Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Έσπασαν τα φρένα στις ανατιμήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου, ρεύματος

Έσπασαν τα φρένα στις ανατιμήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου, ρεύματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Έσπασαν τα φρένα στις ανατιμήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου, ρεύματος

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και –τελικά- στο ρεύμα στην Ευρώπη με το ένα ρεκόρ να σπάει το άλλο σε καθημερινή βάση προβληματίζοντας όλο και πιο έντονα καταναλωτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να τινάξουν μεταξύ άλλων στον αέρα και τα σχέδια της Ευρώπης και άλλων ηπείρων για πράσινη μετάβαση, καθώς οι πολύ υψηλές τιμές στα ορυκτά καύσιμα δημιουργούν νέα στροφή προς λιγνίτη για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και βιομηχανίες και καύσιμα όπως το ξύλο για να ζεσταθούν νοικοκυριά.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες μεγάλης ζήτησης που έχει δημιουργήσει η πανδημία έχουν εκτοξεύσει στα ύψη την ενέργεια με τιμές που θεωρούνται πρωτοφανείς όχι μόνο για τα Ευρωπαϊκά αλλά και για τα διεθνή δεδομένα. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου (Dutch TTF Gas Futures) έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ των 111.4 ευρώ ανα μεγαβατώρα, από 17 ευρώ περίπου η μεγαβατώρα που ήταν ένα χρόνο πριν. Όλα αυτά ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται στο χαμηλότερο εποχικό τους επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, με τη Ρωσία που είναι ο κυριότερος προμηθευτής να παίζει σκληρό πόκερ χωρίς να ανοίγει πλήρως τις «κάνουλες». Οι ανησυχίες είναι τόσο μεγάλες που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν τώρα να συζητήσουν άμεσα την δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου στην ΕΕ όπως δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η φον ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ανοικτά πως η άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τους ευρωπαίους καταναλωτές είναι κυρίως αποτέλεσμα του πολύ πιο ακριβού αερίου.

Την ίδια στιγμή τι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν ξανά φτάνοντας αυτή τη φορά τα 82 δολάρια το βαρέλι που είναι υψηλά τριετίας. Οι τιμές του αμερικανικού αργού, West Texas Intermediate (WTI), έφτασαν τα 78 δολάρια το βαρέλι που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Πρόκειται για εκρηκτικό κοκτέιλ την ώρα που ετοιμάζεται να ανοίξει σε λίγες ημέρες η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης με τις τιμές να υπολογίζονται σε αυτή τη φάση έως και 40% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρσι. Από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης με τον μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η τιμή μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και σε περίπου 1,10 ευρώ το λίτρο από 0,798 που είχε ξεκινήσει πέρσι.

Παράλληλα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρες όπως η Ιταλία έχουν ξεπεράσει τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και οι τιμές στη Γερμανία για παράδοση την επόμενη χρονιά έφτασαν τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EnergyLive, οι τιμές στην Ιταλία διαμορφώνονται σε 242 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην Ελλάδα φτάνουν τα 178 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ποσό υψηλότερο ακόμη και από αυτό που είχε καταγραφεί στη χώρα μας από την έκρηξη της ζήτησης ρεύματος εν μέσω του καλοκαιρινού καύσωνα και των καταστροφικών πυρκαγιών.

Οι παγκόσμιες ελλείψεις φυσικού αερίου και άνθρακα ωθούν τις τιμές της ενέργειας υψηλότερα, διαταράσσοντας τις αγορές από τη Βρετανία έως την Κίνα καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την πανδημία. Το αυξανόμενο κόστος αρχίζει να επιβαρύνει τη βιομηχανική παραγωγή, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν λύση και οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικά καύσιμα, σχολίαζε το Bloomberg.

Γιώργος Κανελλόπουλος

 

ΠΗΓΗ:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text