Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ο ενεργειακός τυφώνας θα κρατήσει ολόκληρο το 2022

Ο ενεργειακός τυφώνας θα κρατήσει ολόκληρο το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο ενεργειακός τυφώνας θα κρατήσει ολόκληρο το 2022

Σε μία πρόβλεψη-σοκ αναφορικά με το πόσο θα διαρκέσει ο ενεργειακός τυφώνας που σαρώνει την Ευρώπη, προχωρά η Citi. Μέχρι πρότινος, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν ότι οι τιμές στην ενέργεια θα αποκλιμακώνονταν από την άνοιξη και πως ο πληθωρισμός θα παρέμενε αυξημένος έως τα μέσα του 2022. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν και στο περιβάλλον που διαμορφώνεται η αύξηση των τιμών μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για ολόκληρο το 2022 και ακόμη χειρότερα, οι τιμές το επόμενο φθινόπωρο θα είναι υψηλότερες από σήμερα. Είναι τόσο μεγάλος ο αντίκτυπος των αυξήσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα που παρατείνει για δύο μήνες τη διατήρηση του συνολικού επιπέδου των τιμών πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Ας δούμε αναλυτικά τις νέες προβλέψεις της Citi. Ο συνολικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να κορυφωθεί στο 4,1% στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και να παραμείνει πάνω από το 3% έως και το καλοκαίρι του 2022 και συγκεκριμένα έως και τον Ιούλιο. Ενώ όμως στην προηγούμενη πρόβλεψή της (23/9), η Citi εκτιμούσε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κάτω από το 2% τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά τις τελευταίες εξελίξεις εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Μάλιστα, το σενάριο αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις που θα φανούν σε δεύτερο χρόνο στους μισθούς, ενώ ταυτόχρονα η Citi προειδοποιεί ότι οι πρωτοφανείς αναταράξεις στην πλευρά της προσφοράς καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την όποια πρόβλεψη.

Η εικόνα στον κλάδο της ενέργειας είναι πλήρως απογοητευτική. Η Citi προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην ενέργεια θα διαμορφωθεί στο 21% τον Οκτώβριο και θα παραμείνει πάνω από το 20% έως και τον Φεβρουάριο του 2022 και πάνω από το 17% έως και τον Μάιο του ίδιου έτους. Αυτό σημαίνει ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ πιο ακριβός από τον περσινό. Το χειρότερο όμως είναι ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί για ολόκληρο το 2022.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ενέργεια θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, ωστόσο ακόμη και τον Οκτώβριο του 2022 οι τιμές προβλέπεται να είναι 7,4% υψηλότερες από φέτος. Για να δούμε πραγματική υποχώρηση θα πρέπει να περιμένουμε έως τις αρχές του 2023.

Οι εκτιμήσεις της Citi αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος καθώς το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2022 θα έχει εξασθενήσει πλήρως το base effect. Το επίπεδο των τιμών το 2022 θα συγκρίνεται με τις φετινές τιμές που είναι ιδιαίτερα αυξημένες και όχι με του 2020 που ήταν μειωμένες.

Εκτός από τα δεδομένα προβλήματα στον κλάδο της ενέργειας, το 2022 θα είναι έτος μεγάλης αβεβαιότητας και για τις τιμές σε τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να οδηγήσει και σε περικοπές στην παραγωγή. Όπως σημειώνει η Citi, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα (αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού δείκτη τιμών καταναλωτή) έχει παραμείνει περιορισμένος έως τώρα, όμως η αύξηση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς θα δώσει μεγάλη ώθηση στις τιμές μέσα στο 2022.

Τέλος, η Citi συμφωνεί με τις γενικότερες εκτιμήσεις της αγοράς που θέλουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να υποχωρεί προς τα τέλη του 2022 και να παραμένει κάτω από το 1,5% για ολόκληρο το 2023. Ακόμη και αν οι τρέχουσες πιέσεις συνεχιστούν και οι προβλέψεις μετατεθούν χρονικά κατά 1-2 μήνες, η Ευρώπη θα επιστρέψει σε χαμηλό πληθωρισμό από το 2023, κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το έργο της ΕΚΤ.

 

Κωνσταντίνος Μαριόλης

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text