Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στουρνάρας: Εάν δεν υπήρχε πανδημία, η χώρα θα ήταν στην επενδυτική βαθμίδα

Στουρνάρας: Εάν δεν υπήρχε πανδημία, η χώρα θα ήταν στην επενδυτική βαθμίδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στουρνάρας: Εάν δεν υπήρχε πανδημία, η χώρα θα ήταν στην επενδυτική βαθμίδα

Βέβαιος ότι εάν δεν υπήρχε η πανδημία η Ελλάδα θα είχε ήδη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  Γιάννης Στουρνάρας, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποσύρει τη στήριξή της στα ελληνικά ομόλογα μετά το τέλος του προγράμματος PEPP. Εκτίμησε επίσης ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης άνω του 7%, ενώ το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 5%.

Παράλληλα, διεμήνυσε πως μια πρόωρη αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ δεν είναι στο «τραπέζι» ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή.

«Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν δεν υπήρχε η πανδημία θα την είχε ανακτήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υπογραμμίζοντας την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα. Οπως πρόσθεσε, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συζητήσει το θέμα της συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στα μελλοντικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, από τα οποία είχαν αποκλεισθεί έως τώρα.

Η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει φέτος ρυθμό ανάπτυξης άνω του 7%, εκτίμησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Καθώς το PEPP έχει προγραμματιστεί να τελειώσει τον Μάρτιο του 2022, η Φρανκφούρτη ήδη εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ώστε να μην υπάρξει αναταραχή, με τις αγορές ομολόγων να γίνονται επιλεκτικά και όχι με βάση το μέγεθος της οικονομίας κάθε χώρας –όπως ανέφερε το πρακτορείο– με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. «Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στοχεύουν στις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και την ομαλή μετάβαση της νομισματικής πολιτικής, για την αποτροπή κάθε είδους κατακερματισμού» επανέλαβε ο κ. Στουρνάρας. «Είμαι σίγουρος ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να στοχεύει σε αυτό» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές η Citigroup σημείωσε πως η ΕΚΤ χρειάζεται ένα «εργαλείο»το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση έντονης αναταραχής στην αγορά, ιδίως όταν ολοκληρωθεί το PEPP. Θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές, είτε προσαρμόζοντας τους όρους του κλασικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (ΑPP) είτε ένα νέο πρόγραμμα αγορών μετά την πανδημία που θα «τρέχει»παράλληλα με το APP. Επίσης, καθώς η αγορά έχει αποτιμήσει ότι η ΕΚΤ θα δράσει, εάν δεν το κάνει μπορεί να χτυπήσει την αξιοπιστία της. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αμερικανική τράπεζα τόνισε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο η ΕΚΤ να μη συνεχίσει τη στήριξή της στη μετα-PEPP εποχή.

Την ίδια στιγμή, ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πρόωρης αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα στοιχήματα της αγοράς ότι η πρώτη άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν περί τα μέσα του 2023 «δεν είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές μας για τη μελλοντική στάση πολιτικής» επισήμανε ο κ. Στουρνάρας. Οι δηλώσεις του οδήγησαν σε ένα μίνι ράλι  την αγορά ομολόγων, η οπία την Τετάρτη είχε δεχθεί σημαντικές πιέσεις. Παράλληλα πρόσθεσε πως η Ευρώπη είναι σε διαφορετική φάση σε σχέση με τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι Αρχές έχουν σηματοδοτήσει τη σύσφιγξη της πολιτικής τους προσεχώς. «Δεν είμαστε στην ίδια θέση» είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Αν και βρισκόμαστε εν μέσω μιας τέλειας καταιγίδας, δεν θα βιαστώ να πω ότι βρισκόμαστε σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού» είπε ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, η οποία ασκεί πιέσεις σε πληθωρισμό και οικονομία. «Οι προβλέψεις της ΕΚΤ και άλλων θεσμών δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2% το επόμενο έτος» πρόσθεσε.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text