Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 233 | Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2021

Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 233 - Οκτώβριος 2021

Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου

10 Σεπτεμβρίου  - 7 Οκτωβρίου 2021

7/10/2021

 

Κοντεύουν το καλύτερο δυνατό σενάριο οι επιδόσεις του τουρισμού, από όλα τα πιθανά που είχαν πέσει στο τραπέζι από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν.Μια τουριστική περίοδος που για πολλούς πέρασε με ανακούφιση το τεστ, αφού διένυσε επιτυχώς μια διαδρομή από τη νευρικότητα μέχρι την ικανοποίηση, αφήνοντας τελικά πίσω της σιγά σιγά ένα πολύ θετικό αποτύπωμα μέσα στην υγειονομική κρίση.Με «κλειδωμένο» ήδη το 50% των εισπράξεων του 2019, θεωρείται βέβαιο ότι και το 2022 θα ξεκινήσει δυναμικά και ήδη η τουριστική βιομηχανία καταστρώνει τα πλάνα της στο ίδιο μοτίβο – με έγκαιρο άνοιγμα, καλή προετοιμασία και σαφείς κανόνες όπως και φέτος. Παράλληλα ετοιμάζεται να κάνει «ταμείο» όπου τα έσοδα αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 10 και ίσως φτάσουν ακόμα και τα 12 δις, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του χώρου.Η σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων σε σύγκριση με το 2020 είναι η θετική εξέλιξη που συμβάλλει στην αναθεώρηση του ΑΕΠ.(εδώ)

 

Στην επιρροή που άσκησε η πανδημία στην κίνηση στους δρόμους, επηρεάζοντας έτσι και την οικονομική δραστηριότητα, αναφέρεται τριμηνιαία έκθεση της Fitch Ratings λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των κρουσμάτων και των εμβολιασμών. Για την Ελλάδα ειδικά η επιστροφή της κανονικότητας στους δρόμους θα αργήσει έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023.Η έκθεση εκτιμά πως σε παγκόσμιο επίπεδο η άρση των περιοριστικών μέτρων σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς έδωσαν ώθηση στις οικονομίες και επέτρεψαν τη σταδιακή, μερική αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους. Αν και η πλήρης αποκατάσταση της κίνησης στους δρόμους για την πλειοψηφία των χωρών θα αργήσει ακόμη, ξεκινώντας από το δεύτερο μισό του 2022 έως το πρώτο μισό του 2023.(εδώ)

 

Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το αυξημένο χρέος που ανέρχεται σε περίπου 200% του ΑΕΠ, να ανακεφαλαιοποιήσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να εξαλείψει τα διαρθρωτικά οικονομικά εμπόδια για να διευκολύνει τους περιορισμούς αξιολόγησης, αναφέρει η Scope Ratings σε αναφορά της.Ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας (BB+/Stable) είναι δεύτερος μετά από αυτόν της Ιαπωνίας (βαθμολογία Α/Σταθερός) μεταξύ 36 χωρών των οποίων το χρέος βαθμολογείται δημόσια από την Scope.Ενώ η Scope προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 199,1% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2021, από την κορυφή του 205,6% πέρυσι, αυτό παραμένει σημαντικά πάνω από το επίπεδο της προ κρίσης 180,5% το 2019.«Το υψηλό χρέος της Ελλάδας αφήνει την κυβέρνηση ευάλωτη σε οποιαδήποτε επανεκτίμηση των αγορών μετά από αυτήν την κρίση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και τα ελλείμματα που συσσωρεύονται σε κρίση, ειδικά καθώς η υποστήριξη της ΕΚΤ σταδιακά μειώνεται», λέει ο Dennis Shen, αναλυτής στη Scope. «Αυτή η ευπάθεια στη διόρθωση της αγοράς παραμένει ο βασικός περιορισμός της πιστοληπτικής ικανότητας.»Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι μετά το 2021, ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα μειωθεί σε περίπου 186% του ΑΕΠ έως το 2026, καθώς η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και τα δημοσιονομικά ελλείμματα περιορίζονται, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει διακοπή της οικονομικής ανάκαμψης.(εδώ)

 

Η ελληνική οικονομία εκπλήσσει θετικά με τις επιδόσεις της αναφέρουν οικονομολόγοι της βρετανικής τράπεζας HSBC. Όπως εξηγεί, η τράπεζα, “αν αναλογιστεί κανείς την εξάρτηση της ανάπτυξης από τον τουρισμό, το κατόρθωμά είναι πιο εντυπωσιακό” για το δεύτερο τρίμηνο, με την οικονομία να έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας, μια από τις ελάχιστες στην Ευρωζώνη που το έχουν καταφέρει. Βέβαια, η μείωση του ΑΕΠ κατά 20% την περίοδο της κρίσης του χρέους δημιουργεί μια χαμηλή βάση σύγκρισης αλλά και πάλι είναι εντυπωσιακό”, επισημαίνει η HSBC. Ο βρετανικός οίκος έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη φέτος στο υψηλό 7,5% από 4,5% πριν και προς τα κάτω λίγο για το επόμενο έτος από 6,0% στο 5,0%, εν μέρει λόγω της εκκαθάρισης των αποθεμάτων και της υψηλότερης βάσης σύγκρισης. Για το 2023, προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα συνεχίζει να είναι πάνω από τη δυνητική ανάπτυξη της χώρας στο 4,0%, με ώθηση από τον τουρισμό και το ταμείο της ΕΕ NGEU. Η HSBC βλέπει έλλειμμα στο 10,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,5% του επόμενου έτους. Εάν το έλλειμμα παραμείνει μόνιμα υψηλότερο από ό,τι πριν πριν από την κρίση, αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει κάποια μέτρα εξυγίανσης για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΚ μετά τη διάσωση.(εδώ)

 

Στη μοναδική ευκαιρία που προκύπτει για την Ελλάδα να βρεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων στη φαρμακοβιομηχανία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ευρωπαϊκό-διεθνές συνέδριο της "Medicines For Europe" και της "Ιnternational Generic & Biosimilar Medicines Association".Στο συνέδριο παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη φαρμακευτική εφοδιαστική αλυσίδα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, τονίζοντας πως η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση, γεγονός που της επέτρεψε να καλύψει τις ανάγκες σε φάρμακα πρώτης γραμμής περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ασθενών στη χώρα, συμβάλλοντας παράλληλα στην κάλυψη των αναγκών αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε πως η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε συζήτηση για αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής που ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία οδήγησε στην εξάρτηση των συστημάτων υγείας και της φαρμακευτικής φροντίδας από τις εισαγωγές τρίτων χωρών χαμηλού κόστους. (εδώ)

 

6/10/2021

 

Οριακή μεν, αύξηση δε, αναμένουν τη φετινή χρονιά τα στελέχη του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ.Από έρευνα που διεξήγαγε το ΙΕΛΚΑ μέσα στον Σεπτέμβριο σε δείγμα 160 ανώτερων και ανώτατων στελεχών προκύπτει πως εκτιμούν ότι το τρέχον δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, ενώ για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη θα αγγίξει το 0,8%.Συγκεκριμένα πάνω από 4 στους 10 συμμετέχοντες (ποσοστό 43%) θεωρεί ότι οι πωλήσεις του κλάδου θα αυξηθούν το τρέχων εξάμηνο, με 1 στους 5 (ποσοστό 21%) ότι θα παρουσιάσουν μείωση. Οι θετικές εκτιμήσεις σε σχέση με την αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο αποδίδονται σε τέσσερις κυρίως παράγοντες, στην αυξημένη τουριστική κίνηση του 2021, στο πακέτο φοροελαφρύνσεων που ανακοινώθηκε πρόσφατα, στην αύξηση της εξυπηρέτησης/παράδοσης στο σπίτι – δηλαδή στις ηλεκτρονικές αγορές – και στην οικονομική ανάπτυξη.(εδώ)

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί νέα τάξη πραγμάτων και στην πιστωτική επέκταση, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο αισθητό από τις αρχές του νέου έτους.Όπως συμβαίνει πάντοτε, οι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι οικονομικά επιχειρηματικοί όμιλοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να εκμεταλλευτούν την περίσταση.Οι τράπεζες έχουν ήδη ετοιμαστεί να υποστηρίξουν τις σχετικές πρωτοβουλίες ενώ σύμφωνα με την ειδησεογραφία έχουν δεχθεί και επεξεργάζονται επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ. Αρκετά από αυτά τα σχέδια φέρεται να είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα θα ξεκινήσουν οι χρηματοδοτήσεις.Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων δεν είναι απλή υπόθεση καθώς χρειάζεται κατ΄ αρχήν να αξιολογηθεί αν είναι συμβατές με τους στόχους του Ταμείου και στη συνέχεια οι τράπεζες πρέπει να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.Ειδικά οι τράπεζες καλούνται να παρακολουθήσουν στενά τις σχετικές διαδικασίες, ενώ και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται για τις επιλογές τους καθώς διακινδυνεύουν την ίδια συμμετοχή στο κεφάλαιο.Όλο αυτό ωθεί σε φιλόδοξα και κυρίως σοβαρά επενδυτικά σχέδια σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και δημιουργώντας προσδοκίες ισχυρής ανάπτυξης.Αν για τους μεγάλους παίκτες της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής τα περισσότερα ερωτήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν απαντηθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για τις μικρότερες επιχειρήσεις.Τραυματισμένες από την κρίση πολλές από αυτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις χρηματοδότησης.(εδώ)

 

5/10/2021

 

Για επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος δεσμεύτηκαν αεροπορικές εταιρίες από ολόκληρο τον κόσμο μέχρι το 2050, που αποτελεί φιλόδοξη υπόσχεση δεδομένου ότι προέρχεται από μία εξαιρετικά ρυπογόνα βιομηχανία. Με την ανάκαμψη από την πανδημία, τα μέλη της ΙΑΤΑ δεσμεύτηκαν για μηδενισμό του ανθρακικού τους αποτυπώματος ως αποτέλεσμα της πίεσης από περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυβερνήσεις. Ειδικότερα, η βιομηχανία της αεροπλοϊας παράγει περίπου το 2% των αέριων ρύπων σε διεθνές επίπεδο, ενώ όπως παραδέχθηκε η ΙΑΤΑ, η μείωση των εκπομπών θα αποτελέσει σοβαρή δοκιμασία.Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από την ΙΑΤΑ, ο εκμηδενισμός των ρύπων θα βασιστεί στην εξασφάλιση βιώσιμων καυσίμων, τα οποία προκαλούν σημαντικά λιγότερη ρύπανση σε σχέση με την κηροζίνη.(εδώ)

 

Για το στόχο της κυβέρνησης για επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Οι επενδύσεις θα είναι χρηματοδοτούμενες με δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 12,7 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο. Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενεργοποιηθεί ο κλάδος των δανείων και αναμένεται η πρόταση των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και των ελληνικών τραπεζών, για να ξεκινήσει η χορήγηση δανείων για επενδύσεις. (εδώ)

 

Στην τελευταία ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bank of America για τον Οκτώβριο, η θέση της εγχώριας αγοράς μετοχών εμφανίζεται επιδεινούμενη κατά μία θέση σε σχέση με την τελευταία αναφορά και τοποθετείται στην 9 θέση μεταξύ των 12 αναδυόμενων αγορών, εξακολουθώντας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι όλοι οι ξένοι αναλυτές θετικοί για τις ελληνικές μετοχές.Η Ελλάδα τοποθετείται καλύτερα σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων, ενώ παραμένει χαμηλά σε σχέση με τις ιστορικές αποτιμήσεις της αγοράς, χαμηλά σε όρους upside από τοποθετήσεις των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων, πολύ χαμηλά σε όρους τιμής και momentum κερδών (σ.σ. μοιάζει με τον δείκτη PEG), ενώ το στοιχείο όπου πραγματικά ξεχωρίζει θετικά η αγορά είναι σε όρους μερισματικών αποδόσεων, όπως εξηγεί η ΒofA Securities. Σε όρους μερισματικών αποδόσεων και ιδιαίτερα σε σχέση με τις αποδόσεις του εγχώριου δεκαετούς, η εγχώρια αγορά μετοχών είναι σε περίοπτη θέση με 5,9% και 6,7% προσδοκώμενη μερισματική απόδοση για φέτος και το 2022.(εδώ)

 

4/10/2021

 

Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε κατά την εβδομάδα έως την 26η Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 98,3 μονάδες από τις 102,7 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη μείωση του υποδείκτη της αγοράς εργασίας που μειώθηκε κατά 5,1 μονάδες. Ταυτόχρονα μείωση σημείωσε και ο υποδείκτης της κινητικότητας (κατά 0,6 μονάδες). Από την άλλη μεριά βελτίωση σημείωσε ο υποδείκτης της υγείας (κατά 0,9 μονάδες) αλλά και η παραγωγή / βιομηχανία (κατά 0,3 μονάδες) και η ζήτηση / κατανάλωση (κατά 0,1 μονάδες). Για την Ευρωζώνη κατά τις τελευταίες τρείς εβδομάδες παρατηρείται σταθερή βελτίωση του δείκτη ανάκαμψης. Ο δείκτης κατά την εβδομάδα έως τις 12 Σεπτεμβρίου έφτασε στις 88,5 μονάδες, από τις 87,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. (εδώ)

 

1/10/2021

 

Την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα και τη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας, με αντικείμενο την τεχνολογία και την επιστήμη, ανακοίνωσε η British American Tobacco (BAT), μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες διεθνώς.  Το επενδυτικό πλάνο εδράζεται κυρίως στον τομέα της καινοτομίας, και ειδικότερα στο προϊόν θέρμανσης καπνού glo και το προϊόν ατμίσματος Vuse.  Στο πλαίσιο αυτό, η ΒΑΤ προχωράει στην επέκταση του ελληνικού προϊοντικού χαρτοφυλακίου, προσθέτοντας και νέες επιλογές που βασίζονται στην τεχνολογία, όπως το προϊόν ατμίσματος Vuse ePod 2.Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, η BAT έχει συμβάλει με 3,2 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία εν μέσω κρίσης.(εδώ)

 

Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία προχωράει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 7,9% του ΑΕΠ. Μία πρόβλεψη αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουλίου, όταν περίμενε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7%.Οι αναθεωρημένες προβλέψεις αντανακλούν τη σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η οποία αντικατοπτρίζεται και στους προβλεπόμενους τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης για το γ’ και δ ΄ τρίμηνο του 2021.Αναλυτικότερα, σε τριμηνιαίο επίπεδο, για το γ’ τρίμηνο αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 11,5% και για το δ’ τρίμηνο αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,14%. Αποτέλεσμα είναι ο μέσος ρυθμός μεταβολής του β’ εξαμήνου να καθορίζεται στο 8,8%, με μέγιστη τιμή το 9,2% και κατώτερη το 8,4%. (εδώ)

 

30/9/2021

 

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με τίτλο: «Ελλάδα & Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Πώς το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» μπορεί να μετατρέψει την κρίση πανδημίας σε ευκαιρία;».Μιλώντας στην εκδήλωση ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο που έχει επιτύχει τόσο η Ευρώπη, αλλά κυρίως η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και εν μέσω της πανδημίας. Σημείωσε ότι μετά από τις ενέργειες που έγιναν τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και από τις χώρες-μέλη και χάρη στην επέκταση των εμβολιασμών, η εικόνα για την ευρωζώνη είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη έναν χρόνο πριν. Ιδιαίτερα θετικός ήταν για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», σημειώνοντας ότι η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων που κατέθεσαν το σχέδιο για τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης. (εδώ)

 

29/9/2021

 

Η εγχώρια λιανική δεν αναμένεται να εμφανίσει διψήφια ποσοστά ανάπτυξης όπως προβλέπεται για την οικονομία, αλλά να κινηθεί σε ένα επίπεδο της τάξεως του 2,5-2,7% nominal growth για το 2022 ή και ενδεχομένως και το 2023, εκτίμησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας μιλώντας στο 14ο Συνέδριο του ECR με τίτλο «Το μέλλον μας Τώρα: Αποτελεσματική ανταπόκριση σε έναν κόσμο που αλλάζει». Όπως ανέφερε ο ίδιος το 20% του μέσου εισοδήματος πάει στην κατανάλωση τροφίμων κατ’οίκον, από 28% που ήταν την περασμένη δεκαετία. Περίπου 350 ευρώ το μήνα δαπανώνται σε είδη οικιακής κατανάλωσης εκ των οποίων τα 250 ευρώ αφορούν στα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.Αναφερόμενος στο κεφάλαιο τεχνολογία ο ίδιος σημείωσε ότι 33% των κεφαλαίων των λιανεμπόρων θα επενδυθεί στο οn line κανάλι, 47% θα επενδυθεί και στα δυο κανάλια φυσικά και ηλεκτρονικά, 19% στα φυσικά σημεία και 1% πουθενά. (εδώ)

 

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης προωθούνται οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων  καθώς αποτελούν ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για δανειοδότηση. Το επιτόκιο των δανείων θα είναι αρκετά ελκυστικό για τις επιχειρήσεις με καλή αξιολόγηση και πολλές εξασφαλίσεις. Το δάνειο θα μπορεί να καλύπτει το 30% για υφιστάμενες συνεργασίες και το 40% για νέες συνεργασίες των σχετικών επενδυτικών σχεδίων. Η διάρκεια του δανείου του ΤΑΑ θα κυμαίνεται από 8 έως 12 έτη, ενώ θα υπάρχουν και εξαιρέσεις καθώς θα παρέχεται και η δυνατότητα ελάχιστης διάρκειας 3 ετών και μέγιστης διάρκειας 15 ετών ανάλογα με τη φύση της επένδυσης και κατά την κρίση του τραπεζικού ιδρύματος. Για τις επιχειρήσεις – νομικά πρόσωπα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, δημιουργώντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας, προβλέπεται μείωση 30% του φορολογικού συντελεστή για 3 χρόνια. (εδώ)

 

28/9/2021

 

Ανεβάζει τον πήχη των επερχόμενων επενδύσεών του στις ελληνικές ΑΠΕ ο γερμανικός όμιλος BayWa r.e.Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney τον περασμένο Μάιο, έχει ήδη ιδρύσει σειρά θυγατρικών εταιριών στη χώρα μας, ενώ έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για τρία τουλάχιστον μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 765 MW. Συγκεκριμένα, η μία, -την οποία έλαβε η εταιρία Iliako Power VII-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 432,6 MW στην Πικρολίμνη Πολυκάστρου Κιλκίς.Η δεύτερη βεβαίωση, -μέσω της εταιρίας Iliako Power VI-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 84,81 MW στη Δεσκάτη Γρεβενών, ενώ η τρίτη, -μέσω της εταιρίας Iliako Power V-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 250,0575 MW στη θέση Βέρμιο ΤΕΚΕ, των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίας Παρασκευής, Βέροιας, Ελλησπόντου και Νάουσας.(εδώ)

 

Διπλάσιος αριθμός πλοίων άλλαξε χέρια από την αρχή του χρόνου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, επιβεβαιώνοντας το σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις κυρίως στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και δευτερευόντως στα containerships και στα δεξαμενόπλοια. Πρωταγωνιστές σε αυτόν τον φρενήρη αριθμό αγορών second hand (μεταχειρισμένων) πλοίων, οι έλληνες πλοιοκτήτες που έσπασαν το φράγμα των 5 δισ. δολαρίων σε αγορές πλοίων από δεύτερο χέρι.Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Allied Shipbroking, μέχρι τώρα μεταβιβάστηκαν 1.450 πλοία, έναντι 750 την ίδια περίοδο πέρυσι, εκ των οποίων 715 bulkers, 363 δεξαμενόπλοια, 244 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και 19 πλοία μεταφοράς αερίων. Η συνολική αξία των αγοραπωλησιών υπολογίζεται σε 22,08 δισ. δολάρια, όταν πέρυσι όλη τη χρόνια η αξία των αγοραπωλησιών είχε διαμορφωθεί σε 16,5 δισ. δολάρια.(εδώ)

 

Από την 1η Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το «μεγάλο σχέδιο» για επιστροφή του χρήματος -αυτή τη φορά και του εγχώριου- στην κτηματαγορά. Ένα σχέδιο το οποίο «υφαίνεται» από τους πρώτους μήνες ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την σημερινή κυβέρνηση και το οποίο μπαίνει τώρα σε φάση πλήρους εφαρμογής. Η «ιδέα» είναι απλή. Στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο 18μηνο πάνω από 35 δισ. ευρώ τα οποία δεν αποδίδουν απολύτως τίποτα στους κατόχους τους. Η κτηματαγορά, μπορεί να «υποσχεθεί» ένα ετήσιο μέρισμα ακόμη και άνω του 3-3,5% το οποίο μάλιστα μεγαλώνει με τις κινήσεις που γίνονται σε φορολογικό επίπεδο.(εδώ)

 

Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο Athens Mastercard Innovation Forum 2021, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ ανακάμπτει δυναμικά και ήδη βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το β’ τρίμηνο του 2019. Πρόσθεσε δε ότι, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί και γι’ αυτό μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% για το 2021. Για τη συνέχεια, εκτίμησε πως οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας είναι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των τραπεζών, ως βασική πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα.(εδώ)

 

27/9/2021

 

Καλύτερη των εκτιμήσεων πορεία της οικονομίας, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, λόγω βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, "βλέπουν" οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς, στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και τον Κόσμο που δημοσιοποίησαν για την περίοδο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021.Η ελληνική οικονομία κατά το β’ τρίμηνο του 2021 παρουσίασε έντονη ανάκαμψη ύψους 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όπου λόγω της έξαρσης της πανδημίας του COVID-19 το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά -13,9% σε ετήσια βάση. Η αξία του ΑΕΠ επανέρχεται στα επίπεδα του 2019 το β’ τρίμηνο του 2021, δίνοντας βάση στις εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους θα κινείται κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα. Τα σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό το γ’ τρίμηνο αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τον ρυθμό ανάπτυξης του έτους, ο οποίος ήδη στο 1ο εξάμηνο ανήλθε στο 7,0%.(εδώ)

 

Με την αγορά ακινήτων να βρίσκεται πλέον σε ένα κομβικό σημείο, έχοντας αφήσει μια δεκαετία κρίσης, η εξαγγελία για την κατάργηση της φόρου γονικής παροχής μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ αποτελεί μια ακόμη είδηση που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στον νευραλγικό αυτό της ελληνικής οικονομίας. Ένας τομέας που με την προϋπόθεση του οριστικού ελέγχου της πανδημίας και την πλήρη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων και της κινητικότητας των πολιτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του τμήματος Αναλύσεων της Τράπεζας Πειραιώς που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος Ηλίας Λεκκός, αναμένεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της αγοράς. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Λεκκός καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ' επέκταση αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια. Η συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι Ελληνικές Τράπεζες και η πρόθεση τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν το δανεισμό αναφορικά με την αγορά κατοικίας, επισήμανε.(εδώ)

 

"Το 5,9% είναι εξαιρετικά συντηρητικό. Η εικόνα από το γ΄τρίμηνο μέχρι τώρα είναι ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και αυτό είναι θετικό. Θα παρουσιάσουμε τις προβλέψεις μας μαζί με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στις 4 Οκτωβρίου", επισημαίνει μεταξύ των άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.Ο κ. Σκυλακάκης ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω μείωση φόρων, είπε πως "είναι νωρίς για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, γιατί, όπως έχω εξηγήσει η άνοδος του ΑΕΠ από μόνη της δεν δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, ειδικά όταν βγαίνουμε από μία πολύ βαθιά ύφεση εξαιτίας της διεθνούς κρίσης πανδημίας. Εκείνο που μετρά είναι η σύσταση της ανόδου του ΑΕΠ". Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "εδώ έχουμε μια μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ που υποκρύπτεται, ωστόσο ο τελικός συσχετσμός θα φανεί αργότερα".(εδώ)

 

22/9/2021

 

Η συνέχιση του ράλι στις τιμές των προϊόντων ενέργειας από τις αρχές του μήνα, αναμένεται να συνεχίζει να πιέζει το κόστος παραγωγής σε γεωργία, κτηνοτροφία, βιομηχανία και υπηρεσίες, κάνοντας ακριβότερα προϊόντα και υπηρεσίες.Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, θα δημιουργεί το Ταμείο Μετάβασης και αν μαζί με την κρατική ΔΕΗ πειστούν και οι ιδιώτες πάροχοι, το 90% της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Η Ελλάδα ακολουθεί με μεγάλη καθυστέρηση την αύξηση των τιμών που έχει προηγηθεί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή του πληθωρισμού με τον τρόπο που υπολογίζεται για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα ακόμη και τον Αύγουστο ήταν πολύ χαμηλά. Όταν ο μέσος πληθωρισμός έφτασε στην Ευρωζώνη το 3% και στην ΕΕ το 3,2%, η Ελλάδα είχε εναρμονισμένο δείκτη στο 1,2%.(εδώ)

 

3,4 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν μπει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το επτάμηνο, ήδη στο τουριστικό ταμείο. Εξ αυτών, τα 2,27 δισ. ευρώ αφορούν σε τουριστικές εισπράξεις του Ιουλίου. Ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας που έδωσε ισχυρό σήμα για τη σταδιακή επιστροφή του ελληνικού τουρισμού, "επιτρέποντας" πλέον τη σύγκριση με τις τουριστικές επιδόσεις του 2019, την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών. Παράλληλα, όλα δείχνουν πως τα φετινά έσοδα θα είναι πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο των εννιά δισεκατομμυρίων (το 50% των εισπράξεων του 2019), αγγίζοντας σύμφωνα με τις προβλέψεις ακόμη και τα 12 δισεκατομμύρια.(εδώ)

 

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή των επενδυτών από το εξωτερικό, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME στο τεύχος Αυγούστου.Όπως επεσήμανε σχετικά ο έμπειρος τραπεζίτης, σήμερα η χώρα έχει «το πιο φιλικό σε επιχειρήσεις περιβάλλον από την δεκαετία του ’80, καθώς η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση των φόρων και υιοθέτησε μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα».Αναφερόμενος στην μακροοικονομική πορεία της χώρας, τόνισε πως το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι πολύ θετικό εξαιτίας κάποιων ενθαρρυντικών δεικτών ανάπτυξης στην εγχώρια οικονομία και της συνολικής ανταπόκρισης στην πανδημική κρίση.Η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5% σε επίπεδο έτους, ενώ και το 2022 θα είναι ένα ακόμα ισχυρό έτος ανάπτυξης, κατά τον κ. Καραβία. (εδώ)

 

21/9/2021

 

Ιδιαίτερα τονωτικοί ήταν οι καλοκαιρινοί μήνες για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τμ, στην ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών, καθώς και του discount καναλιού), καθώς η αγορά παρουσίασε, σύμφωνα με την NielsenIQ, αύξηση πωλήσεων σε αξία 5,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντίστοιχα, τα ταχυκίνητα προϊόντα (FMCGs} στο σύνολό τους παρουσίασαν ελαφρώς πιο συγκρατημένη τάση, στο +5,2%. Όσον αφορά στις επιμέρους μεγάλες κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τα τρόφιμα & ποτά αναπτύχθηκαν με +6,2%.(εδώ)

 

Ορατό είναι πλέον το κύμα των ανατιμήσεων στην αγορά, καθώς έχει ήδη παρατηρηθεί ένα μπαράζ αυξήσεων σε καύσιμα και είδη διατροφής.Τα 5 προϊόντα των οποίων οι τιμές σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020 είναι τα: φυσικό αέριο (91%), πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%), νωπά λαχανικά (21,5%), έλαια (17,6%) και καύσιμα και λιπαντικά (17,4%).Από το νέο κύμα ακρίβειας δε θα ξεφύγουν το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά και αυτό γιατί η βασική πρώτη ύλη, το σιτάρι, παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή και τα μικρότερα αποθέματα εκτινάσσουν ήδη την τιμή του ψωμιού.Σε πολλούς φούρνους ήδη το κιλό πωλείται στο 1,20 - 1,30 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι φούρνοι που προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές.(εδώ)

 

Πιο γρήγορα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης εκτιμάει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ότι θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Μάλιστα ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι θα μπορούσε να επιστρέψει φέτος στα προ-κρίσης επίπεδα. Η ισχυρή ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της Αθήνας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ανοίξει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο των αγορών περιουσιακών στοιχείων της ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης από την Πανδημία ή PEPP, δήλωσε ο Στουρνάρας στο POLITICO. Ο κ. Στουρνάρας, ωστόσο, εμφανίζεται ακόμα πιο αισιόδοξος, αναφέροντας ότι έρχεται σύντομα «ακόμη υψηλότερη» πρόβλεψη από την κεντρική τράπεζα. «Αναμένω ότι η πρόβλεψή μας θα είναι υψηλότερη από 6 %», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. «Στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σύγκριση με το προ πανδημίας επίπεδα», πρόσθεσε.(εδώ)

 

20/9/2021

 

Οι εθνικοί στόχοι για τον τουρισμό φέτος επετεύχθησαν και οι αφίξεις και τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα της τάξης του 50% εκείνων του 2019 ή και οριακά υψηλότερα, συμφωνούν πηγές του κλάδου αλλά και της κυβέρνησης. Συγκρίνοντας τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019 που οι πτήσεις ήταν 368.414, φέτος υπάρχει πτώση 36,1% στην κίνηση αεροσκαφών, ενώ στο σύνολο της επιβατικής κίνησης που ήταν 44.895.202 το 2019, στο φετινό οκτάμηνο υπάρχει πτώση 53,8%. Οσον αφορά τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού φέτος τον Αύγουστο, αυτές ανήλθαν σε 3.042.098 ταξιδιώτες, ενώ τον Αύγουστο του 2020 είχαν αφιχθεί 1.666.222 επιβάτες – ποσοστό αύξησης 82,6%.(εδώ)

 

Τα τέσσερα κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν την κατεύθυνση των αξιολογήσεων της Fitch Ratings για τις χώρες της Ευρώπης υπογράμμισε ο οίκος στο webinar με τίτλο Global Sovereign Conference 2021 στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι αναλυτές και οικονομολόγοι του. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Fitch αναμένεται να δημοσιεύσει την επόμενη αξιολόγησή της στα μέσα Ιανουαρίου του 2022, όπως ανήγγειλε, όταν και θα υπάρχει μία πιο πλήρης εικόνα για το αποτέλεσμα του reopening της οικονομίας και του τουρισμού. Προς το παρόν διατηρεί το "ΒΒ" με σταθερές προοπτικές, μία αξιολόγηση η οποία όπως εξηγεί αντικατοπτρίζει την αδύναμη μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης, τα ακόμα υψηλά επίπεδα NPLs στις τράπεζες και τα πολύ υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Αυτές οι "αδυναμίες" ωστόσο εξισορροπούνται από τα υψηλά κατά κεφαλήν εισοδήματα, και τις καλές βαθμολογίες διακυβέρνησης οι οποίες τοποθετούνται πάνω από εκείνες των περισσότερων χωρών με ανάλογο rating.(εδώ)

 

Τον Ιούλιο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και, σε μικρότερο βαθμό, των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών.Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, εξαιτίας της βελτίωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου αγαθών.Τον Ιούλιο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 538 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 797 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.(εδώ)

 

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον «χάρτη των ελληνικών εξαγωγών», με την πανδημία να παίζει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις και να δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στο διεθνές εμπόριο.Πρόκειται για αλλαγές, οι οποίες αποτυπώνουν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες Εξαγωγείς να βρουν την καλύτερη δυνατή διέξοδο για να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους, σε μια περίοδο με έντονα προβλήματα για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η Γαλλία πέτυχε να αναρριχηθεί στην 4η θέση των κορυφαίων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 29,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Πέρα από παραδοσιακός σύμμαχος, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή του στη χώρα μας, η Γαλλία κατακτά σταδιακά πρωταγωνιστικό ρόλο στο εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας.(εδώ)

 

17/9/2021

 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 11.440 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 11.194 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 28.247 εκατ. ευρώ, από 26.530 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 41.212 εκατ. ευρώ, από 37.045 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020.(εδώ)

 

Έχουμε δεσμευθεί ότι όσο έχουμε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αυτόν θα τον επιστρέφουμε ως μέρισμα στην κοινωνία δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.Εκτίμησε μάλιστα ότι το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι παροδικό και επισήμανε ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με μια σειρά μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και με μια σειρά βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων, όπως η μείωση ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, τουρισμό μέχρι τον Ιούνιο του 2022.(εδώ)

 

16/9/2021

 

Ξεκλειδώνει νέες ελαφρύνσεις η πιθανή νέα αναθεώρηση της πορείας του ΑΕΠ για το 2021 με τους αναλυτές να εκτοξεύουν το ποσοστό άνω του 8%. Την ταχύτερη ανάπτυξη παραδέχονται ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης σηματοδοτώντας νέες εκπλήξεις για την εφαρμογή έξτρα παρεμβάσεων από το 2022 σε εισφορά αλληλεγγύης, φόρους και άλλα αναπτυξιακά μέτρα, με στόχο η κυβέρνηση να πατήσει γκάζι στην υλοποίηση της προεκλογικής της ατζέντας.Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο ήδη γίνεται μία συζήτηση  να ανέβει ο πήχης της ανάπτυξης εκ νέου από το 5,9% σε πάνω από 6-6,5%. Αυτό θα το κρίνει η πορεία της πανδημίας αλλά και τα τελικά στοιχεία από τον τουρισμό έως τον τέλη Σεπτεμβρίου. Οι νέες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θεωρούνται μάλιστα συντηρητικές λόγω της απότομης επαναφοράς της οικονομίας, με αναπτυξιακούς ρυθμούς υψηλότερους των εκτιμήσεων. (εδώ)

 

Την δυναμική του ελληνικού τουρισμού καταδεικνύει η απόφαση της γαλλικής πολυεθνικής Accor που εξετάζει τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός διεθνούς «Εκπαιδευτικού Κέντρου για τον Τουρισμό». Στόχος η επανεκπαίδευση μέρους του προσωπικού του που αριθμεί διεθνώς 80.000.Στα σχέδια του επικεφαλής της ναυαρχίδας της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας είναι νέα ανοίγματα στην Ελλάδα, από τον ορεινό και καταδυτικό τουρισμό, έως το Ράλι Ακρόπολις και το Business Travel. Η Accor έχει ήδη στην χώρα μας χαρτοφυλάκιο επτά μονάδων και πλάνο για τέσσερα επιπλέον ξενοδοχεία από το 2022 και έπειτα. Πλέον όμως βλέπει την Ελλάδα και ως το ιδανικό σημείο για μια ακόμη επένδυση, αυτή τη φορά στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού και της εκπαίδευσης.(εδώ)

 

Αύξηση κατά 18.980 εκατ. ευρώ παρουσίασε, κατά το β’ τρίμηνο του 2021, η ονομαστική αξία των δανείων κατοίκων εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 61.754 εκατ. ευρώ, στο τέλος του β’ τριμήνου του 2021, έναντι 42.774 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. (εδώ)

 

Τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις και πρόδρομοι δείκτες οικονομίας που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος και δείχνει ότι είναι βιώσιμη η ανάπτυξη στο μέλλον, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας.Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχει αύξηση των εξαγωγών και των εκτιμήσεων, το κλίμα έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, "έχουμε σημαντικότητα αύξηση των καταθέσεων, αρνητικό κόστος δανεισμού στις αγορές, ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου, μείωση της ανεργίας, αναβαθμίσεις από οίκους, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος της μεσαίας τάξης, ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5% το 2021”.Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη δεν αρκεί. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, πρέπει να υπάρξει πολύ ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από το επόμενο έτος."Με πολύ ρεαλιστικούς, συντηρητικούς όρους, καλύπτουμε τα δύο τρίτα της απώλειας τουλάχιστον του 2020”, σημείωσε.(εδώ)

 

Άντεξαν παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν οι εισπράξεις φόρων τον Αύγουστο. Και συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 10,523 δισ. ευρώ, δηλαδή 3 δισ. ευρώ μικρότερο έναντι στόχου για έλλειμμα 13,487 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στη συνοδευτική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025, και έναντι ελλείμματος 9,681 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.Στο οκτάμηνο, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6,385 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9,405 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5,484 δισ.  ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο το 2020.Ειδικότερα, τον Αύγουστο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 7,713 δισ. ευρώ, με  υπέρβαση 3,085 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο εξαιτίας κυρίως της είσπραξης της προκαταβολής ποσού 2,310 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί το μήνα Σεπτέμβριο 2021, καθώς και των αυξημένων εσόδων του ΠΔΕ.Τα συνολικά έσοδα τον μήνα Αύγουστο ανήλθαν σε 8,045 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 3,012 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Την αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων κατά 16% το πρώτο εξάμηνο φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 επικαλούνται στην κυβέρνηση για να επισημάνουν ότι η πολιτική της βρίσκει ανταπόκριση στις επιχειρήσεις.Στο φόντο της επίσκεψης στην Αθήνα και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του επικεφαλής της Accor, Σεμπαστιέν Μπαζέν, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου του ομίλου, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς η επιλογή της να θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες οδηγούν σε ταχύτερη ανάπτυξη, που με τη σειρά της μπορεί μετά να επιστραφεί ως μέρισμα στην κοινωνία. (εδώ)

 

15/9/2021

 

Ο Αύγουστος ήταν ο μήνας που και ανέβασε τις φετινές τουριστικές επιδόσεις σε επίπεδο επισκεψιμότητας, ενώ όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του χώρου, και τα έσοδα κινήθηκαν πολύ θετικά- σε σύγκριση με το 2019 που ήταν η καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.Για τις εισπράξεις αναμένονται στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για την επιβατική κίνηση όμως, ήδη τα πρώτα στατιστικά της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται, δείχνουν την άνοδο στο κομμάτι των αφίξεων.Το φετινό Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, η άνοδος της επιβατικής κίνησης έφτασε το 83%. Οι επιβάτες συνολικά άγγιξαν τα 4,46 εκατομμύρια. Από αυτούς, τα 2,21 εκατομμύρια ήταν στα αεροδρόμια, της Κω, της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Μυτιλήνης, της Σκιάθου και της Σάμου. (εδώ)

 

Το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακες (κυρίως λιγνίτη), γεγονός που την καθιστά σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα. Επίσης, το 66,5% της ενέργειας που προσφέρεται στη χώρα είναι από εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει χρήσεις σε μεταφορές και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τη δρ. Φαίη Μακαντάση, επικεφαλής ερευνών διαΝΕΟσις.Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η συμβολή του τομέα της ενέργειας στην ελληνική οικονομία εκτιμάται σε 6 δισ. ευρώ σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, ή 3,8% του ΑΕΠ, περίπου 50.000 άτομα απασχολούνται σε αυτόν, ενώ ο τομέας της ενέργειας είχε συγκρατημένες απώλειες στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. (εδώ)

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο το οποίο αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματικό για να βοηθήσει την καθημερινότητα όλης της ελληνικής κοινωνίας, όλων της πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας προφανώς και του Έβρου», παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, στις συναντήσεις που είχε στην Αλεξανδρούπολη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, τη διοίκηση του Ο.Λ.Α. και παραγωγικούς φορείς του Νομού.Προσδιορίζοντας το στόχο του εν λόγω σχεδίου, δήλωσε πως είναι η «επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, η δημιουργία πολλών, καλών θέσεων απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», εικόνα που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ήρθε να την επιβεβαιώσει και να την ενισχύσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζοντάς τη με επιπλέον παρεμβάσεις, επιπλέον μέτρα στήριξης της κοινωνίας βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα». (εδώ)

 

14/9/2021

 

Την πρόκληση της "πράσινης" μετάβασης, η οποία απαιτεί υπέρογκες επενδύσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά λιμάνια, την ώρα που τα περισσότερα εξ αυτών στερούνται βασικών υποδομών. Ο χρόνος πιέζει. Στα μέσα του καλοκαιριού, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το πακέτο "Fit for 55", το οποίο ήδη από το 2025 θέτει βασικές υποχρεώσεις για τα κεντρικά λιμάνια, με ορίζοντα επέκτασης αυτών και στα υπόλοιπα έως το 2030.Βασικό ρόλο σε αυτήν τη νέα εποχή αναμένεται να διαδραματίσει ο ηλεκτρισμός, με αφετηρία τις εγκαταστάσεις ελλιμενισμού των πλοίων.Παράλληλα, οι φορείς διαχείρισης πρέπει να επενδύσουν σε έργα, τα οποία καθιστούν τα λιμάνια "έξυπνα" μικρο-δίκτυα ενέργειας όπως,σταθμοί φόρτισης αυτοκινήτων,εγκατάσταση ΑΠΕ,τροφοδοσία από "πράσινα" πλοία,συστήματα κεντρικής διαχείρισης ενέργεια.(εδώ)

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το α΄μνημόνιο αλλά και του εναπομείναντος ποσού από το δάνειο του ΔΝΤ, τo οποίo θεωρείται «ακριβό».Βασικός στόχος της Αθήνας είναι να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους βελτιώνοντας ταυτόχρονα το προφίλ του.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές των δανείων του GLF για το 2022 ανέρχονται σε 2,64 δισ. ευρώ ενώ το ίδιο ποσό θα πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το 2039, το 2040 το ποσό ανέρχεται σε 1,93 δις. ευρώ και ακόμα 573 εκατ. ευρώ το 2041 (σύνολο 51,34 δισ. ευρώ). Στο επίκεντρο είναι η πρόωρη αποπληρωμή των 2,64 δις. ευρώ του 2022. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση «πράσινων» ομολόγων εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το β΄ εξάμηνο του 2022 καθώς η χώρα θα πρέπει να έχει ώριμα έργα προκειμένου να μπορεί να απευθυνθεί στις αγορές.(εδώ)

 

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι τραπεζικές διοικήσεις τη χρονική επέκταση κατά 3 μήνες του προγράμματος επιδότησης δόσεων δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημία. Ο λόγος γίνεται για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 1, το οποίο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2021 και προβλέπει με βάση την τωρινή του μορφή οικονομική στήριξη για 9 μήνες.Στη δράση εντάχθηκαν περί τους 75.000 δανειολήπτες, πράσινοι και κόκκινοι, εξασφαλίζοντας την πληρωμή έως και του 90% των μηνιαίων καταβολών τους στις τράπεζες από το κράτος. Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, με την παράταση της βοήθειας δίνεται περισσότερος χρόνος στα νοικοκυριά να περιορίσουν ενδεχόμενες απώλειες των εισοδημάτων τους ή και να κάνουν οικονομία ενόψει της περιόδου των κανονικών δόσεων που κατά τα φαινόμενα θα ξεκινήσει το 2022.(εδώ)

 

13/9/2021

 

Μέχρι το τέλος του 2021 η χώρα θα έχει λάβει 8 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ. Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Κλιματική κρίση, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη έργων για το σκοπό αυτό, μέσω του ευρωπαϊκού Ταμείου. Σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα «μπαίνουν» δεκάδες έργα που σχετίζονται άμεσα με το Ταμείο, προσθέτοντας ότι προηγούνται όσα είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2026, αλλά και όσα εμφανίζουν υψηλή ανταποδοτικότητα.(εδώ)

 

Ζωντανή παραμένει όλο το Σεπτέμβριο η τουριστική κίνηση, ενισχύοντας της προσδοκίες για μια καλή τουριστική σεζόν με διάρκεια και αυξημένα έσοδα σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο.Είναι άλλωστε σημαντική η άνοδος της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη, που σε σύγκριση με πέρσι, καταγράφει αύξηση πάνω από 80%. Ειδικότερα, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν στα 631 ευρώ το φετινό εξάμηνο, όταν το ίδιο διάστημα του 2019 ήταν στα 557 ευρώ και πέρσι στα 335. Το φετινό Ιούνιο η μέση δαπάνη ήταν στα 728 ευρώ, όταν τον Ιούνιο του 2019 ήταν 607 ευρώ και του 2020 ήταν 324 ευρώ.(εδώ)

 

Θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ οι πόροι που θα διατεθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όπως γνωστοποίησε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς στόχους για μείωση των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022 και έξοδο από την αυξημένη εποπτεία (των θεσμών) εντός του ίδιου έτους. Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ακόμα ότι το 2023 αναμένεται επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων και επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα από το πρώτο εξάμηνο.(εδώ)

 

Θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ οι πόροι που θα διατεθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όπως γνωστοποίησε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς στόχους για μείωση των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022 και έξοδο από την αυξημένη εποπτεία (των θεσμών) εντός του ίδιου έτους. Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ακόμα ότι το 2023 αναμένεται επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων και επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, πιθανότατα από το πρώτο εξάμηνο.(εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text