Δείτε εδώ).

Σημειώνεται ότι, κατά την 6ετία 2015-2020, ο Όμιλος έχει πληρώσει για δικαιώματα ρύπων, το ποσό των € 1.918 εκατομμυρίων, ενώ πλήρωσε € 297 εκατομμύρια κατά το α’ εξάμηνο του 2021!

Ενόψει των ανωτέρω, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση στον κίνδυνο, ο Όμιλος, αναλαμβάνει δραστηριότητες αντιστάθμισης κινδύνου που περιλαμβάνουν την χρήση παράγωγων μέσων. Διαβάσετε αναλυτικά σελ. 34 - 35.

 

Η εκτίμηση μας είναι ότι θα υπάρξει μείωση των πωλήσεων (και του μεριδίου αγοράς) σε σχέση με το σύνολο του 2020. Προβλέπουμε συνολικές πωλήσεις σε € 4.450 εκατομμύρια. Εκτιμούμε ότι το μικτό περιθώριο κέρδους θα μειωθεί περαιτέρω, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων. Παράλληλα, οι δαπάνες λειτουργίας θα παραμείνουν υψηλές, ως ποσοστό επί των πωλήσεων (κοντά στο 29,0%, ενώ θα υπάρξει ελαφρά μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Με βάση τα γνωστά και δημοσιευμένα στοιχεία, προβλέπουμε ζημιές που θα κυμανθούν μεταξύ € 200 έως € 250 εκατομμύρια. Στο ποσό αυτό, δεν υπολογίζουμε το κέρδος που θα προκύψει από την πώληση της ΔΕΔΔΗΕ, αφού δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η πώληση.

 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

Διαβάστε μελέτη που εκδόθηκε από την ΑΔΜΗΕ, το Δεκέμβριο του 2019, με τίτλο “Μελέτη Επάρκειας Ισχύος, για την περίοδο 2020 - 2030”, όπου περιγράφεται η σημερινή ενεργειακή κατάσταση της χώρας και οι εξελίξεις που προγραμματίζονται κατά τη τρέχουσα δεκαετία. Δείτε εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text