Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΠΟΕ – Η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου ξεπερνά τις προσδοκίες αλλά κινδυνεύει από τις αποκλίσεις μεταξύ χωρών

ΠΟΕ – Η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου ξεπερνά τις προσδοκίες αλλά κινδυνεύει από τις αποκλίσεις μεταξύ χωρών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου  φέτος και το 2022, αλλά προειδοποίησε για σημαντική απόκλιση των χωρών, που προκύπτει από την ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια.

Ο ΠΟΕ προβλέπει  αύξηση του παγκόσμιου όγκου εμπορικών συναλλαγών κατά 10,8% το 2021 – από 8,0% που είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο. Ο Οργανισμός, που εδρεύει στη Γενεύη, ανέφερε ότι η αύξηση του εμπορίου θα επιβραδυνθεί στο 4,7% το 2022, πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη του 4,0%, με το εμπόριο να πλησιάζει την προ της πανδημίας μακροπρόθεσμη τάση. Θέματα από την πλευρά της προσφοράς, όπως η έλλειψη ημιαγωγών και η καθυστέρηση στα λιμάνια μπορεί να επιβαρύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να επιβαρύνουν το εμπόριο σε συγκεκριμένους τομείς, αλλά είναι απίθανο να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στα παγκόσμια μεγέθη. Οι μεγαλύτεροι αρνητικοί κίνδυνοι προέρχονται από την ίδια την πανδημία.

Η ανισότητα στον εμβολιασμό ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Πίσω από την ισχυρή συνολική αύξηση του εμπορίου, ωστόσο, υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των χωρών, με ορισμένες αναπτυσσόμενες περιοχές να υπολείπονται αρκετά του παγκόσμιου μέσου όρου.

«Το εμπόριο ήταν ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της πανδημίας και αυτή η ισχυρή ανάπτυξη υπογραμμίζει πόσο σημαντικό θα είναι το εμπόριο στη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε η γενική  διευθύντρια Νγκόζι Οκόνιο-Ιουεάλα. «Αλλά η άνιση πρόσβαση στα εμβόλια επιδεινώνει την οικονομική απόκλιση σε όλες τις περιοχές. Όσο περισσότερο παραμένει η ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμφανιστούν ακόμη πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις της COVID-19, που θα θέσουν πίσω την υγειονομική και οικονομική πρόοδο που έχουμε σημειώσει μέχρι σήμερα»

«Καθώς πλησιάζουμε στη 12η Υπουργική Διάσκεψη, τα μέλη πρέπει να συγκεντρωθούν και να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή απάντηση του ΠΟΕ στην πανδημία, η οποία θα αποτελέσει το θεμέλιο για πιο γρήγορη παραγωγή εμβολίων και δίκαιη διανομή. Αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Πολιτική εμβολίων είναι η οικονομική πολιτική – και η εμπορική πολιτική», είπε.

Ο μεγάλος ετήσιος ρυθμός αύξησης του όγκου εμπορικών συναλλαγών το 2021 αντικατοπτρίζει ως επί το πλείστον την πτώση του προηγούμενου έτους, η οποία έφτασε στο τέλος της στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Λόγω της χαμηλότερης βάσης, η ετήσια ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν 22,0%, αλλά ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί στο 10,9% το τρίτο τρίμηνο και 6,6% το τέταρτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω της ταχείας ανάκαμψης του εμπορίου τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2020. Η επίτευξη των προβλέψεων για το 2021 απαιτεί μόνο τριμηνιαία ανάπτυξη σε μέσο όρο 0,8% ανά τρίμηνο στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που ισοδυναμεί με ετήσιο ποσοστό 3,1%.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text