Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ανάσα ανακούφισης η σημερινή άνοδος της αγοράς

Ανάσα ανακούφισης η σημερινή άνοδος της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το ότι ο Σεπτέμβριος θα ήταν “δύσκολος” μήνας, το γνωρίζαμε. Όπως γνωρίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τον Οκτώβριο. Όμως, το σημαντικό είναι ότι, οι αγορές, δε δείχνουν σημάδια φόρου. Παρά την άνοδο του πληθωρισμού, παρά την ελαφρά άνοδο των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων, παρά το ότι η FED δήλωσε ότι από τον άλλο μήνα θα αρχίσει τον περιορισμό στις αγορές των ομολόγων, παρά τα προβλήματα της κινεζικής Evergrande και -κυρίως- παρά το “μπαράζ” αρνητικών προβλέψεων τόσων αναλυτών και οίκων, η αμερικανική αγορά “κρατάει” και, κατά τα φαινόμενα, θα “κρατήσει” και τον Οκτώβριο. Και μαζί με την αμερικανική αγορά, “κρατούν” και οι αγορές σε όλο το κόσμο.

Ισχύει κάτι που έχουμε γράψει αρκετές φορές. Μετά από μία μεγάλη και καταστροφική πτώση (όπως αυτή του 2008) απαιτείται διάστημα αρκετών δεκαετιών για να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο. Και ότι, μία μεγάλη πτώση, έρχεται ξαφνικά. Δεν προαναγγέλεται από τους “οίκους” (αντίθετα, πριν την μεγάλη πτώση, οι οίκοι είναι αισιόδοξοι και πλέουν σε πελάγη ευτυχίας για τις δουλειές τους που πάνε καλά), αλλά συμβαίνει μέσα στη μεγάλη χαρά.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι, οι αγορές κινούνται με βάση την ανάπτυξη των οικονομιών και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Και, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν -και θα το επαναλάβουμε στο προσεχές τεύχος- οι τεχνολογικές εξελίξεις και το περιβάλλον “προστατευτισμού” που -για πολλούς λόγους- απλώνεται και πάλι στη διεθνή οικονομία, θα οδηγήσουν το δείκτη της παραγωγικότητας, σε πολύ υψηλά επίπεδα, μετά από 2-3 δεκαετίες στασιμότητας.

 

Κατά τα φαινόμενα, “άντεξε” και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Και, εκτιμούμε ότι, ο Γενικός Δείκτης, σε λίγες μέρες θα ξαναδοκιμάσει να ξεπεράσει τις 900 μονάδες -θα είναι η 10η ή 11η απόπειρα φέτος. Και έχουμε πολλές φορές αναφέρει τη σημασία των 900 μονάδων. Η διαφορά μεταξύ της “απαισιοδοξίας” και της “αισιοδοξίας” (ή, αν θέλουμε να το διακωμωδήσουμε, το σημείο όπου το γνωστό επενδυτικoτραπεζικό site που, όπου και να πάει ο Δείκτης, δικαιώνεται, αφήνει τα σενάρια των 750 και 780 μονάδων και αρχίζει να μιλάει για τις 1050).

 

Είδαμε τα κέρδη του α’ εξαμήνου. Είναι μακρά καλύτερα απ’ ότι και ο πιο αισιόδοξος θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικούς μήνες.

Αύριο, θα “ανεβάσουμε” τις προδημοσιεύσεις, έναν εντελώς νέο τρόπο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων, τον οποίο θα ακολουθούμε μόνιμα στο εξής και ο οποίος θα δίνει απλή και εξαιρετική πληροφόρηση για τον καθέναν -ανάλογα με το βάθος που κάποιος θέλει να φτάσει. Παράλληλα, όπως θα διαπιστώσετε, κάνει στροφή το περιοδικό και, για τα επόμενα χρόνια, θα αφιερώνει μεγαλύτερη προσπάθεια στην ανάλυση των εταιριών, αφού, στην ανοδική φάση που βρισκόμαστε, αυτό είναι που θα έχει σημασία.

Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε το περιοδικό πιο νωρίς αυτή τη φορά και να το “ανεβάσουμε” την Παρασκευή ή το Σάββατο. Όμως, η ύλη ήταν πάρα πολύ και η επεξεργασία που θέλαμε να κάνουμε ήταν μεγάλη και την κάνουμε για πρώτη φορά.

 

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” πήγε -μέχρι στιγμής- περίφημα. Δεν δόθηκε σήμα εξόδου, ούτε από την παραλλαγή του ΚΜΟ-200 με ΥΧ20 ημερών που ακολουθούσαμε μέχρι πρόσφατα, αλλά ούτε και από τη νέα παραλλαγή (της 2ης τροποποίησης) που παρουσιάσαμε πριν μερικές μέρες. Αν συνεχίσει έτσι, θα κατορθώσουμε να αποφύγουμε μία “έξοδο” που, κατά την άποψή μας, στο προσεχές μέλλον θα αποδειχθεί λανθασμένη. Σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζετε ότι κάνουμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και όταν απαιτείται, σας ενημερώνουμε άμεσα.

 

Προς το παρόν, ο ΓΔ κινείται στις 882,10 μονάδες και η καμπύλη του ΚΜΟ-200 στις 859,86 μονάδες και ανεβαίνει με ρυθμό 0,50 μονάδων την ημέρα. Η απόσταση μεταξύ των καμπυλών του ΓΔ και του ΚΜΟ-200 είναι 2,52%. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η καμπύλη του ΚΜΟ θα αρχίσει να κινείται αργά από τις 860 προς τις 870 μονάδες και θα απαιτηθούν νέα “καύσιμα”, δηλάδή άνοδος του ΓΔ αρκετά πάνω από τις 900 μονάδες για να κινηθεί (ο ΚΜΟ-200) πιο επιθετικά. Η κίνησή του, ήταν ικανοποιητική. Και, μετά τη διαφαινόμενη σημερινή άνοδο του Dow Jones, είναι πολύ πιθανό, η ελληνική αγορά να είναι αύριο ανοδική και συνεπώς, η “ψαλίδα” μεταξύ των δύο καμπυλών να ανοίξει περισσότερο.

 

Καλό σας απόγευμα.

 

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text