Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πλαστικά Κρήτης: Πρώτες ύλες, μεταφορικά, ενέργεια πιέζουν τα περιθώρια κέρδους

Πλαστικά Κρήτης: Πρώτες ύλες, μεταφορικά, ενέργεια πιέζουν τα περιθώρια κέρδους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πλαστικά Κρήτης: Πρώτες ύλες, μεταφορικά, ενέργεια πιέζουν τα περιθώρια κέρδους

Άρδην αλλαγή συνθηκών, σε σχέση με αυτές που δημιούργησε πέρσι η πανδημία, αντιμετωπίζει ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης, εξαιτίας της εκτόξευσης στις τιμές πρώτων υλών και στο κόστος μεταφοράς, καθώς και την σημαντική άνοδο του κόστους ενέργειας.

Κατά την περσινή χρονιά, η Πλαστικά Κρήτης εμφάνισε εκτίναξη κερδοφορίας, αξιοποιώντας την αισθητή μείωση στις τιμές των πρώτων υλών, υποχώρηση των ναύλων, την ευνοϊκή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και την ανεπηρέαστη ζήτηση στους τομείς που δραστηριοποιείται.

Από τις αρχές της φετινής χρονιάς το σκηνικό άλλαξε, με πρώτο σύμπτωμα την αύξηση της ζήτησης για πρώτες ύλες και την εμφάνιση ελλείψεων, οι οποίες πυροδότησαν εκτόξευση στις τιμές τους. Όπως σημειώνει η εταιρεία στην έκθεση διοίκησης, που συνοδεύει τα αποτελέσματα Α’ εξαμήνου, οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί έως και 100%, σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσυνής χρονιάς κι έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η μητρική του ομίλου, Πλαστικά Κρήτης ακολουθώντας κατάλληλη πολιτική αποθεματοποίησης και έγκαιρων αγορών, έχει εξασφαλίσει επάρκεια πρώτων υλών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να μετακυλήσει στις τιμές πώλησης των προϊόντων το αυξημένο κόστος, ώστε να διατηρήσει το μικτό κέρδος.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τη μεγαλύτερη θυγατρική της, την κινεζική Shanghai HiTeC Plastics, η οποία, πέραν της ανόδου των πρώτων υλών, αντιμετωπίζει και υπέρμετρη, όπως τη χαρακτηρίζει ο όμιλος, αύξηση του κόστους μεταφοράς προϊόντων, ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που αποτελούν τις πιο σημαντικές εξαγωγικές της αγορές. Αποτέλεσμα είναι να συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους.

Η Shanghai Hitec εμφάνισε μείωση πωλήσεων κατά 1,4% στο Α΄ εξάμηνο (30,9 από 31,4 εκατ. ευρώ), ενώ τα προ φόρων κέρδη της μειώθηκαν, κατά 40,2%, σε 4,7 από 7,8 εκατ. ευρώ.

Λόγω περιορισμών και καθυστερήσεων, που υπάρχουν στην Κίνα, εξαιτίας της πανδημίας, η έναρξη της λειτουργίας του νέου εργοστασίου στην περιφέρεια Anhui μετατέθηκε για το 2022, από το β' εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Πρόκειται για μονάδα, που θα παράγει masterbatches (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών) και ειδικά φύλλα θερμοκηπίων.

Τέλος, η Πλαστικά Κρήτης επισημαίνει ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση στο κόστος ενέργειας που θα επηρεάσει ανοδικά το κόστος παραγωγής το επόμενο διάστημα.

Οι επιπτώσεις των παραπάνω τάσεων αποτυπώθηκαν εν μέρει μόνο στα αποτελέσματα εξαμήνου. Τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν, ενώ ο όμιλος ξόδεψε 20,5 εκατ. ευρώ για αποθέματα όταν την ίδια περίοδο πέρσι είχε δώσει 6,8 εκατ. ευρώ. Έτσι οι εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκαν σε 1,55 εκατ. ευρώ φέτος από 12,87 εκατ. ευρώ πέρσι.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε, το Α εξάμηνο, σε 175,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,8%, με το μικτό περιθώριο κέρδους να υποχωρεί στο 26,9% από 28,76% το Α εξάμηνο του 2020. Η μείωση στα περιθώρια ήρθε κυρίως από την κινεζική θυγατρική. Αντίθετα, οι θυγατρικές σε Ρουμανία (Romcolor 2000) και Τουρκία (Senkroma) εμφάνισαν βελτίωση στα περιθώρια κέρδους.

Τα ενοποιημένα ΕΒΙΤDA αυξήθηκαν κατά 8,2% (από 34,9 σε 37,7 εκατ. ευρώ), με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 21,5% από 23,03%. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11,6 % (από 30,4 σε 33,9 εκ. ευρώ), ενώ τα μετά από τους φόρους αυξήθηκαν κατά 12,1% ( από 24,6 σε 27,6 εκ. ευρώ). Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν σε 37,2 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, ως αποτέλεσμα.

 

Χρήστος Κίτσιος

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text