Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Επαρκή τα αποθέματα φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Ε.Ε. τον χειμώνα

Επαρκή τα αποθέματα φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Ε.Ε. τον χειμώνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επαρκή τα αποθέματα φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Ε.Ε. τον χειμώνα

Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και η εσπευσμένη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πλέον προτεραιότητες καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Την αναγκαιότητα αυτών των δύο αλλαγών στην Ε.Ε. τόνισε χθες η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η οποία ανέφερε πάντως πως η Ε.Ε. διαθέτει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για να περάσει τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του φυσικού αερίου αποκλιμακώνονταν χάρη στην καθησυχαστική δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας ενισχύοντας τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη». Η δήλωση προκάλεσε άμεσα υποχώρηση 7% στην τιμή του φυσικού αερίου μετά την ιλιγγιώδη άνοδο κατά 60% που είχε σημειώσει μόνον μέσα στις δύο προηγούμενες ημέρες.

Οπως, άλλωστε, τόνισε η κ. Σίμσον, «τα αποθέματα φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη υπερβαίνουν το 75% της πληρότητας» αν και το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο δέκα ετών. Υπογράμμισε, πάντως, πως τα αποθέματα αυτά αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηπείρου όλο τον χειμώνα. Στην ακρόασή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επίτροπος Ενέργειας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σύντομα πλάνο για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, άλλωστε, να παρουσιάσει η Κομισιόν σειρά μέτρων συμβατών με την κοινοτική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οπως ανέφερε η κ. Σίμσον, ανάμεσα στις ιδέες που εξετάζονται είναι εκείνη της Ισπανίας, που πρότεινε να αγοράσει η Ε.Ε. από κοινού φυσικό αέριο. Ζητούμενο είναι να αξιοποιήσει η Ε.Ε. τις δυνατότητες που της δίνει η ενιαία αγορά των 450 εκατ. καταναλωτών και να σχηματίσει έτσι ένα απόθεμα φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ίδια υπογράμμισε, πάντως, ότι σε μακροπρόθεσμη βάση η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου θα είναι μια αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υποχώρησε κατά 7% η τιμή του, μετά τις δηλώσεις Πούτιν ότι η Ρωσία θα ενισ- χύσει τις ροές προς την Ευρώπη.

Υποστήριξε, επίσης, ότι βραχυπρόθεσμα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να προσφέρουν στοχευμένη στήριξη στους καταναλωτές, επιδοτώντας άμεσα όσους διατρέχουν κίνδυνο να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος της ενέργειας, μειώνοντας τους φόρους στην ενέργεια και μετατοπίζοντας τα βάρη της γενικότερης φορολογίας. Οσον αφορά τους πόρους με τους οποίους θα βοηθήσουν οι κυβερνήσεις τους πολίτες τους, η κ. Σίμσον ανέφερε πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος των εσόδων τους από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων. Πρόσθεσε πάντως πως, παράλληλα με αυτά, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κερδοσκοπίας στις αγορές ενέργειας. Αφησε, άλλωστε, αιχμές για γεωπολιτικούς παράγοντες που έχουν παίξει ρόλο στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, όταν τόνισε πως «πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε τη σημασία της γεωπολιτικής της ενέργειας και να αναπτύξουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση στην ενεργειακή μας πολιτική»

Στο μεταξύ, από τη Σλοβενία όπου βρισκόταν για να παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέβη σε ανάλογες δηλώσεις, καθώς τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσει η Ε.Ε. σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να αποφύγει μελλοντικές κρίσεις παρόμοιες με αυτήν των τιμών του φυσικού αερίου. «Ας είμαστε σαφείς, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στον ουρανό» είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, αλλά πρόσθεσε πως «οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν, αντιθέτως, μειωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σταθερές». Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μας προσφέρουν σταθερές τιμές» Προκειμένου, άλλωστε, να υπογραμμίσει την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ε.Ε. καλύπτει με εισαγωγές το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text