Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ενέργεια: Σε κατάσταση συναγερμού ΔΕΣΦΑ και ΡΑΕ για τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας

Ενέργεια: Σε κατάσταση συναγερμού ΔΕΣΦΑ και ΡΑΕ για τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενέργεια: Σε κατάσταση συναγερμού ΔΕΣΦΑ και ΡΑΕ για τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας

Σε αυξημένη επιφυλακή μπαίνει το ενεργειακό σύστημα της χώρας ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, με τα αποθέματα φυσικού αερίου να εμφανίζουν ελλείψεις στην ΕΕ και τις τιμές του να σπάνε όλα τα ρεκόρ. Χθες για πρώτη φορά συνεδρίασε η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων με τη συμμετοχή στελεχών του ΔΕΣΦΑ και της ΡΑΕ όπου τέθηκαν επί τάπητος οι συνθήκες στην αγορά και έγινε μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης αλλά και των ελλείψεων που πρόκειται να παρατηρηθούν τους επόμενους μήνες.

Παρά το καθησυχαστικό κλίμα που αποπνέουν οι δηλώσεις παραγόντων της αγοράς εντούτοις υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με το που θα οδηγήσει η μεγάλη πίεση που δέχεται η ΕΕ τόσο από το Κρεμλίνο και τις μειωμένες παρτίδες αερίου που στέλνει στην Γηραιά Ήπειρο, όσο και από τους περιορισμούς που βάζουν οι εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας όπως είναι οι ελλείψεις στα υδάτινα αποθέματα της Νορβηγίας. Υπό το πρίσμα αυτό οι φορείς της αγοράς δεν εφησυχάζουν και επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία.

Το πρώτο crash test θα είναι οι επόμενες δημοπρασίες  για τα slots και τα φορτία LNG  του 2022 στη Ρεβυθούσα που θα διεξαχθούν από 18 έως 22 Οκτωβρίου. Αυτές όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές θα δείξουν την πορεία της ζήτησης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και τί δυνατότητες υπάρχουν στα αποθέματα και τί αέριο χρειαζόμαστε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η δυναμικότητα σε τροφοδοσία  φυσικού αερίου στη βόρεια είσοδο της χώρας είναι 170.000 θερμικές μεγαβατώρες ανά ημέρα (ΜWh/d) και στη Ρεβυθούσα 200.000 δηλαδή συνολικά 370.000 ΜWh/d. Το φορτίο αναμένεται  υψηλό με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τη ζήτηση στην ελληνική αγορά μεταξύ 250.000 και 350.000 θερμικών μεγαβατώρων. Υπολογίζεται ότι ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής θα χρειαστεί περίπου 100.000 μεγαβατώρες ανά μέρα και λίγο παραπάνω η βιομηχανία και τα νοικοκυριά. Επίσης μικρότερες ποσότητες προορίζονται για εξαγωγές στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων, διανύουμε ένα δύσκολο χειμώνα που αν η κρίση του φυσικού αερίου συνεχιστεί τότε θα πρέπει να επιστρατευτεί ο λιγνίτης που σήμερα είναι φθηνότερος από το φυσικό αέριο για να μην διαταραχθεί το ενεργειακό ισοζύγιο. Παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθεί και η εξέλιξη των υδάτινων αποθεμάτων της ΔΕΗ που επίσης μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε περίοδο κρίσης.

Η κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου που και χθες εκτοξεύτηκαν στα ύψη, σε συνδυασμό με το επίπεδο πλήρωσης των υπόγειων αποθηκών στην Ευρώπη και τη μειωμένη παραγωγή στην ΕΕ δεν γεννούν εφησυχασμό και το κυριότερο καλλιεργούν το έδαφος για πιθανή κρίση μέσα στους επόμενους μήνες που θα κορυφωθεί η ζήτηση.

Η ΡΑΕ, όπως δήλωσε και προ ημερών ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Αθανάσιος Δαγούμας, παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά και βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους φορείς ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των αποθεμάτων. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι συναντήσεις με τον ΑΔΜΗΕ και με άλλους φορείς της αγοράς για την έγκαιρη λήψη μέτρων εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Μαριάννα Τζάννε

 

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text