Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η ευρωπαϊκή βιομηχανία στη «μέγγενη» της ενεργειακής κρίσης

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία στη «μέγγενη» της ενεργειακής κρίσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία στη «μέγγενη» της ενεργειακής κρίσης

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία οδηγείται σε οριακό σημείο καθώς η ενεργειακή κρίση της περιοχής επιδεινώνεται καθημερινά.

Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ήδη ορισμένες ενεργοβόρες εταιρείες διακόπτουν προσωρινά τη λειτουργία τους επειδή δεν αντέχουν το κόστος. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και οι Ευρωπαίοι θα αρχίζουν να ανάβουν τα καλοριφέρ, η πίεση θα ενταθεί, ωθώντας περισσότερα στελέχη σε σκληρές αποφάσεις σχετικά με το να παραμείνουν ανοιχτά τα εργοστάσια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο παραγωγός αμμωνίας SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH είναι μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν να πάρουν δραστικά μέτρα. Η γερμανική εταιρεία, η οποία καταναλώνει 640 GWh φυσικού αερίου κάθε χρόνο, όση χρειάζονται που περίπου 50.000 νοικοκυριά, δήλωσε ότι

θα μειώσει την παραγωγή της κατά 20% για να αντισταθμίσει την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Δεν έχει νόημα να παράγουμε αμμωνία σε αυτά τα επίπεδα τιμών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Petr Cingr. «Μια πλήρης διακοπή της παραγωγής είναι ορατή αν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει».

Έρχονται μέτρα από την ΕΕ

Χθες, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε νέα προειδοποίηση δηλώνοντας ότι θα εξετάσει μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών και των κρατικών ενισχύσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να εξομαλύνουν την κατάσταση.

«Αυτό το σοκ τιμών δεν μπορεί να υποτιμηθεί», δήλωσε η Επίτροπος για την ενέργεια, Kadri Simson. «Εάν αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Ευρώπης». Κάτι που γίνεται αντιληπτό εάν δει κανείς το γράφημα για την εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από το φυσικό αέριο.

Η κρίση που πλήττει την περιοχή είναι το αποτέλεσμα μιας κρίσης προσφοράς σε συνδυασμό με μια έκρηξη ζήτησης μετά την πανδημία Covid-19. Απειλεί να θέσει φρένο στην οικονομική ανάκαμψη αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων και τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, στέλνοντας τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά.

Πολλές εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν την ενεργειακή τους απόδοση, αλλά τα όποια κέρδη εξανεμίζονται από την έκταση των αυξήσεων. Η ζημιά θα επιδεινωθεί εάν η κρίση εξελιχθεί από σοκ τιμών σε ελλείψεις και περισσότερες βιομηχανίες πρέπει να κατεβάσουν τους διακόπτες.

Υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος άμεσης επέμβασης των κυβερνήσεων, όπως συνέβη στην Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται περιορισμούς στη βιομηχανική κατανάλωση ενέργειας για να μπορέσουν να κρατηθούν ζεστά τα σπίτια τον χειμώνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας σημείωσαν άνοδο έως και 22,4% την Τετάρτη, αφού έκλεισαν 20% υψηλότερα την Τρίτη. Ο ισοδύναμος δείκτης αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε άλμα έως και 27,6%.

Σοκ από τις τιμές που…ζαλίζουν

«Είναι πραγματικά τρομακτικό», δήλωσε ο Carsten Rolle, επικεφαλής του τμήματος ενέργειας της γερμανικής ένωσης βιομηχανίας BDI. «Οι αυξήσεις των τιμών σε ζαλίζουν».

Τον περασμένο μήνα, η CF Industries Holding Inc., ένας σημαντικός κατασκευαστής λιπασμάτων, σταμάτησε τη λειτουργία της σε δύο εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου, επικαλούμενη τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Η αυστριακή Borealis AG και η νορβηγική χημική εταιρεία Yara International ASA έχουν επίσης μειώσει την παραγωγή τους.

Αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν και άλλους κλάδους, όπως η γεωργία, οδηγώντας σε αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ πιο εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα θέσουν τις θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.

Οι επιλογές για την εκτόνωση της κρίσης φαίνεται να είναι περιορισμένες. Από την πλευρά της προσφοράς, δεν αναμένεται μεγάλη ανακούφιση από τους μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου, οι οποίοι συγκράτησαν τις ροές για τις δικές τους εγχώριες ανάγκες.

Όσο περισσότερο παρατείνεται η κρίση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πλήρους έλλειψης προσφοράς.

Ο γερμανικός κολοσσός BASF SE ετοιμάζεται ήδη για αυτό και λέει ότι έχει εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με μια σειρά παρόχων φυσικού αερίου για να αποφύγει τα χειρότερα. Η εγκατάσταση της εταιρείας Ludwigshafen, το μεγαλύτερο χημικό εργοστάσιο της Ευρώπης, έχει χαρακτηριστεί ως «συστημική» από τη γερμανική εταιρεία δικτύου, πράγμα που σημαίνει ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα διακοπεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο αντίκτυπος των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και του άνθρακα είναι ακόμη μεγαλύτερος στους μικρομεσαίους βιομηχανικούς παραγωγούς, οι οποίοι έχουν λιγότερες επιλογές οικονομικής προστασίας και είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην αστάθεια.

Ήδη πληγωμένες από τον κορωνοϊό, πολλές από τις μικρότερες γερμανικές εταιρείες αποφάσισαν να μην εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες προμήθειες ενέργειας νωρίτερα φέτος και δεν έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν τώρα καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τόσο υψηλές, σύμφωνα με τον Andreas Loeschel, καθηγητή Οικονομίας Πόρων.

«Ορισμένα απίθανα γεγονότα συσσωρεύονται για να προκαλέσουν μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί», όπως δήλωσε.

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text