Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 300 εκατ ευρώ cash flow για επενδύσεις και μερίσματα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 300 εκατ ευρώ cash flow για επενδύσεις και μερίσματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 300 εκατ ευρώ cash flow για επενδύσεις και μερίσματα

Eλεύθερες ταμειακές ροές ύψους 300 εκατ ευρώ ετησίως θα παράγονται από το 2025 και μετά για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα κατευθύνεται σε επενδύσεις και μερίσματα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης του Ομίλου στην χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, από τις παραπάνω ταμειακές ροές, το 35% με 45% ήτοι 105 - 135 εκατ ευρώ θα δοθούν για επενδύσεις, το 8% με 12% ήτοι 24 -35 εκατ ευρώ για αποπληρωμή εταιρικού δανεισμού και τα υπόλοιπα 130 με 150 εκατ ευρώ για την διανομή μερισμάτων, αγορές ιδίων μετοχών.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, τόσο αυτές που προωθεί όσο και αυτές στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος φτάνουν τα 6,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Εγνατία Οδός (συνολική επένδυση 2,7 δισ. μαζί με το αρχικό τίμημα του 1,5 δισ. ευρώ), το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα, ισχύος 330 MW και συνολικής επένδυσης 569 εκατ. ευρώ καθώς και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο (IRC) στο Ελληνικό, με αρχική συμμετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 100% και συνολική επένδυση 1 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των υποδομών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα που δρομολογούνται μέσα στην επόμενη πενταετία (2021-2026), συνολικού ύψους 43,4 δισ. ευρώ. Ήδη το ανεκτέλεστο υπόλοιπο μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις θα ανέλθει στα επίπεδα των 4,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε η διοίκηση του Ομίλου πρόκειται για ένα υψηλό αλλά και ποιοτικό ανεκτέλεστο με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους για την ΤΕΡΝΑ.

Να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, από τη δραστηριότητα των κατασκευών ανήλθε σε 248,1 εκατ. ευρώ έναντι 254,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και είναι μειωμένος κατά 2,6%. Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση έναρξης αναληφθέντων έργων.

Το EBITDA πλέον των συμπεριλαμβανομένων σε αυτό μη ταμειακών αποτελεσμάτων (προσαρμοσμένο EBITDA), ανήλθε σε 27,8 εκατ. ευρώ έναντι 6,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και είναι αυξημένο κατά 21,3 εκατ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους εν εξελίξει έργου.

Παράλληλα, τα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT) ανήλθαν σε 22,9 εκατ. ευρώ έναντι μείον 0,2 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 23,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Στον τομέα των παραχωρήσεων σύμφωνα με την διοίκηση του Ομίλου διαμορφώνεται ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο – ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – χαρτοφυλάκιο (Εγνατία Οδός, IRC – Ελληνικό, Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός κλπ.).

Όπως τονίστηκε η ανάληψη της Εγνατίας Οδού αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο με πολλαπλά οφέλη. Όσον αγορά το IRC στο Ελληνικό "προχωρά οριστικά κι αμετάκλητα και μάλιστα με ευνοϊκότερους για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όρους. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις".

Ο κύκλος εργασιών του τομέα των Παραχωρήσεων, για το Α΄ εξάμηνο του 2021 ανήλθε σε 69,9 εκατ. ευρώ, έναντι 67,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2020.

Τέλος στον τομέα του real estate o Όμιλος συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής ως προς επενδυτικές δραστηριότητες στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, ο Όμιλος έχει αποφασίσει να αποεπενδύσει σε συγκεκριμένα ακίνητα.

Παράλληλα, εξετάζει εναλλακτικά σενάρια εκμεταλλεύσεως ενός τμήματος των επενδύσεών του και όπου κρίνει σκόπιμο θα τις συνεχίσει.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα Real Estate για το α΄ εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκε σε 2,6 εκατ. ευρώ, έναντι 2,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2020.

Το EBITDA πλέον των συμπεριλαμβανομένων σε αυτό μη ταμειακών αποτελεσμάτων (προσαρμοσμένο EBITDA) για το Α΄ εξάμηνο του 2021, ανήλθε σε 0,5 εκατ. ευρώ, έναντι 0,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2020.

Τα λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT) για το Α΄ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 0,1 εκατ. ευρώ, έναντι 0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2020.

 

της Ελένης Μπότα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text