Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 233 | Μεγαλύτερη εστίαση στις εισηγμένες εταιρίες

Μεγαλύτερη εστίαση στις εισηγμένες εταιρίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεγαλύτερη εστίαση στις εισηγμένες εταιρίες

Στο διάστημα από την επανακυκλοφορία του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (Μάιος 2018) μέχρι και πρόσφατα, αφιερώναμε μεγάλο μέρος της ύλης του περιοδικού, στην εξέταση των μακροοικονομικών συνθηκών, τόσο της ελληνικής, όσο και της διεθνούς οικονομίας. Και αυτό ήταν πολύ πιο έντονο, στην πρώτη διετία 2018-2019.

Ο λόγος αυτής της πρακτικής, ήταν ότι, θέλαμε να μεταδώσουμε προς τους αναγνώστες μας, τον τρόπο και τις συνθήκες, μέσα από τις οποίες σταδιακά,“γύριζε” η πορεία της ελληνική οικονομίας, αλλά και τις διατηρούμενες θετικές προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

 

Μετά από μία -σχεδόν- 10ετή κρίση, ήταν πολύ δύσκολο να πειστούν οι έλληνες επενδυτές ότι η αυτή τελείωσε.

Αφιερώσαμε πολλά άρθρα και πραγματοποιήσαμε διάφορες εκδηλώσεις, για να “περάσουμε” το μήνυμα ότι, η ελληνική οικονομία, είχε περάσει τη “σκόπελο” της χρεοκοπίας της και των συνεπειών της και ότι, ήδη είχε εισέλθει σε ανοδική τροχιά. Χαρακτηριστική είναι η εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2019, με τίτλο “Κρίση; Ποιά κρίση; Η κρίση τελείωσε!” (εδώ) για την οποία δεχτήκαμε κριτική. Και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, για να εξηγήσουμε πώς λειτουργούν οι κύκλοι της οικονομίας και του χρηματιστηρίου και το πώς εκτιμούμε ότι θα είναι οι επόμενες φάσεις τους.

Σήμερα, ένα μεγάλο τμήμα των επενδυτών -και κυρίως των “εν δυνάμει” επενδυτών- εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται την πορεία της οικονομίας και το Χρηματιστήριο, αλλά, δυστυχώς, δε μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο για να τους μεταπείσουμε. Θα μεταπειστούν σταδιακά -και με καθυστέρηση- από την πορεία των εξελίξεων.

 

Από το παρόν τεύχος, κάνουμε μία μεγάλη στροφή. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, για μια σειρά ετών, θα είναι ανοδική, σταδιακά, μειώνουμε την ύλη που αναφέρεται σε μακροοικονομικά ζητήματα και σε χρηματιστηριακές αναλύσεις που αποδεικνύουν το “γύρισμα” της οικονομίας και της αγοράς και δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ίδιες τις εισηγμένες εταιρίες.

Δε θα αποξενωθούμε από την παρακολούθηση των προβλημάτων που κάθε τόσο εμφανίζονται, την ανάλυση των οικονομικών φαινομένων και την αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής ή της διεθνούς οικονομίας. Αυτά τα παρακολουθούμε στενά, σε εσωτερική βάση. Και Θα αναφερόμαστε σ’ αυτά , κάθε φορά που εκτιμούμε ότι υπάρχει ένα επίκαιρο ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να εκφράσουμε άποψη. Όμως, θα εξετάζουμε, σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, στις εξελίξεις, στις οικονομικές σχέσεις, στις εσωτερικές ισορροπίες, στην πορεία και στις προοπτικές των εισηγμένων εταιριών. Το “παιχνίδι” των αποδόσεων, στα επόμενα χρόνια, δε θα “παιχτεί” στην πορεία και στα γυρίσματα της οικονομίας, αλλά στην πορεία και στη διαφοροποίηση που μπορεί να πετύχει ο κάθε επιχειρηματικός κλάδος και η κάθε εισηγμένη εταιρία.

 

Την αλλαγή θα την παρατηρήσετε από το παρόν τεύχος. Ένα τεύχος “βαρύ”, που επικεντρώνεται στην εξέταση των αποτελεσμάτων των εταιριών, κατά το α’ εξάμηνο του έτους και στη διατύπωση τεκμηριωμένων προβλέψεων, για το σύνολο των εταιριών, έτσι ώστε να μπορούν να παράγονται πρωτότυπες -για την Ελλάδα- χρηματιστηριακές σχέσεις (πχ το forward Ρ/Ε) και που θα αποτελούν έναν βασικό οδηγό για τους επενδυτές. Δημιουργήσαμε μία -πρωτοποριακή για περιοδικό- εφαρμογή χρηματοοικονομικής ανάλυσης και παράθεσης πολλών χρήσιμων στοιχείων -που επιτρέπει την άμεση ενημέρωση του αναγνώστη-, καθιερώνουμε νέες μεθόδους παρουσίασης και παρακολούθησης και ξεκινάμε ένα πρόγραμμα τακτικών σεμιναριακών εκδηλώσεων (εδώ).

 

Όταν αλλάζουν οι συνθήκες, πρέπει να αλλάζει και η στρατηγική. Οι συνθήκες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, έχουν αλλάξει κατά τα τελευταία 3 χρόνια. Και εμείς, αλλάζουμε στρατηγική, ώστε το περιοδικό και το site, να συνεχίσουν να πρωτοπορούν και να παρέχουν χρήσιμες υπηρεσίες στους αναγνώστες τους.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text