Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΕ: Τρεις χώρες βγήκαν από τη "λίστα" των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

ΕΕ: Τρεις χώρες βγήκαν από τη "λίστα" των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΕ: Τρεις χώρες βγήκαν από τη "λίστα" των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας

Στα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν σήμερα, το Συμβούλιο αποφάσισε να διαγράψει την Ανγκουίλα, τη Δομίνικα και τις Σεϋχέλλες από τον ενωσιακό κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Και οι τρεις είχαν προηγουμένως συμπεριληφθεί στον κατάλογο, διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια φορολογικής διαφάνειας της ΕΕ, ώστε να συμμορφώνονται τουλάχιστον «σε μεγάλο βαθμό» – σύμφωνα με την κατάταξη του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ – όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών κατόπιν αιτήματος. Της διαγραφής προηγήθηκε η απόφαση του Φόρουμ να χορηγήσει εν προκειμένω στις εν λόγω περιοχές δικαιοδοσίας συμπληρωματική εξέταση.

Στον ενωσιακό κατάλογο των μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας παραμένουν ακόμη 9 περιοχές (Παράρτημα Ι): Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι, Αμερικανική Σαμόα, Βανουάτου, Γκουάμ, Παλάου, Παναμάς, Σαμόα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Φίτζι.

Εν αναμονή της συμπληρωματικής εξέτασης που χορηγήθηκε, η Ανγκουίλα, η Δομίνικα και οι Σεϋχέλλες επί του παρόντος περιλαμβάνονται στο έγγραφο «Κατάσταση της συνεργασίας με την ΕΕ» (παράρτημα II), το οποίο καλύπτει περιοχές δικαιοδοσίας που δεν συμμορφώνονται ακόμη με όλα τα διεθνή φορολογικά πρότυπα, αλλά έχουν δεσμευθεί να εφαρμόζουν τις αρχές χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

Το Κατάρ, η Κόστα Ρίκα, η Βόρεια Μακεδονία, η Μαλαισία, η Ουρουγουάη και το Χονγκ Κονγκ έχουν επίσης προστεθεί στο εν λόγω έγγραφο, ενώ η Αυστραλία, το Εσουατίνι και οι Μαλδίβες έχουν εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και, ως εκ τούτου, αφαιρέθηκαν από αυτό.

Μετά τη σημερινή αναθεώρηση, η Τουρκία εξακολουθεί να αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙ. Στα συμπεράσματά του τον Φεβρουάριο του 2021, το Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να δεσμευτεί για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με όλα τα κράτη μέλη. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί έκτοτε, πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα.

Ιστορικό

Το Συμβούλιο αναθεωρεί δύο φορές το χρόνο τον κατάλογό του με τις μη συνεργάσιμες περιοχές δικαιοδοσίας και ένα συνοδευτικό έγγραφο για την πορεία των εργασιών. Η πρακτική αυτή καθιερώθηκε το 2017 για την προώθηση της παγκόσμιας χρηστής διακυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας και για την ενημέρωση των κρατών μελών σχετικά με τις περιοχές δικαιοδοσίας εκτός ΕΕ που εφαρμόζουν καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές. Τα κράτη μέλη μπορούν συνακόλουθα να χρησιμοποιούν αμυντικά μέτρα για την προστασία των φορολογικών εσόδων τους και την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της κατάχρησης.

Τα κριτήρια εγγραφής στον κατάλογο ευθυγραμμίζονται με τα διεθνή φορολογικά πρότυπα και επικεντρώνονται στη φορολογική διαφάνεια, τη δίκαιη φορολόγηση και την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς κερδών. Το Συμβούλιο συνεργάζεται με τις χώρες που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, παρακολουθεί την πρόοδό τους και επανεξετάζει τακτικά και επικαιροποιεί τον κατάλογο.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text