Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 233 | Εξέλιξη διεθνών εταιρικών κερδών για το 2021 και 2022

Εξέλιξη διεθνών εταιρικών κερδών για το 2021 και 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πώς επηρέασε η άνοδος του πληθωρισμού, στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες τις προβλέψεις για την εξέλιξη των επιχειρηματικών κερδών για τα έτη 2021 και 2022;

Ο πληθωρισμός, ως φαινόμενο, όταν κινείται σε ένα χαμηλό επίπεδο (μεταξύ του 1,5% έως 2,5%), είναι θετικός για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αφού επιδρά αυξητικά στα κέρδη, προάγει τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις, έτσι ώστε να ωθεί αυξητικά το (πραγματικό) ΑΕΠ. Αντίθετα, σε υψηλότερα επίπεδα (πάνω από το 5,0%) λειτουργεί διαλυτικά για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες και προκαλεί δεινά στις κοινωνίες.

 

Αν θεωρήσουμε ότι, οι ανησυχίες για την εξέλιξη του πληθωρισμού έγιναν ξεκάθαρα αισθητές από τα τέλη Ιουλίου (οι πρώτες ανησυχίες είχαν ήδη εκδηλωθεί από τα μέσα Μαΐου), παρατηρούμε ότι, στις προβλέψεις των αναλυτών, δεν έχει υπάρξει κάποια αρνητική επίδραση, αναφορικά με το έτος 2021. Αυτό, κατά την άποψή μας, συμβαίνει για δύο λόγους: α) Δεν έχει, ακόμη, γίνει αποδεκτό από την επενδυτική κοινότητα ότι, το φαινόμενο του πληθωρισμού, θα είναι μόνιμο, ή ότι θα είναι οξύ, ή ότι θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στη λειτουργία και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. β) Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων για το α’ εξάμηνο του έτους, ήταν, σχεδόν σε όλο το κόσμο, τόσο θετικά και καλύτερα των προσδοκιών, ώστε οι θετικές εντυπώσεις απ’ αυτά, να αποσβέσουν οποιεσδήποτε επιφυλάξεις θα μπορούσε να δημιουργήσει η άνοδος του πληθωρισμού, κατά τους τελευταίους μήνες.

 

Αναφορικά με τις προβλέψεις για το έτος 2022, παρατηρούμε ότι, από την έρευνα (οι προβλέψεις των κερδών προκύπτουν από τακτικές έρευνες που πραγματοποιεί η εταιρία “Thomson Reuters” σε μία ομάδα επιλεγμένων αναλυτών, απ’ όλο το κόσμο) όντως καταγράφεται μία κάμψη στις προβλέψεις κερδών, για το 2022. Οφείλεται αυτή η κάμψη, στις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού; Εκτιμούμε πως όχι. Και αυτό, συνδυάζεται με την εντυπωσιακή άνοδο που καταγράφουν οι πωλήσεις και τα κέρδη κατά το α’ εξάμηνο του 2021. Αν ο ρυθμός ανόδου των εταιρικών κερδών σε ένα κράτος, κατά το 2021, φτάσει στο 50%, το “εξωπραγματικό” αυτό νούμερο, οφείλεται: α) στην πτώση που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο έτος και β) στην -πιθανότατα “εφάπαξ”- θετική επίδραση που είχε η αυξημένη ζήτηση, από καταναλωτές περιορισμένους για μεγάλο χρονικό διάστημα (λόγω της πανδημίας), οι οποίοι είχαν πλεόνασμα εισοδήματος να δαπανήσουν -κάτι που με τη σειρά του επέδρασε στο “μπλοκάρισμα” της εφοδιαστικής αλυσίδας και, επαγωγικά και στον πληθωρισμό. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, από το έτος 2022, θα τερματιστεί η επίδραση της “καταναλωτικής μανίας” που εμφανίστηκε μετά την πανδημία και ότι, η πορεία των επιχειρήσεων και των οικονομιών, θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, οι οποίοι -πρωτίστως- θα επηρεάζεται από την πορεία της διεθνούς οικονομίας, οι ρυθμοί της οποίας, επίσης από το 2022, αναμένεται να επιστρέψουν στα συνήθη επίπεδα ανάπτυξής της, κοντά ή ελαφρά πάνω από το 4,0%.
(Δείτε τα αριθμητικά μεγέθη των προβλέψεων, στη σελίδα 79).

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text