Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 233 | Πόσο “βαριά” είναι τα σύννεφα που εμφανίζονται στις αγορές;

Πόσο “βαριά” είναι τα σύννεφα που εμφανίζονται στις αγορές;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μία σειρά σοβαρών ζητημάτων απασχόλησαν και -μερικά- εξακολουθούν να απασχολούν το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον, κατά το τελευταίο διάστημα και, αναπόφευκτα, επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

 

Αρχικά, υπήρξε το πρόβλημα της υπερμεγέθους κινεζικής εταιρίας διαχείρισης ακινήτων, Evergrande, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το θέμα αυτό δεν έχει λήξει ακόμη, όμως, κατά τα φαινόμενα, οδεύει προς μία εκτόνωση.

Στη συνέχεια, εντάθηκαν οι φόβοι για την εξέλιξη του πληθωρισμού σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι ένα ουσιώδες θέμα, το οποίο, αν δεν εξελιχθεί όπως οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν, θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπές στη διεθνή οικονομία, στις διεθνείς αγορές, αλλά και στη ζωή του καθενός μας. Στην παρούσα φάση όμως, η πλειοψηφία των επενδυτών -και κυρίως οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε ζητήματα πληθωρισμού- δείχνουν να πείθονται πως, ο πληθωρισμός που αναπτύσσεται, είναι ένα φαινόμενο προσωρινό, που θα εκτονωθεί, ευθύς μόλις η λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, επανέλθει στην κανονικότητα.

Παράλληλα όμως, κατά το μήνα που πέρασε, οξύνθηκε ένα άλλο ζήτημα, του οποίου τα αίτια δείχνουν να είναι περισσότερο περίπλοκα. Η αύξηση της τιμής της ενέργειας και κυρίως, της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Υπό κανονικές συνθήκες, η γενικότερη άνοδος της τιμής των εμπορευμάτων, είναι ένα φαινόμενο που, σχεδόν πάντα, συμβαίνει στην πρώτη φάση ενός ανοδικού οικονομικού κύκλου -και για το λόγο αυτό, συνήθως είναι καλοδεχούμενο από τους επενδυτές. Σ’ αυτή τη φάση του κύκλου, οι επενδυτές εκτιμούν ότι, η αύξηση της δραστηριότητας που σημειώνεται σε κάθε οικονομική άνοδο, αυξάνει τη ζήτηση σε μέταλλα και άλλα εμπορεύματα και ετσι, σπεύδουν να προεξοφλήσουν τα μελλούμενα. Σε κάποια στιγμή, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων παύει να έχει “ισχυρό” ή “φρενήρη” ρυθμό και, μετά από ήπιες διακυμάνσεις, τελικά σταθεροποιείται για να αρχίσει την πτωτική πορεία, περίπου τη χρονική στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη στη διεθνή οικονομία, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του δικού της κύκλου.

Η εξέλιξη όμως με την τιμή του φυσικού αερίου (δείτε εδώ), δείχνει ότι, αυτή έχει επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, πέραν των οικονομικών και, πιο συγκεκριμένα, από παράγοντες πολιτικούς και γεωπολιτικούς.

 

Η άποψή μας, όπως την εκφράσαμε και στο κύριο άρθρο του προηγούμενου τεύχους “Πληθωρισμός: Απειλεί τις οικονομίες και τις αγορές;” (εδώ), εξακολουθεί να είναι ότι, σημερινή εξέλιξη του πληθωρισμού, βρίσκεται σε ανακολουθία με την ιστορική εξέλιξη του φαινομένου και ότι, οι συνθήκες της διεθνούς οικονομίας, δε μπορούν να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ, όσα συμβαίνουν σήμερα, κατά κύριο λόγο, συνιστούν αντίδραση στις πρωτόγνωρα πτωτικές καταστάσεις του 2020.

Δηλαδή, δίνουμε περισσότερες πιθανότητες, το φαινόμενο του πληθωρισμού και όσα το προκάλεσαν, να καταλαγιάσουν κατά τους επόμενους 3 έως 6 μήνες και, σταδιακά, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η οποία και πάλι θα χαρακτηρίζεται από ήπιο πληθωρισμό και -σχετικά- χαμηλά επιτόκια.

 

Αν όμως, αυτό δε συμβεί, τότε, θα πρόκειται για ένα “κύριο” γεγονός, κάτι που, όπως σε πολλές περιπτώσεις έχουμε εξηγήσει, θα είναι απ’ αυτά που θα μπορούν να μεταβάλλουν την τάση των οικονομιών και -αντανακλαστικά- και των χρηματιστηριακών αγορών. Και μεταξύ αυτών και της δικής μας.

 

Αν όμως επιβεβαιωθεί η άποψή μας, για την προσωρινότητα του φαινομένου, τότε η εξέλιξη των οικονομιών και των διεθνών αγορών, θα επιστρέψει στην κανονικότητα, κάτι που θα σημαίνει, ήπιους προς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (+2,0% έως +3,0%) για τις αναπτυγμένες οικονομίες, υψηλότερους για τις αναπτυσσόμενες (+3,5% έως +6,0%) και μία ανάπτυξη μεταξύ του 3,5% και του 4,5% για τη παγκόσμια οικονομία.

Για την Ελλάδα, αλλά και μερικές ακόμη χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι αναμενόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, εφ’ όσον υποχωρήσει η απειλή του πληθωρισμού, θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλότερη και να κινηθεί στην περιοχή του +4,0% έως +5,5% για το 2022, αλλά και για την περίοδο 2023 - 2024 -δύσκολα θα μπορούσε να γίνει τεκμηριωμένη πρόβλεψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. (Σημείωση: Συνιστά πολιτική επιλογή της Ε.Ε., να βοηθηθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, να ανακτήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά τους και να ισορροπήσουν καλύτερα με τις χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης).

Συμπερασματικά, διατηρούμε την αισιόδοξη άποψη ότι, η θετική πορεία της οικονομίας, όπως κατά τους τελευταίους μήνες αρχίζει να προβάλλεται με ένταση, σε συνδυσμό με μέτρα που θα αναβαθμίσουν τη χρηματιστηριακή αγορά. Παράλληλα, θα μπορέσουν να την εισάγάγουν σε μία ανοδική φάση, η οποία -σύμφωνα με όσα, αρκετές φορές έχουμε εξηγήσει για την κίνηση των μεγάλων ιστορικών κύκλων της οικονομίας και της αγοράς- σταδιακά και σε διάστημα αρκετών ετών, θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε μία φάση κορύφωσης.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text