Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 233 | REDS: Αδυναμία εκμετάλλευσης των ακινήτων, επί σειρά ετών

REDS: Αδυναμία εκμετάλλευσης των ακινήτων, επί σειρά ετών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
REDS: Αδυναμία εκμετάλλευσης των ακινήτων, επί σειρά ετών

 

 

REDS

 

Αδυναμία εκμετάλλευσης των ακινήτων, επί σειρά ετών

 

 

 

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου προέκυψαν αποκλειστικά από την εκμίσθωση ακινήτων στο εμπορικό κέντρο Smart Park και ανήλθαν στα € 2,5 εκατ. έναντι € 2,9 εκατ. το α’ εξάμηνο 2020, παρουσιάζοντας μείωση 13,9%. Τα μεγέθη δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα διότι περιλαμβάνουν μειώσεις ενοικίων για διαφορετικές περιόδους μέσα στο εξάμηνο σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2020. Η αρνητική επίδραση που είχαν στα έσοδα, τα μειωμένα μισθώματα (βάσει νομοθεσίας) κατά το α΄εξάμηνο ανήλθαν σε € 1,2 εκατομμύρια.

Παρόλα αυτά η διοίκηση ενημερώνει πως δόθηκε η δυνατότητα αποζημίωσης από το Ελληνικό Κράτος έως και το 60% των συνολικών μηνιαίων μισθωμάτων για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου και φτάνει τα € 1,6 εκατ. από τα οποία έχουν αποδοθεί € 850 χιλιάδες.

Δεν υπήρξαν έσοδα από τα ακίνητα της εταιρίας στη Ρουμανία, όπου η εταιρία εξακολουθεί να αναζητά λύσεις για την υλοποίηση των δύο βασικών περιουσιακών της στοιχείων.

 

Κατά το α’ εξάμηνο, υπήρξε μικρή αύξηση στις δαπάνες λειτουργίας, όμως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε, πως μέσα στο διάστημα εξαετίας οι δαπάνες λειτουργίας αποτελούν αρκετά μεγάλο μέρος των πωλήσεων. Το α΄εξάμηνο του 2020 αποτέλεσαν το 46,9%, έναντι 38,2% το α΄εξάμηνο του 2020, ενώ στο α΄εξάμηνο του 2019 αποτέλεσαν το 54,2% των συνολικών πωλήσεων. Τα ποσοστά αυτά είναι εξαιρετικά υψηλά. Αντίθετα, βελτίωση παρατηρείται στα χρηματοοικονομικά έξοδα, τα οποία στο α΄εξάμηνο του 2016 έφταναν το € 1 εκατ. και στο α΄εξάμηνο του 2021 έφτασαν τις € 509 χιλιάδες. Οι ζημιές του Ομίλου στο εξάμηνο έφτασαν τις € 496 χιλιαδες έναντι ζημιών € 137 χιλιαδες. Να επισημάνουμε πως στα τελευταία έξι πρώτα εξάμηνα ο Όμιλος εμφανίζει ζημίες. Χωρίς την κινητοποίηση της εταιρίας για την υλοποίηση των σχεδίων της επί των ακινήτων που διαθέτει, αυτή θα παραμένει ζημιογόνος ή οριακά κερδοφόρος.

 

Παρόλα αυτά, η διοίκηση δηλώνει αισιόδοξη για την προοπτική του κλάδου και συνεχίζει τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει ενέργειες για την συνολική εκμετάλλευση του Εμπορικού Κέντρου Smart Pack, την ολοκλήρωση της επένδυσης του Capmas Park, την ανακατασκευή των 17 κατοικιών στην Βίλα Καμπά και τον προγραμματισμό για την υλοποίηση της σύµβασης µελέτης/κατασκευής για την Μαρίνα Αλίμου. Διαβάστε περισσότερα στην σελ.10 της οικονομικής έκθεσης.

 

Με βάση τα στοιχεία των αποτελεσμάτων του α' εξαμήνου, τα αναφερόμενα ποσοστά κάλυψης των ακινήτων, την παραδοχή της διοίκησης ότι, η επίδραση από την αναγκαστική (λόγω νόμου) μείωση των μισθωμάτων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έφτασε στα € 1,2 εκατομμύρια και καθώς, η εταιρία, δεν έχει έσοδα από άλλες πηγές, για το σύνολο του 2021, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν στα € 6,4 εκατομμύρια, ενώ μπορεί να υπάρξει μία οριακή κερδοφορία στα επίπεδα των € 120 χιλιάδων.

 

Χρηματιστηριακά η τιμή της μετοχής, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχει σημειώσει απόδοση 72,1% έναντι 7% του Γενικού Δείκτη. Η μετοχή πραγματοποιεί κατά μέσο όρο μέσα στο έτος 47 πράξεις (2020: 32). Ο μέσος όγκος συναλλαγών φτάνει τα 19.550 τεμάχια (2020: 13.215) και η μέση αξία συναλλαγών φτάνει τα € 35.712 (2020: € 15.407).

 

Η εταιρία, είτε με υπαιτιότητά της, είτε εξαιτίας κακού σχεδιασμού ή και υπαιτιότητας τρίτων, αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τα ακίνητά της και να μπει σε μία τροχιά κανονικής λειτουργίας. Χωρίς την κινητοποίηση της εταιρίας για την υλοποίηση των σχεδίων της επί των ακινήτων που διαθέτει, αυτή θα παραμένει ζημιογόνος ή οριακά κερδοφόρος. Η μετοχή της, θα διακυμαίνεται ανάμεσα σε φάσης αισιοδοξίας και ελπίδας και προσγείωσης στην αρνητική πραγματικότητα. Όσο διατηρείται αυτή η κατάσταση, δεν είμαστε θετικοί για τη μετοχή.

 

Δείτε την οικονομική έκθεση εδώ, τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ και παλαιότερο μας άρθρο για την εταιρία εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text