Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Προειδοποίηση Γέλεν για το όριο χρέους των ΗΠΑ

Προειδοποίηση Γέλεν για το όριο χρέους των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προειδοποίηση Γέλεν για το όριο χρέους των ΗΠΑ

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε χθες για πολλοστή φορά για τον κίνδυνο να διολισθήσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση σε περίπτωση που το Κογκρέσο αρνηθεί να αυξήσει το ανώτερο όριο του χρέους της υπερδύναμης. Η τελευταία αυτή προειδοποίησή της οφείλεται στο ότι πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία της 18ης Οκτωβρίου.

«Θα είναι καταστρεπτικό να μην πληρώσει η κυβέρνηση τις οφειλές της» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γέλεν μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC. «Περιμένω ότι θα προκαλέσει ύφεση στην οικονομία» υπογράμμισε χθες η κ. Γέλεν, επαναλαμβάνοντας ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να διακινδυνεύσει μια τεχνική χρεοκοπία του αμερικανικού δημοσίου.

Το ανώτατο όριο δανεισμού και χρέους των ΗΠΑ, ή αλλιώς το «φρένο χρέους»όπως αποκαλείται, είναι θεσμοθετημένο στη νομοθεσία της υπερδύναμης και προβλέπει συγκεκριμένα ότι μόλις ο δανεισμός της αμερικανικής οικονομίας υπερβεί το συγκεκριμένο όριο «παγώνουν»αυτομάτως οι περισσότερες δαπάνες της κυβέρνησης με αναπόφευκτο και το «πάγωμα»της λειτουργίας μεγάλου μέρους της κυβέρνησης.

«Θα είναι καταστρεπτικό να μην πληρώσει η κυβέρνηση τις οφειλές της», ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών.

Ως εκ τούτου, το ζήτημα του ορίου χρέους της υπερδύναμης προσλαμβάνει πάντα πολιτικές διαστάσεις και ανάγεται σε αντικείμενο διαξιφισμών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. Ανάλογη διελκυστίνδα για το όριο του χρέους υπήρξε προ δεκαετίας επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα, με μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Και τώρα, αν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία για την αύξηση του επίμαχου ορίου, τότε σε περίπου δύο εβδομάδες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει το παράδοξο του «λουκέτου» δηλαδή δεν θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα αρχίσουν να υπολειτουργούν δημόσιες υπηρεσίες και όλα όσα εντάσσονται στο αμερικανικό κράτος.

Ενόψει του καταστρεπτικού αυτού ενδεχομένου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε το Κογκρέσο να σπεύσει να αυξήσει το όριο του χρέους εντός της εβδομάδας και να μην παρατείνει τη διελκυστίνδα και τις διαφωνίες μέχρις ότου φτάσει η χώρα στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.

Στο μεταξύ, διευρύνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, που έφτασε τον Αύγουστο τα 73,3 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,2%. Η αύξησή του υπερέβη έτσι τις προβλέψεις, αφού οι οικονομικοί αναλυτές που είχαν συμμετάσχει σε σχετική δημοσκόπηση του Reutes προέβλεψαν μεν τη διεύρυνση του ελλείμματος, αλλά εκτιμούσαν ότι δεν θα υπερέβαινε τα 70,5 δισ. δολάρια.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text