Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σε υψηλό 5 και πλέον ετών ο πληθωρισμός στη Ρωσία τον Οκτώβριο

Σε υψηλό 5 και πλέον ετών ο πληθωρισμός στη Ρωσία τον Οκτώβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στο 7,5% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία στις αρχές Οκτωβρίου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, εξέλιξη που αυξάνει τις πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, για έκτη φορά φέτος.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, σκαρφάλωσε στο 7,4% τον Σεπτέμβριο από 6,68% που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat, ήτοι υψηλότερα από το 7,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,26% την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ανεβάζοντας την ετήσια μέτρηση στο 7,48%, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία ξεπέρασε για πρώτη φορά τον στόχο του 4% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας στα τέλη του 2020 και έκτοτε δεν δείχνει σημάδια άμβλυνσης, ψαλιδίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών που έχει ήδη πληγεί από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού αλλά και από το αδύναμο ρούβλι.

Από την αρχή του έτους, οι τιμές καταναλωτή έχουν σημειώσει άνοδο κατά 5,48% έναντι 3,32% που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με την Rosstat.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Ρωσία, η οποία αρχικά εκτιμούσε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Μάρτιο, δήλωσε ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το 2021 από το εύρος του 5,7-6,2% που είναι τώρα, προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει τις νέες προβλέψεις της στις 22 Οκτωβρίου, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιβραδυνθούν στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ο δε αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας Alexei Zabotkin υπονόησε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση του επιτοκίου της, που βρίσκεται στο 6,75%, κατά τη συνεδρίασή της στις 22 Οκτωβρίου.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text