Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Προσωρινή λύση για το χρέος των ΗΠΑ

Προσωρινή λύση για το χρέος των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε την προσωρινή επέκταση του ορίου για το χρέος της χώρας έως τις 3 Δεκεμβρίου, παρέχοντας βραχυπρόθεσμη ανακούφιση σε επενδυτές και στελέχη που ανησυχούσαν για στάση πληρωμών και καθησυχάζοντας για την ώρα τους φόβους ότι οι ΗΠΑ θα αθετήσουν το εθνικό τους χρέος, με καταστροφικές παγκόσμιες επιπτώσεις.

Η συμφωνία έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η κρίσιμη προθεσμία. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στις 18 Οκτωβρίου ήταν η προθεσμία για να αποφευχθεί η πρώτη αμερικανική αθέτηση του χρέους.

Η επέκταση του ορίου στα 480 δισεκατομμύρια δολάρια και η αποφυγή χρεοκοπίας για τους επόμενους δύο μήνες, ψηφίστηκε αργά την Πέμπτη με 50 ψήφους υπέρ και 48 κατά.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία.

Το μέτρο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Δημοκρατικών προτού αποσταλεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να υπογραφεί.

Για διαπραγματεύσεις «καλής πίστης» που συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα έκανε λόγο ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι έπαιξαν επικίνδυνο παιχνίδι», τόνισε από την πλευρά του ο Σούμερ, στηλιτεύοντας την κατηγορηματική άρνηση της αντιπολίτευσης να εγκρίνει οποιοδήποτε μέτρο μεγαλύτερης διάρκειας.

Από την πλευρά της η Γέλεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία μεν αλλά επισήμανε πως η ίδια η ύπαρξη ορίου χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ γίνεται ολοένα πιο επιζήμια για τη χώρα.

Το ζήτημα όμως δεν τελείωσε, καθώς οι Αμερικανοί νομοθέτες θα πρέπει ακόμη να το λύσουν μέχρι τη νέα προθεσμία του Δεκεμβρίου για να αποτρέψουν την αθέτηση των υποχρεώσεων.

 

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text